Belföld koronavírus

Tíz pontban foglalta össze a kormány, hogyan előzzük meg a koronavírus-járványt

Közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ arról, hogyan előzhető meg a koronavírus-járvány. Magyarországon továbbra sincs regisztrált beteg, és karanténban is mindössze 18 embert tartanak, az észak-olaszországi gócpont miatt azonban a kormány fokozott óvatosságra int.

Az alábbiakat kérik:

  1. A legfontosabb, hogy ne utazzunk fertőzött területekre.
  2.  Ha mégis ezt teszi valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál.
  3.  Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje magát. Ha valaki tüneteket (láz, köhögés, torokfájás, levertség) észlel magán, maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a 06 80/277-455 vagy a 06-80/277-456 zöldszámot.
  4. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is, lehetőleg elkülönülve legyen.
  5. Fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltunk, ahol sok ember van, például a közösségi közlekedés használata után.
  6. A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt.
  7. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a munkáltatók együttműködését kérik.
  8. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.
  9. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy a zöldszámot.
  10. Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanúja, és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.

Kiemelt kép: Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik