Belföld koronavírus

Nem állt le a barnulás: a szoláriumok és a konditermek egy része a veszélyhelyzetben is nyitva van

Már katonák járőröznek az utcákon, a vendéglátásban, a kereskedelemben és a közlekedésben komoly szigorításokat vezettek be, de a barnulásra és a testépítésre továbbra sem vonatkozik semmilyen szabály. Találtunk olyan szoláriumot, amelyik immunerősítéssel reklámozza magát, de akad olyan sportközpont is, ahol az uszoda meg a szolárium is gőzerővel megy.

Kényeztesd magad egy kicsit! Kapcsolj ki, még ha csak 10 percre is. Relaxálj biztonságban, légy ellenálló D- vitaminnal!

– írják az egyik újpesti szolárium Facebook oldalán, utalva arra, hogy a világító csövek segítenek a koronavírus-fertőzés megelőzésében. Ugyanennek a cégnek egyébként egy III. kerületi franchise üzlete nem nyitott ki, a szolárium üzletvezetője azt mondta a 24.hu-nak, nekik fontos a dolgozóik és a vendégeik védelme, komolyan veszik a kormány és a szakértők véleményét, vagyis hogy mindenki maradjon otthon, aki teheti.

„Szolgáltatás vagyunk, nem vonatkozik ránk a 15 órás zárás” – ezt egy budapesti szolárium recepciósa mondta portálunknak, amikor a nyitvatartásuk felől érdeklődtünk. Több fővárosi és vidéki szoláriumban is arról tájékoztattak minket, hogy az üzletük zavartalanul működik tovább veszélyhelyzet idején is.

Akad olyan budaörsi szolárium, ahol azt kérik a vendégektől, csak egészségesen menjenek barnulni. Az üzlet pedig cserébe 20 percenként nagy szellőztetést tart, a pultnál csak egy vendég várakozhat, rendszeresen felmosnak, és kihelyeznek nedves törlőkendőt is.

Ha valaki beteg, ne jöjjön

Többen kérdeztétek, bezárunk-e a koronavírus miatt. Nem, nem fogunk! Ha beteg valaki, eddig is kértünk mindenkit, ne jöjjön le edzeni, amíg meg nem gyógyul, másokkal szemben se korrekt, ezt továbbra is szeretnénk kérni. Természetesen ügyelünk a fokozott higiéniára, kézfertőtlenítőket is kihelyeztünk több helyre, úgyhogy továbbra is várunk benneteket

– ezt egy negyedik kerületi konditerem Facebook-oldalán láttuk. Habár a bejegyzés március 11-ei, a tulajdonos álláspontja azóta sem változott, csupán annyit módosítottak, hogy nem este tízig, hanem csak este nyolcig tartanak nyitva. Egy IX. kerületi konditerem is tovább üzemel, a vezetőség itt azt kéri a vendégektől, hogy minden gépet alaposabban fertőtlenítsenek le maguk után.

Egy III. kerületi fitnesz- és wellness központban nemcsak a konditerem üzemel, az uszoda és a szauna is várja a vendégeket.

Facebook-oldalukon azt írják: „ahogyan mindig, most is a vendégeink a legfontosabbak számunkra, így kötelességünknek tartunk mindent megtenni védelmük érdekében”. Ezért arra kérik látogatóikat, hogy aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott, vagy lázas, köhög, „esetleg influenzaszerű tünetei vannak”, az ne menjen le sportolni. Sőt, a sportközpont egyik további intézkedése, hogy a 65 év feletti lakosokat nem engedik be.

Szabályos, de nehezen indokolható

A szoláriumok, a konditermek tulajdonosai nem szegnek meg semmilyen szabályt, a kormányrendelet ugyanis rájuk nem vonatkozik, a szolgáltatók akár normál nyitvatartással is üzemelhetnek. Viszont a barnulás és a testépítés nem tűnik halaszthatatlan tevékenységnek, ezért nehezen magyarázható, hogy miért vannak nyitva konditermek akkor, amikor másról sem hallani, minthogy, aki teheti, maradjon otthon.

Az üzletekben már egy méter távolságra állnak egymástól az emberek, sok helyen, például a dohányboltokban egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat, katonák járőröznek az utcákon, a buszokon nem lehet előre ülni, de a konditermekre és a szoláriumokra gyakorlatilag semmilyen szabály nem vonatkozik. Ettől függetlenül persze sok tulajdonos bezárta a helyét, de közel sem mindenki.

Írásban megkérdeztük az operatív törzstől, tervezik-e a konditermek és a szoláriumok nyitva tartásának szigorítását. Válaszukból az derült ki, hogy egyelőre zavartalanul működhetnek tovább, és ezután is csak javasolják az üzemeltetőknek, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel zárjanak be. Ahogy írták:

Az edzőtermek, fodrászatok, szalonok, márkakereskedések, szervizek, uszodák stb. alapvetően szolgáltatónak minősülnek, nem tartoznak a rendelet hatálya alá, azonban az üzemeltető/gazdálkodó szervezet dönthet a prevenciós célú bezárás mellett, ami mindenképpen javasolt a járványügyi helyzetre tekintettel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrég azt mondta, hogy

Sokan kérdezik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), hogy lehet-e a szabadban sportolni: aki nem beteg, nincsenek tünetei, azoknak ez szabadtéren nem tiltott és nem ellenjavalt. Ketten este nyugodtan el lehet menni mozogni, kirándulni, a két méter távolságot azonban lehetőség szerint így is tartsák be.

Ebből viszont az is következik, hogy konditermekbe, zárt helyeken ne súlyzózzanak ugyanazokkal az eszközökkel az emberek, ne használják ugyanazokat a futópadokat, és ne zuhanyozzanak ugyanabban az öltözőben.

Kiemelt kép: Getty Images/iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik