Belföld koronavírus

Kozmetikázták a koronavírusos szegedi rektor közleményét, eltűnt a védhetetlenebb verzió

Rovó László magyarázkodásában eredetileg benne volt, hogy hol síelt, ám a közlemény szövege hamar megváltozott. Ez nem csoda, a megemlített osztrák települést, Söldent a koronavírus-fertőzés miatt végül teljesen lezárták, de már előtte felszólítottak minden ott megfordulót, hogy vonuljon karanténba. A szegedi egyetem rektora ezt nem tette meg, bement dolgozni, sőt műtött is, mielőtt kiderült róla, hogy koronavírus-fertőzött.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora múlt vasárnap közleményben ismerte el, hogy koronavírus-fertőzött, és valóban nem vonult önkéntes karanténba, miután külföldről hazatért. Rovó az elszigetelődés helyett az egyetemi klinikán műtéteket is végzett, és az intézmény március 15-ei koszorúzásán is megjelent fideszes politikusok társaságában. Azt állította magyarázatképpen, hogy olyan helyen töltötte a szabadságát, amiről nem lehetett tudni, hogy „a koronavírus által veszélyeztetett területek közé” tartozik.

Az első híradások szerint Rovó Ausztriában síelt, a március 22-ei közleménye alapján viszont végül arra lehetett következtetni, hogy Olaszországban volt, mert a nyilvánosságra hozott szövegben – az ország és a település pontos megjelölése nélkül – Dél-Tirol szerepelt. (Tirolt az osztrák-olasz határ kettévágja, hivatalosan az itáliai részt nevezik Dél-Tirolnak.)

A 24.hu azonban talált egy másik verziót, ami arra utal, hogy a közlemény szövegét a közzététel után módosíthatták, és éppen az utazás helyszínét változtatták meg benne.

A Google által megőrzött eredeti változat szerint a szöveg első verziója így szólt:

… magáncélú külföldi utazáson vettem részt Tirol déli részén Sölden mellett a hónap elején.

Vagyis nem Olaszországban. Csakhogy az Ausztria egyik legnépszerűbb síterepének számító Sölden, ahonnan Rovó a közlemény állítása szerint március 8-án távozott, már március elején a vírusfertőzés egyik gócpontja lett. Söldenben olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy röviddel a rektor hazaérkezése után korlátozásokat vezettek be, majd március 17-én teljesen le is zárták a települést, a tiroli zárról pedig azokban a napokban már magyarul is lehetett olvasni. Söldent azóta egyáltalán nem hagyhatják el a lakosok és az ott rekedt turisták. (A Szeged365-ön egyébként még mindig a közlemény ezen verziója olvasható.)

Még a lezárás előtt Tirol tartomány honlapján közzétettek egy figyelmeztetést, melyben az osztrák hatóságok felszólítottak mindenkit:

aki február 28-a után a térségben járt, az vonuljon önkéntes karanténba.

A hatóság hét olyan települést név szerint is kiemelt, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a fertőzés szempontjából. Ebben a felsorolásban Sölden is szerepel.

Rovó jóval ezek után írta azt a közleményében, hogy számos forrás megerősítette neki, az üdülése helyszíne nem tartozott a kockázatos területek közé. Ezt is hozzátette:

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

A 24.hu már egy hete megkereste a Szegedi Tudományegyetem vezetését, azt kérve, hogy pontosítsák a rektor üdülésének helyszínét, válasz azonban eddig sem a kancellártól, sem a rektor helyettesétől nem érkezett. Kerestük Rovó Lászlót is, aki ellen már az első hírek alapján etikai vizsgálatot indított a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete, ám a rektor sem reagált megkeresésünkre.

Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik