Belföld koronavírus

A 2008-as gazdasági válsághoz hasonlót is hozhat a koronavírus-járvány

Bár lehet reménykedni, hogy nem lesz belőle világjárvány, de ahogyan újabb és újabb országokban fertőződnek meg emberek és alakulnak ki újabb gócpontok, egyre kisebb ennek az esélye. És nő annak a valószínűsége, hogy az egész világon végigsöpör a járvány.

És mi lesz ennek a hatása a gazdaságra? Gazdaságilag pedig pontosan láttuk már egy hónapja is, hogy ez mit jelent. „Alkatrész híján leállnak a gyárak, minden elmarad a könyvhéttől kezdve a konferenciákon át a focimeccsekig, sőt, az Olimpiáig. A szolgáltatószektor leáll, senki sem megy boltba, plázába, és nincs turizmus” – foglalja össze Zsiday Viktor befektető, aki időnként nyilvánosan is megszólal gazdasági témákban.

Ez egy hirtelen halál a gazdaságnak, amely hasonlatos lehet a 2008-as világválsághoz – festi fel a pesszimista forgatókönyvet Zsiday, vette észre a Portfolio.hu.

Egy jó dolog lehet ebben: hogy olyan gyorsan fog véget érni a koronavírus által kiváltott gazdasági krízis, mint amilyen gyorsan elterjedhet a vírus, amilyen gyorsan beüt a válság.

A probléma az, hogy a hosszú ellátási láncok miatt így le tud állni a gyáripar, a pánik miatt pedig a szolgáltatószektor, ezért valóban lehet belőle egy nagyon gyors, nagyon mély, és ugyanolyan gyorsan véget érő recesszió. Valószínűleg valamiféle állami hitelkönnyítést/adósságátütemezést kell majd csinálni, hogy a pár hónapos leállás miatt ne menjen tönkre senki, és ez nem lesz könnyű, de elkerülhetetlennek látszik.

Kiemelt kép: Csingtao, 2020. február 17. A 2020. február 13-i képen egészségügyi maszkot viselő munkások dolgoznak egy gépjármű-összeszerelő üzemben a kínai Santung tartományban. Az autógyártó vállalatok fokozatosan újrakezdik a termelést Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatti kényszerleállás után. MTI/AP/Chinatopix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik