Belföld

Kijárási korlátozás: 15,6 millió volt eddig a bírság

A többség megússza egy figyelmeztetéssel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás életbe lépése óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak meg 701 embert – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A megadott összeg összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos büntetést szabtak ki a rendőrök.

Azt az ORFk nem közölte, mekkora volt a legnagyobb bírság, mert arra a göngyölített nyilvántartásuk nem terjed ki. A kijárási korlátozásról szóló rendelet alapján 5 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet a büntetés összege.

A kijárási korlátozás megsértőinek többsége megússza egy figyelmeztetéssel, de az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes a legfrissebb adatok alapján azt mondta: hogy szerdáig 5918 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, 4008 embert figyelmeztettek, 857-tel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 1053 ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. Keddhez képest 800-zal több lett a szabályszegések száma.

Az alezredes szerint hasonló a tendencia Budapesten is, ahol egy nap alatt 357-tel nőtt a szabálysértési feljelentések száma, 299 figyelmeztetés volt és 23 helyszíni bírságot szabtak ki.

A hatósági házi karantén szabályait is egyre többen szegik meg:  507 esetben feljelentették a szabályokat megszegőket, 416 ember ellen helyszíni bírságot szabtak ki és 66 embert figyelmeztettek.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásával kapcsolatos ellenőrzések is folytatódnak, eddig 68 feljelentést tettek, 34 helyszíni bírságot szabtak ki, és 51 esetben figyelmeztettek.

Emellett emelkedett a büntetőeljárások száma is. Mostanáig 183 büntetőeljárás indult, köztük 51 esetben rémhírterjesztés miatt, 25 esetben közveszéllyel fenyegetés, 44 esetben csalás, 12 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt.

Még egy hónapig tartaná fenn a korlátozásokat Karácsony, a vidéki polgármesterek viszont akár tovább szigorítanának
A kormánynak mondták el álláspontjukat, amely ma dönt a szombaton lejáró kijárási korlátozások fenntartásáról.

Kiemelt kép: Rendőr és polgárőr egy nőt ellenőriz Biatorbágyon április 8-án. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik