Belföld

Állami cégek legendás vezérének a börtönbe vezet az útja

Pár héten belül börtönbe kell vonulnia Kocsis Istvánnak, akit az állami MVM Magyar Villamos Művekből 2005 és 2008 között kisíbolt milliárdok miatt tavaly novemberben jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság – derül ki a Népszava cikkéből. Kocsis a kérdéses időszakban az MVM vezérigazgatója volt, előtte volt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., majd a Paksi Atomerőmű első embere, az MVM-es kaland után pedig a Budapesti Közlekedési Zrt. vezére. És sokak szerint neki köszönheti Csányi Sándor, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója maradt és nagy befolyásra tett szert. Csányi később beemelte Kocsist az OTP igazgatóságába is. És több kormányt is kiszolgált, szocialistát és fideszest egyaránt. (Kocsis karrierútjáról a 444 összeállítását érdemes elolvasni.)

Kegyelmi kérvényt nyújtott be Kocsis, hogy mégse kelljen börtönbe vonulnia, de a Népszava úgy sejti, hogy azt elutasították, irány a börtön.

Nemrég lakcímét megváltoztatta Kocsis, hivatalosan Kecskeméten, egy sorház harmadik emeletén lakik, de könnyen lehet, hogy csak papíron, és az lehet az oka, hogy „az új cím ugyanakkor sokkal inkább azt teheti lehetővé, hogy a város országosan egyik legkényelmesebbnek tartott, az argóban „parkettásnak” hívott intézetébe kerüljön” – magyarázza a lap.

Tanácsadóját is elítélte a bíróság, Szász András három év letöltendőt kapott. Ő lehet, hogy rabkórházba megy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik