Belföld

Mínusz 2 és plusz 2 között értékelte Orbán a fideszes honatyákat

Mínuszos minősítést az kapott, akinek nem lennének jók az esélyei az egyesült ellenzék jelöltjével szemben 2022-ben, de a győri időközi választás eredménye azért megnyugtatta a Fideszt és a pártelnököt is. Azóta oldottabbá vált a személyes konzultációk légköre.

Hosszabb szünet után, szerdán találkozik újra Orbán Viktor és a Fidesz-frakció tagsága. A képviselők Balatonfüreden, a háromnapos kihelyezett ülésen indítják el a parlamenti évadot. Ez lesz az első alkalom arra is, hogy megbeszéljék egymás között, ki milyen értékelést és instrukciót kapott a Karmelita kolostorban a miniszterelnöki irodában lezajlott négyszemközti megbeszélésen. Orbán Viktor ugyanis korábban egyéni konzultációkra hívta a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökét.

Amint azt a 24.hu megírta, az októberi önkormányzati választáson elszenvedett váratlan fideszes vereségeket Orbán nem akarta szó nélkül hagyni, ezért találta ki, hogy a 2022-es választásra készülve külön-külön értékeli a 106 választókerület teljesítményét. Arról is szó volt, hogy a rendszeresen alulteljesítő helyeken személycserék lehetnek, vagy esetleg az erők koncentrációja érdekében teljesen megszüntetik, hogy állami vezetői posztokat betöltő politikusok választókerületi elnöki posztot is betöltsenek.

A konzultációk nagy lendülettel el is kezdődtek: Orbán a miniszterelnöki teendői mellett rengeteg időt áldozott a fideszes képviselők fogadására. Olyan politikusról is hallottunk, akinek este tizenegy órára szólt a meghívója a Várba.

Több forrásból megerősített információink szerint a miniszterelnök-pártelnök számszerűsített értékeléssel is készült a találkozókra.

Úgy tudjuk, Orbán mínusz 2 és plusz 2 közötti ötfokozatú skálán osztályozta a választókerületi elnököket. A teljesítményértékelés legfontosabb szempontja az volt, hogy az adott politikusnak milyen esélyei lehetnek az egy az egy elleni harcban a 2022-es parlamenti választáson.

A választókerületi elnökök minősítésébe beleszámítottak az előző parlamenti választások eredményei, a körzet önkormányzati sikerei vagy sikertelenségei, valamint az, hogy a politikus mennyire képes mozgósítani a körzet erőforrásait. Plusz 2-es osztályzatot az kapott, aki a 2018-as választáson meg tudta szerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, és októberben a körzete polgármester-jelöltjei is hozták a győzelmeket. A pártelnök rájuk úgy tekint, mint akik két év múlva abban az esetben is képesek nyerni az ellenzék jelöltjével szemben, ha mindenhol megvalósul az ellenzéki pártok összefogása. Mínusz 2-es minősítést a legproblémásabb választókerületek kaptak, de valószínűleg még a nullás elnökök sem lehettek boldogok a találkozó után.

Forrásaink szerint január 26. után jelentős változás állt be a pártvezetés hangulatában. A kormányoldalon lenyugodtak a kedélyek, miután a Borkai Zsolt posztjára kiírt győri időközi polgármester-választáson a korábbi botrány ellenére nagy különbséggel győzött Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A pártban sokan úgy vélik, hogy a győri győzelem után a Karmelita kolostorban folyamatosan zajló meghallgatások külső kommunikációja is sokkal pozitívabb irányba tolódik.

A 24.hu kérdésére egyes képviselők például elmondták, hogy a győri győzelem óta Orbán a találkozókon alig néhány mondatot szentel az értékelésre, nem is mindenki kap számszerű minősítést, ellenben hosszan és részletekbe menően beszélnek arról, hogy a következő időszakban milyen kormányzati segítséggel lehetne még biztosabbá tenni a választási győzelmet.

A hangulatváltásról szóló hírt látszik erősíteni, hogy az elmúlt hetekben nyilvánosan egyetlen szó sem esett arról, hogy a pártelnök milyen szerepet szán a két problémás választókerületi elnöknek a jövőben. A Fidesz-frakció tagjai sem tudják, hogy Orbán fogadta-e Simonka Györgyöt. Simonka, mint ismert, nem lehetett ott január közepén a Karmelita kolostorban, amikor Békés megyei képviselőtársai egymás után viziteltek Orbán dolgozószobájában, mert a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében a vádlottak padján ült. Az ügyészség korrupciós ügyek miatt nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetést kért rá.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Boldog István viszont, akinek közvetlen munkatársát, a megyei közgyűlés volt alelnökét a hatóságok elvitték egy szerteágazó pályázati csalás miatt, Facebook-fotóval igazolta, hogy letudta a pártelnökkel a megbeszélést. A képhez fűzött rövid beszámoló szerint a találkozón a jövőbeni fejlesztésekről és elképzelésekről esett szó. Boldog sajtótájékoztatót is tartott, ahol a gyorsforgalmiút-fejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy a körzetben 2022-re jelentős életszínvonal-növekedést hozhat a Budapest felé tartó új kétszer kétsávos út.

Kiemelt kép: Kósa Lajos Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik