Belföld

Orbáninfo: újabb verzió a 24.hu kizárására

Havasi Bertalan is cáfolja Kovács Zoltánt: szerinte azért nem kérdezhettünk Orbán Viktortól, mert évközben nem látogatjuk Gulyás Gergely sajtótájékoztatóit.

A miniszterelnök által tartott évindító nemzetközi sajtótájékoztatóra – az idei első Kormányinfóra – azok a belföldi szerkesztőségek kaptak meghívást, melyek munkatársai rendszeres meghívottai, résztvevői az év közben megtartott Kormányinfóknak

– írja Havasi Bertalan közleményében. A miniszterelnök sajtófőnöke arra reagált, hogy az évente egyszer megtartott Orbáninfóra (hasonlóan a Direkt36, az Átlátszó és a Mérce tudósítóihoz) nem engedték be a 24.hu munkatársait, majd Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a tájékoztatón azt hazudta, ennek oka az volt, hogy munkatársaink nem értek időben a helyszínre.

Havasi kiadott nyilatkozatának indoklásával tehát legalább azt megerősítette, hogy Kovács a széles nyilvánosság előtt hazudott arról, miért nem mehettek be kollégáink, hiszen a sajtófőnök egészen más okot jelöl meg indokként arra, ha valakit nem hívtak meg. Ez pedig a rendszeres részvétel hiánya az évközi, Gulyás Gergely által celebrált Kormányinfókon.

Tehát a miniszterelnök sajtóirodája azt gondolja sajtószabadságnak, hogy

  • egy médium nem döntheti el autonóm módon, mikor, milyen formában kíván tájékoztatni egy adott eseményről. Bár a 24.hu rendszeresen beszámol a Kormányinfókról, mivel ezt rendszerint nem a helyszínről teszi, nincs joga arra, hogy Orbán Viktor évi egyetlen, nem kizárólag a kormánymédiát helyzetbe hozó sajtótájékoztatóján feltegye a kérdéseit.
  • Az adott médium nem döntheti el, mikor kíván kérdezni, így azt sem mérlegelheti, hogy Gulyás heti performanszát egyenrangúnak tartja-e a miniszterelnök ritkaságszámba menő megszólalásaival.
  • A miniszterelnök sajtóirodája nem azért van, hogy gondoskodjon arról, hogy a lehető legtöbb embert elérő médiumok jelen lehessenek az eseményen, hanem azért, hogy kiválassza az év közben szerinte megfelelően viselkedő médiumokat, amelyeket aztán telefonon értesít a miniszterelnök sajtótájékoztatójáról. Ahol végül számos médium munkatársa annak ellenére sem tehette fel a kérdéseit, hogy végigülte a tájékoztató – szemben azzal, amit Havasi Bertalan állít, hogy „senki nem maradt le semmiről”.
  • Évente egyszer válaszol kérdésekre a miniszterelnök, s érdemeként említhető többórás kitartása, mintha elméletileg lenne kizárt, hogy akár csak negyedévente megtisztelje a magyar embereket azzal, hogy felel valódi újságírói kérdésekre, amelyeknek köszönhetően kiderülhetne, mit gondol létező politikai konfliktusokról, botrányokról, az országot évtizedig vezető párt helyzetéről és így tovább.

Nyilván mi mást gondolunk a sajtó szabadságáról, ám ez eszmei vita. Arról azonban lehetetlen vitázni, hogy szabad-e hazudni.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik