Belföld koronavírus

Áder Jánosról kiderült, miért van ekkora csöndben a koronavírus alatt

Bár az országban március 11-én vészhelyzetet rendelt el a kormány, az iskolák bezártak, és ezen kívül is életbe lépett egy sor korlátozó intézkedés, Áder János köztársasági elnök nem különösebben keresi a nyilvánosságot felhívásaival, beszédeivel – az Index megpróbálta kideríteni, mi lehet ennek az oka. A március 15-ei beszédet leszámítva Áder például egyszer sem szólalt fel, noha – ahogy a portál fogalmaz – az „ország a feje tetejére állt.”A cikkből az derül ki, hogy Áder a lehetősége szerint továbbra is sokat dolgozik, talán emiatt nincs ideje a koronavírussal foglalkoznia, de az is lehetséges, hogy nem tartja fontosnak, hogy beszéljen a problémáról.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a következőket válaszolta minderre: az elmúlt hetekben Áder János „Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki.”

A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak

–        tették hozzá.

Ezentúl:

  • a koronavírus miatt Áder külföldi programjait lemondták, diplomáciai látogatásait később pótolja.
  • de több hazai programját is törölni kellett
  • nem adta át például a Kossuth- és Széchenyi-díjakat
  • de elmaradt egy klímaelőadása a kecskeméti Neumann János Egyetemen, és a Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényeit se tartották meg Csepelen.

Az Index felidézte, hogy a feltűnően csendes Áder János osztrák, lengyel, cseh, vagy szlovák kollégája ezekben a napokban több alkalommal is a nyilvánossághoz fordult, és beszélt a koronavírusról.   

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én. MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik