Belföld

Orbán nyilatkozatai, a Huawei-para és az ingyenpénz érdekelte tavaly a magyarokat

Orbán nyilatkozatai, a Huawei-para és az ingyenpénz érdekelte tavaly a magyarokat

Infografikára tettük 2019 legnépszerűbb és legbeszédesebb keresőkifejezéseit, hogy megnézzük, mekkora életciklusa van egy hírnek, és mennyire dobják meg a Google-kereséseket a határidők, tiltások, szülésösztönző kedvezmények és az emberi sorsok.

Az Axios oldalán futottam bele egy infografikába, amin két dolgot akartak megmutatni a szerzők: hogy milyen gyorsan csengenek le bizonyos témák (például a Dorian hurrikán vagy Jeffrey Epstein szexuális zaklatási ügye és öngyilkossága), és melyek voltak azok, amikre egész évben sokan kerestek, de időnként kiugróan jól teljesítettek a Google-ben. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy megnézzem, 2019-ben ki és mi iránt érdeklődtek a magyarok.

A keresőkifejezéseknél több forrásból dolgoztam: egyrészt Az év kereséseiből válogattam, másrészt olyan szavakat és kifejezéseket is bevettem a gyűjtésbe, amelyekről sejthető, hogy az év nagy részében foglalkoztatta a magyarokat. Az olyan témaköröket, mint a Hableány-tragédia vagy EP-választás, amelyeknél egy bizonyos esemény időpontjában csúcsosodott ki az érdeklődés, kihagytam az infografikából. A szavak és kifejezések sorrendjét az döntötte el, hogy az év melyik hetében voltak a legnépszerűbbek: Orbán Viktor és az Erzsébet-utalvány például január elején pörgött fel, a tévécsatornák és a Netflix pedig az év végén.

Fotó: Kummer János/24.hu

A Google Trends nem mutat darabszámot, hogy egy kifejezésre hány keresés érkezett, csupán azt, hogy egy intervallumban (azaz esetünkben 2019-ben) hogyan viszonyultak egymáshoz a heti keresések. Minden szónak vagy kifejezésnek van egy csúcsértéke: az a hét, amikor a legtöbbször kerestek rá, ez kap egy százas értéket, a többi hetet pedig ehhez viszonyítva láthatjuk a grafikonokon – az egeret végighúzva számokban is kifejezve.

A konkrét(abb) darabszámokhoz a Google Ads felületét használtam, ahol százasra kerekítve láthatók havi bontásban a kifejezésekre érkező keresések. Ezeket szemléltetik majd a második ábra színei is: minél sötétebb egy grafikon, annál több keresés érkezett a kifejezésre. A számokból kiderült: az általam vizsgált kifejezések közül a Netflix volt a legnépszerűbb: az amerikai médiaszolgáltatóra közel kétmilliószor kerestek rá a Google-ben – többször, mint a két legnépszerűbb kereskedelmi csatornára, a TV2-re és az RTL Klubra (901, illetve 569 ezer keresés).

Elég sok embert mozgatott meg (képletesen) tavaly a sport is: csak a Forma-1-re másfél milliószor kerestek rá, míg az FTC után félmilliószor érdeklődtek. A magyar válogatottra 166 ezer keresés érkezett, ennek háromnegyede márciusban, májusban és október-novemberben. A miniszterelnöknél jobban érdekelték az embereket a Huawei körüli botrányok, illetve az HBO sorozata miatt Csernobil is – utóbbi bő egymilliójának háromnegyede két hónap alatt, május és június alatt futott be. A babaváró hitelre az első két hónapban nem érkezett keresés, ami nem meglepő, mivel akkor még nem létezett, a brexit és Vajna Tímea nagyjából ugyanannyira érdekelte az embereket (kb. 400 ezer keresés), ami elmondható az Elon Musk, Donald Trump párosra is (hozzávetőleg 200 ezer keresés).

A két ábrán különböző grafikon szerepel az egyes keresőkifejezések mellett: az elsőn egyhavi adatokra bontott darabszámos érték, a másodikon heti bontásban láthatjuk az arányszámokat a legnépszerűbb héthez viszonyítva.

Made with Flourish

Most pedig nézzük, mi okozhatta a második ábrán található csúcsokat!

Első félév: megszűnő, átalakuló Erzsébet-utalvány, brit töketlenkedés, gyereknemzés

Az Erzsébet-utalvány iránti érdeklődés tavaly azért január első hetében csúcsosodott, mert 2018 decemberének végén derült ki, hogy az utalvány megszűnik. Több emberhez csak két héttel később juthatott el a hír, illetve sokan érdeklődtek a lehetséges felhasználása iránt (erre december 31-éig volt lehetőség). Mivel januártól már nem bocsátottak ki utalványokat, így értelemszerűen az év közepén már nem nagyon kerestek rá az utalványokat addigra felhasználó magyarok. Augusztusban is látható egy kisebb hullámhegy, e mögött az áll, hogy akkor jelentették be: a nyugdíjasok az előző évi Erzsébet- helyett rezsiutalványokat kapnak majd.

A brexit először januárban, majd márciusban, aztán októberben és decemberben tette leginkább kíváncsivá a netezőket, mindannyiszor a kilépés körüli szerencsétlenkedés volt a fő mozgatórugó. Az eredeti határidő március volt a brit uniós tagság megszüntetésére, de mivel a parlament nem fogadta el Theresa May EU-val kötött megállapodását, a miniszterelnök még azt is felvetette, akár el is maradhat a brexit. Az október végére halasztott kilépési határidőt sem sikerült tartani, így aztán októberben megszavazták az előrehozott parlamenti választás kiírását, amit decemberben Boris Johnson és pártja, a Konzervatív Párt meg is nyert. Johnson azt ígérte, január végéig végrehajtják a brexitet – és ez így is lett.

Vajna Tímeára tavaly január végén kerestek a legtöbbször, ugyanis férje, Andy Vajna január 20-án halt meg. Grafikonján még egy nagyobb és egy kisebb csúcs látszik: júliusban exkluzív interjút adott a Tények Plusznak, ahol Gönczi Gábor azt is megkérdezte tőle, lefeküdt-e Andy Vajnával, november elején pedig elkészült néhai férje síremléke.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs 24.hu

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK tavaly februárban volt a csúcson a Google-kereséseket tekintve, a miniszterelnök ugyanis akkor tartotta évértékelőjét, amiben bejelentette a kormány családvédelmi akciótervét: ekkor derült ki, hogy bővítik a CSOK-ot, így a használt lakásokra is felhasználhatják a kölcsönt a két- vagy többgyermekes családok. A fokozatosan érkező részletek miatt februárban végig kitartott az érdeklődés a keresőszó iránt. A kellemetlenebb információk április elején, a második csúcs idején derültek ki (például hogy vállalkozással nem fér össze a kedvezmény), a harmadik kiemelkedő érték pedig a falusi CSOK július 1-jei elindulásának köszönhető.

A szintén a gyerekszületést ösztönző tízmilliós babaváró hitelt júliustól lehetett igényelni, ám a feltételek és a szükséges dokumentumok miatt már június végén megnőtt a keresések száma.

Orbán Viktornak a februári évértékelő után egy kiemelkedő értéke volt május végén, az európai parlamenti választás után, de sokan kerestek rá az önkormányzati választások után is, amelyen sokkal gyengébb eredményt ért el a kormánypárt, mint májusban.

A kormányfőről nem is olyan nehéz átkötni a futballra, és például Cristiano Ronaldónál több kiugró érték is megfigyelhető. Március volt a portugál focista hónapja: mesterhármast szerzett a BL nyolcaddöntőjében és visszatért a válogatottba is, illetve újra felpörögtek a nemierőszak-vádat kirobbantó hacker körüli ügyek. Az év közepén viszont új frizurája és visszavonulási tervei miatt kereshettek rá sokan.

A magyar válogatott ciklikusan, negyedévente csigázta fel az embereket: márciusban magyar-szlovák Eb-selejtező volt, júniusban az azerieket győzte le a csapat, szeptember első napjaiban pedig hazai pályán játszottunk a szlovákok ellen. November közepén a Puskás Arénát avatta fel a válogatott, emiatt érte el a keresőkifejezés abban az időszakban a második legjobb értékét tavaly.

Össztűz alá került a Huawei az Egyesült Államok és Kína konfliktusa miatt 2019-ben, és mivel ez a magyar piacot is érintette, az általunk vizsgált keresőkifejezések közül ez lett a legnépszerűbb. A leginkább keresett május közepén volt, akkor derült ki, hogy a gyártónak a Google amerikai nyomásra megtiltotta, hogy az Android operációs rendszert használja. Emiatt mi is megnéztük, ki kell-e dobni a Huawei telefonunkat.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

Alig ért véget a Trónok harca utolsó évada, máris újra támadt az HBO, és elhozta nekünk a Csernobilt. A sorozat május közepén tetőzött Google-ben, és egészen július végéig megmozgatta a netezőket, utána kevésbé.

Made with Flourish

Második félév: beteg kisfiúk, lecsukott rapper, karácsonyi filmezés

A Forma-1-re keresők számát az augusztus elejei magyar nagydíj dobta meg. Június végén is népszerű volt a kifejezés a Google-ben, ugyanis az osztrák nagydíjon történtek érdekességek: a szabadedzésből roncsderbi lett, Hamiltont megbüntették, Räikkönen bemutatott Hamiltonnak.

A Fradi iránt egyértelműen az év második felében érdeklődtek jobban a magyarok, és főleg, amikor a csapat megkezdte kupamenetelését, így augusztus elején, amikor a Dinamo Zagreb elleni meccsről írtunk. A második legjobb érték holtverseny: augusztus végén és szeptember közepén is ugyanannyiszor kerestek rá az FTC keresőszóra Google-ben. Előbbinél a fő mozgatórugó a BL-ből való kiesése volt a csapatnak, illetve az, hogy gól nélküli döntetlent játszott a litván Suduva vendégeként az EL selejtezőjének utolsó, negyedik fordulójában.

„Hepehupás” éve volt a NASA-nak is, az egyetlen olyan kifejezés a vizsgáltak közül, aminek két csúcsa is volt. Augusztus közepén-végén azért írtunk róla, mert elindultak idegen életet keresni a Jupiter jéggel borított holdjához, szeptember végén pedig nemcsak egy fekete lyukról készült animációt tett közzé Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, de a Szojuz kilövésének második fázisáról is posztolt egy fotót.

Gyönyörű képen, ahogy az űrhajó elhagyja a Földet
A fotót a Nemzetközi Űrállomásról készítették az érkező váltás legénységről.

A NASA felvételeihez hasonló színes éve volt a Tekashi69 (vagy 6ix9ine) néven futó rappernek is, ugyanis meggyanúsították, ő pedig hogy mentse a bőrét, felnyomta a társait. Volt itt minden: részletek a tárgyalásról, átoperálás, tetkó nélküli kinézet, a szeptemberi csúcs viszont annak köszönhető, hogy kiderült, valószínűleg nehéz lesz őt tanúvédelmi programban elrejteni.

Fotó: Bennett Raglin/Getty Images

Tavaly ősszel két kisfiú, Zente és Levente nevét ismerte meg az ország. A két gyereknek közös betegsége az SMA, amire egyetlen gyógymód van jelenleg, egy 700 millió forintos gyógyszer. Az ép ésszel felfoghatatlan összegbe kerülő kezelést saját zsebből senki nem tudja állni, ezért mindkét gyerek esetében internetes gyűjtés indult a pénz összegyűjtésére. Szeptember közepén Zentének össze is jött a hétszázmillió forint, a betegségre viszont a legtöbbször két hónappal később kerestek rá, amikor Zente megkapta a gyógyszert és a másik fiú, Levente is egy lépéssel közelebb került a kezeléshez.

Elon Musk agymenéseivel egész évben szórakoztatta a netezőket, a legtöbben akkor kerestek rá november végén, amikor a betörhetetlen üvegű Tesla üvegét sikerült az élő bemutató alatt betörni. Donald Trump is okozott vidámabb perceket 2019-ben, viszont 2020 számára nem annyira lesz boldog: december végén ugyanis kiderült, eljárás indul ellene, mert visszaélhetett hatalmával, amikor egy 400 millió dolláros segély blokkolásával zsarolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A két legnagyobb kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub, továbbá a Netflix is az év végén érte el a csúcsát, az árnyalatokból viszont látszik, hogy a TV2 messze a legnépszerűbb volt hármuk közül, majd következett a Netflix, az RTL Klub pedig csak a harmadik a dobogón. Ebben nagy meglepetés nincs, az ünnep alatt mindenki kíváncsi a tévéműsorokra, de a TV2 nagyot húzott a július végi Vajna Tímea-interjúval, és az RTL Klubhoz hasonlóan augusztus elején-szeptember végén is megugrott a keresések száma a csatornánál, ugyanis mindenki kíváncsi az őszi műsorrendre.

Kiemelt kép: Farkas Norbert és Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Olvasói sztorik