Belföld koronavírus

Karácsony nyilvánossá tette a Pesti úti idősotthon vizsgálati anyagát

Reggel a lakásom előtt várt a Hír tv, lett belőle egy kis testmozgás: én elbringáztam, ők futottak utánam. Persze ők is a Budapest Főváros Kormányhivatala által készített jelentést akarták politikai támadásra használni. Ez a jelentés hemzseg a tévedésektől és hazugságoktól, ezeket az intézmény és a főjegyző a dokumentumok alapján tételesen cáfolja,

írta kedd késő esti Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester arról a vizsgálatról ír, amely a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban zajlott. Karácsony a helyzet tisztázása érdekében a főváros honlapján nyilvánosságra hozta a vizsgálati anyagot és az annak tételes cáfolatát tartalmazó, a hatósági eljárásban benyújtott észrevételeket, amelyekben a vizsgálat körülményeire tekintettel kezdeményezte Budapest Főváros Kormányhivatalának kizárását a hatósági ügyben.

A Fővárosi Önkormányzat cáfolatának főbb pontjai:

  • A Pesti úti idősotthonban március 20-án rendelt utoljára az orvos, ami jelenléti ívvel igazolható. A hatóság által megjelölt március 12-i dátumot követően az orvos még 5 alkalommal rendelt napi 8 órát. Az nem derül ki, hogy a hatóság mire alapozza a megállapításait.
  • Az intézményben márciusban minden nap, áprilisban pedig vagy egy tucatnyi napon volt orvosi jelenlét. A Fővárosi Önkormányzat szerint az intézmény mindvégig erőn felül gondoskodott az orvosi jelenlétről úgy, hogy március 31-től már járványügyi zárlat volt az intézményben.
  • Az orvosi munkakör a jogszabályok szerint megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban is betölthető, nincs ok számonkérni „főállású” orvos jelenlétét. Azt sem írja elő jogszabály, hogy közalkalmazott orvost kell alkalmazni.
  • A Pesti úti idősotthon évek óta elsődlegesen a vállalkozási jogviszonyt alkalmazza, amelyet az intézményt rendszeresen ellenőrző hatóság is rendre megfelelőnek talált, legutóbb 2019. június 14-én. A korábbi években folytatott engedélyező hatósági ellenőrzések semmilyen jogszabálysértést nem állapítottak meg.
  • A folyamatos jelenlétet (napi 24 óra) egyetlen jogszabály sem írja elő szociális intézmény vonatkozásában.
  • A rendelkezésre álló szerződések szerint az intézmény az előírt 40 órával szemben 8 orvossal, összesen heti 53 óra szakorvosi ellátásra kötött szerződést. Ehhez számítandó továbbá 2020. március 20-ig egy fő közalkalmazott orvos heti 32 órába, illetve 2020. április 13-tól egy orvos heti 20 órában.
  • A Fővárosi Önkormányzat szerint okszerűtlen és minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy az orvosok jelenléte bármilyen módon képes lehetett volna a tömeges fertőzés megakadályozására, mert a Covid-19 természetéből adódóan ha a fertőzés egy ilyen zárt, idős, leromlott egészségi állapotú emberek alkotta közösségben fejét, akkor rendkívül gyorsan igen nagy számú ember megbetegedését okozhatja.
  • Április legelején volt néhány olyan nap, amikor részben a 65 év feletti orvosokra vonatkozó kormányzati intézkedések, részben a szerződött orvosok nem szerződésszerű teljesítése miatt nem volt fizikailag jelen orvos az intézményben, de ez nem hozható összefüggésbe a tömeges fertőzésekkel. A helyzetet figyelemmel követték a járványügyi hatóságok és tisztában voltak az orvosi helyzettel, de konkrét intézkedést ez ügyben nem tettek.
  • Az általános ápolási, szakápolási feladatokon túl az általános orvosi (háziorvosi) feladatokat meghaladó szakorvosi ellátás vagy sürgősségi ellátás nyújtása nem az intézmény feladata. A feladata a beteg ezt igénylő állapotának észlelése, a szükséges további ellátásba utalásának kezdeményezése.
  • Ebben a helyzetben az egyetlen, aki az orvosi ellátás azonnali helyreállítására jogosult, képes és köteles, az a budapesti kormányhivatal illetékes kerületi hivatala. A jogszabályok szerint ugyanis ha a kerületi hivatal nem látja biztosítottnak a korábban az intézményi orvos által végzett kezelőorvosi feladatok ellátását, azonnali intézkedésként orvos kirendeléséről rendelkezhet, adott esetben valamely egészségügyi szolgáltatót kötelezve erre.

Karácsony Gergely hozzátette:

A kormányhivatal jelentésére a törvény szerint az intézménynek és a fenntartónak lehet és kell reagálni. Csakhogy a jelentés már a válaszadás határideje előtt meglepő módon a lakájmédiánál landolt, folyik is a hecckampány ezerrel. Budapest Főváros Kormányhivatala ezek után méltatlanná és alkalmatlanná vált a pártatlan vizsgálatok lefolytatására. Ezért kezdeményezzük a kizárásukat. Találjanak olyan szervet, amely legalább a látszatra képes adni, és megpróbálja elérni, hogy a politikai elfogultság ne írja felül a tényeket. Ilyen vizsgálatnak állunk elébe.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik