Élő Belföld

Orbán Viktor: Sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, mint mi

Megtartotta évindító nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban. Az eseményen sok minden elhangzott, alább ezeket összegezzük pontokba szedve:

  • Döntés született, hogy minden három évnél régebben felújított minden kórtermet, minden várótermet és minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig a kórházakban másfajta fejlesztéseket nem tud támogatni a kormány.
  • Nagy vita volt arról, hogy csatlakozzon-e Magyarország azokhoz az országokhoz, akik 2050-re klímasemlegessé válnak. 50 ezer milliárd forint kell ehhez. Lehetséges és megéri, csak ezt az összeget elő kell teremteni. Hosszú viták állnak a kormány előtt, hogy ezt miként tudják előteremteni.
  • A kormány klíma- és környezetvédelmi akciótervet dolgoz ki. Ebben szerepelni fog, hogy 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani, a következő két év során Magyarországon minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni, és még ebben az évben olyan döntéseket kell hozni, amivel mentesíthetik folyóinkat a műanyag PET-palackoktól.
  • Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választás után sokan arról beszéltek, hogy megbomlott a centrális erőtér, Orbán azt mondta:a Fidesz nem egy tökéletes képződmény, ezért lehet rajta javítani.
  • Másfél éve nem volt nemzeti konzultáció, nem vonták be az embereket általános nagy kérdésekben. Ezért vissza kell térni a nemzeti konzultációkra, ebből kettőt szeretne is idén megvalósítani.
  • Nem szeretem a kapkodást – mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e idén kormányalakítás. A személycserékkel megfontoltnak kell lenni, nix ugribugri.
  • Orbán szerint a politikában a fiatalság nem életkort, hanem alapvetően dinamikát, energiát és bátorságot jelent. Szerinte ha innen nézzük a nyugati politikát, akkor a két legfiatalabb kormányfőt Donald Trumpnak és Boris Johnsonnak hívják. Időnként szeretne olyan fiatal lenni, mint Trump.
  • Dunaújvárosban a független jelölt jobb, mint a fideszesek lettek volna, ezért nem indulnak.
  • Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre. Jól van, jól érzi magát a bőrében, van egy rendes állása, kap egy tisztességes fizetést az adófizető polgároktól.
  • A kormány úgy ítélte meg, hogy a Mátrai Erőmű bezárása egy tragédia lenne, és a klímapolitikát szigorúan üzleti alapon nem lehet folytatni.
  • A Borkai-ügyről: nem egy peep show szurkoló, ennek ellenére, nagyon sokan látták, aminek nem kellett volna megtörténnie, ez hatást gyakorolt a politikai döntésükre. De bizonytalan, hogy mennyire volt komoly, mennyire volt széles. Nem gondolja, hogy nagy jelentősége volt, egyszerűen nagyon sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, mint mi, és meggyőzőbb érveket adott, hogy az ő polgármester-jelöltjük jobb.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Itt a vége

Orbán Viktor kitett magáért, több mint két és fél órán át tartott a sajtótájékoztató, de elfáradt és van más programja is még a mai napon. Ezzel pedig élő szöveges közvetítésünk is a végéhez ért.

Nagy harcban van a pénzügyminiszterrel

Lesz újabb családvédelmi akcióterv. Miután a demográfiai kihívást tartom a legfontosabbnak, ezért egyetlen megoldás van, hogy a legtöbb forrást a családokra csoportosítsunk. Nagy harcban vagyok a pénzügyminiszterrel, ez stratégiai és nem személyes küzdelem. Szeretné, ha el tudnánk érni, hogy a háromgyermekes nők ne fizessenek életük végéig személyi jövedelemadót

– mondta.

„Nem vagyok egy peep show szurkoló”

Orbán Viktor kérdezték a Borkai-ügyről is, és ezzel kapcsolatban arról, hogy ennek mekkora hatása lehetett az önkormányzati választásokra. Mint fogalmazott,

nem vagyok egy peep show szurkoló először is. Ugyanakkor értem, hogy az emberek egy nagy része a szórakoztatásnak ezt a formáját nem utasítja el, hogy peep show-t működtessen. Emberek vagyunk. Ennek ellenére, nagyon sokan látták, aminek nem kellett volna megtörténnie, ez hatást gyakorolt a politikai döntésükre. De bizonytalan, hogy mennyire volt komoly, mennyire volt széles. Nem gondolom azt, hogy nagy jelentősége volt. Nagyon sok helyütt az ellenfél jobb jelölteket állított, mint mi, és meggyőzőbb érveket adott, hogy az ő polgármester-jelöltjük jobb

– értékelt.

Szerinte

nem érdemes ilyen egyszerű aktusokkal felmenteni magunkat. Az én álláspontom helyes volt. Ha Borkai Zsolt visszalépett volna, akkor Győrnek ma szocialista polgármestere van. Olyan ez, mint Mohácson, ahol meghalt a jelöltünk és az ellenzéki nyert. Elvette volna a lehetőséget Borkai a visszalépésével, hogy döntsenek a választók. Megnyerte a választást, a döntés lehetőségét visszaadta, nem okozza az ő bűne azt, hogy csak baloldali polgármester lehet. Ha azt keressük, hogy Borkai a demokrácia szabályai szerint a legoptimálisabb döntést hozta-e, akkor a válasz igen. Hogy a Fidesz szempontjából így tett-e, abban már nem vagyok biztos.

Megjegyezte, nagyon nem szeretné, hogy ha egy ellenzéki polgármesterrel való huzakodás történne Győrben az elkövetkező években és megtorpanna a város.

Orbán elfáradt

Ezért hamarosan vége lesz a sajtótájékoztatónak, de pár kérdésre még van idő. Visszatérve a klímavédelemre, Orbán arról beszélt,

a legutóbbi miniszterelnöki csúcson megállapodás született arról, hogy egyetlen ország kivételével mindenki vállalta azt a célt, hogy 2050-ig széndioxid-semleges gazdaságot alakít ki. Most már csak tervek, tervezés kérdése ez, különösen pénzügyi és műszaki tervekre van szükség, hogy az egész folyamatot miből finanszírozzuk. Magyarországon már megvan a számítás, hogy ez mit jelentene a költségvetésre nézve, ami az 50 ezer milliárd forintos költséget jelenti. Kérdés, hogy az EU mit szeretne megfinanszírozni egy újonnan szervezett éghajlatváltozási alapból. Nem akarunk egyetérteni azzal, hogy a regionális alapból csoportosítsanak át pénzeket erre a célra, mert a szegényebb államok fizetnének többet.

Hozzátette, logikátlannak tartja, hogy a nagy gazdag uniós tagállamok új funkciókat szeretnének az EU-s költségvetésből. Többet várnak, de kevesebbet szeretnének befizetni.

Ha új feladatokat szeretnének, fizessenek többet

– mondta.

A britek miniszterelnöke egy cölöpöt levert

Ha jól értem a ma reggeli híreket, akkor a britek miniszterelnöke egy cölöpöt levert. Azt mondta, hogy semmilyen meghosszabbítása az átmeneti időszaknak nem képzelhető el. 11 hónap múlva új helyzet lesz Nagy-Britannia és az EU között. A fantáziának itt tág tere nyílik. Hogy ki milyen esélyt ad a briteknek arra, hogy az unión kívül sikeressé tudnak-e válni, azt nagy mértékben meghatározza, hogy miként gondolkoznak a britekről

– mondta a brexittel kapcsolatban.

Elfogult vagyok Széchenyiről már beszéltem, őt is az angliai impulzusok hozták fel úgy, hogy a tisztelőivé váltunk. Kizártnak tartom, hogy a világ ötödik-hatodik legnagyobb gazdasága, egy atomhatalom, amely az egyik legjobban szervezett hadsereget tudhatja magáénak, egy ilyen kapcsolatrendszerrel ne tudna fantasztikus sikereket elérni. Nem tudom, hogy kell csinálni, de lehetetlennek tartom, hogy ne legyenek sikeresek. Függetlenül attól, hogy a távozásuk az Európai Unióból az rossz.

Szerinte a britek fantasztikus lehetőséget nyitottak ki maguk előtt.

Ha nekünk ilyen adottságaink lennének, már hol lennénk? Az unió félreérti a helyzetet, ha azt gondolja, hogy egy jó viszony kialakítása elsősorban a britek érdeke. Nagyvonalúan és stratégiai szinten kell együttműködni velük. Készen is állok arra, hogy egy angol-magyar kapcsolatot alakítsunk ki. Boris Johnsont pedig az egyik legbátrabb politikusnak tartom. Mindenki ellene volt. De csak azért mert ő és a britek hisznek a függetlenségben, megcsinálták. Megérdemli, hogy megemeljük a kalapunkat.

Kompromisszum, izoláció vagy háború

Az, hogy a külpolitikának értékalapúnak kell lennie, ez rendkívül egyoldalú megközelítés. Mert ha így kell lennie, akkor miért vagyunk kapcsolatban a nem demokratikus államokkal, és miért kötünk velük megállapodásokat? Az értékalapú politika az kompromisszumképtelen politikához vezet. Komprisszum, izoláció meg háború, ez a három lehetőség van. Ebből a kompromisszum a legjobb. Külpolitikát csinálunk, amikor megállapodunk Törökországgal. A magyar nemzeti érdekekből kell kiindulni

– mondta, hozzátéve, hogy ha csak az általunk elfogadott demokratikus országokkal ápolnánk kapcsolatot, akkor a világ országainak kétharmada kiesne a körből.

A meddőségi központok államosításáról

A meddőségi központok államosításával kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte,

a jövőben Magyarországon nem piaci, hanem ingyenes alapon fog működni a meddőség kezelése.

Orbán elmondta, február 1-től ingyenesek lesznek a meddőség kezeléséhez használt gyógyszerek, amelyekre egyébként jelenleg 90 százalékos támogatás érvényes.

Az Európai Néppárttal kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban a miniszterelnök közölte, hogy három találkozó van előtte, mielőtt válaszolni tudna a feltett kérdésekre.

A magyarországi zöldpolitikusok nagy része a miniszterelnök szerint „görögdinnye”, méghozzá azért, mert úgy nyilatkozott róluk, hogy többségük

kívül zöld, belül piros.

Tragédia lenne bezárni a Mátrai Erőművet

A kormány úgy ítélte meg, hogy a Mátrai Erőmű bezárása egy tragédia lenne, és a klímapolitikát szigorúan üzleti alapon nem lehet folytatni – szögezte le a miniszterelnök.

Készül egy program, ami arról szól, hogy hogyan fogják zöldíteni ezt az erőművet, nagyon sok pénzből, tette hozzá. Mint mondta, nemzetközi vagyonbecslő cég számításait veszik majd alapon az erőmű megvásárlása kapcsán, de aláhúzta, hogy még nem történt meg ez a folyamat.

Az adásvétellel kapcsolatos konkrét számokról konkrétumokat nem árult el Orbán.

Orbán köszöni, jól van

A Bloomberg kérdéseire a miniszterelnök egyebek közt közölte:

köszönöm, jól vagyok, jól érzem magam a bőrömben, nekem van egy rendes állásom, kapok egy tisztességes fizetést az adófizető polgároktól.

Mint mondta, addig folytatja ezt a munkát, amíg képes rá, illetve büszke arra, hogy nem lehet nyomást gyakorolni erre a kormányra se pénzzel, se hatalommal.

Szívesen folytatnám a munkámat, ha hagyják a választópolgárok

– fogalmazott.

Lehetetlen, hogy egy ilyen ember megöl gyerekeket

Orbán Viktor szerint világosan ki kell mondani, hogy ha valaki a másik ember életére tört, azt nem lehet hamarabb kiengedni a börtönből, mint ahogy lejár a büntetése. A győri családi tragédiával kapcsolatban azt mondta, lehetetlen, hogy egy ilyen ember megöl gyerekeket.

Nem véletlenül szabtak ki rá ekkora büntetést. Ki rövidíti le, milyen alapon? Remélem az igazságügyi miniszter a következő hónapokban ezt rendbe teszi

– jelentette ki.

MIlliókat vesznek le a rabok az államtól

Igazságtalan a bűnözőknek kifizetendő pénz, ahol az a helyzet állt elő, hogy arra hivatkozva, hogy a fogvatartás körülményei nem megfelelőek, az Európai Bizottság döntése alapján milliónyi forintokat vesznek le a magyar államtól közpénzből. Hova jutunk így?

– tette fel a kérdést. Szót ejtett arról is, hogy a gyöngyöspataiak helyzetét tisztázni kell.

Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre

– jelentette ki kérdésre válaszolva.

Közölte, bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, ő készen állok.

A 100 év magyar magánynak vége van

Kérdezték Trianon századik évfordulójáról is. Ezzel kapcsolatban arról beszélt,

Széchenyista vagyok ebben az ügyben, aki valami olyasmit mondott, hogy a múlt elesett a hatalmunkból, de a jövőnek urai vagyunk. A történelmi emlékezet fontos, akik előtt kalapot kell emelni, azok előtt kalapot is fogunk emelni. De ezzel a jövőre nézve már sokra nem megyünk. Az a fontos, hogy ha ezt a 100 évet megnézzük, akkor nem csak azt láttuk, hogy igazságtalan békediktátumok miatt Magyarország elszenvedett vereségeket, de Magyarország folyamatosan magára maradt. Ezt hívom én úgy, hogy 100 év magyar magány. Az elmúlt években ennek véget tudtunk venni és a jövőre vonatkozó szoros együttműködést tudtunk kialakítani.

Dunaújvárosban a független jelölt jobb, mint a fideszesek lettek volna

Volt két kiváló jelöltünk Dunaújvárosban, akinek az indításában gondolkoztunk, de mikor megnéztük az összes jelöltet, akkor azt gondoltuk, hogy a független jelölt jobb, mint a miénk. Szerintem jobb jelölt is és több esélye is van. Ez máskor is előfordulhat, meg ennek az ellenkezője is

– mondta azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz nem indít jelöltet a településen.

Ezért nem ad interjút mindenkinek

Találok igazságot abban, hogy a kampányidőszakban másként viselkednek a miniszterek, úgyhogy biztosan nagyobb számban állnak az újságírók rendelkezésére. Én nem csak évente egyszer állok az Önök rendelkezésére, de nem folytatok olyan vitákat, amiben politikai célzat van. Lehet, nem azon a csatornán, ami Önöknek szimpatikus

– válaszolta az RTL Klub azon kérdésére, hogy miért csak évente egyszer tart sajtótájékoztatót.

Miért nem engedték be a 24.hu újságíróját?

Aki időben érkezett, az itt ül a teremben

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy miért nem engedték be például a 24.hu újságíróját a sajtótájékoztatóra.

Az igazság ezzel szemben az, hogy kollégánk jóval az esemény kezdete előtt megérkezett a helyszínre, csak állítólag telefonon kellett volna lapunknak regisztrálni rá.

A három bölcs jelentéséről nem tud

A három bölcsnek semmilyen jelentését nem láttam és nem is tudok róla, hogy ilyen létezne. A Donald Tuskkal való találkozó időpontja pedig nincs meg.

Szulejmáni meggyilkolásáról

Arról is kérdezték a miniszterelnököt, hogy mi az álláspontja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolásáról, és hogy szerinte ez szükséges lépés volt-e a régió stabilitását illetően.

Úgy felelt,

megtörtént, nem kérdeztek róla. Nem kaptunk felkérést, hogy vállaljunk szerepet ennek a döntésnek a meghozatalában. Engem az érdekel, mi lesz a folytatás, péntekig legyenek türelmesek, amikor a külügyminiszterek döntenek a folytatásról.

Ebben a teremben 80-20 arányban vesztene el egy szavazást

A KESMA magánalapítvány, ő azt írta alá, hogy nem látnak kockázatot arra vonatkozóan, hogy nemzetgazdasági kockázatot jelentene. Így ezt a témát el is tolta magától a miniszterelnök, mert nem kíván egyetlen médiaszereplőt sem minősíteni.

És hogy áll a médiaarány?

Kevés tény áll rendelkezésünkre. A tapasztalat viszont többet ér, mint a tények. Azt tapasztalom, hogy az Index nem szimpatizál a mostani kormánnyal. Ezt nem tartom egy természetellenes állapotnak. Ha tartanánk egy titkos szavazást arról, hogy maradjon a mostani kormány vagy jöjjön egy másik, ezt a választást 80-20 arányban elveszteném. Azt hiszem, hogy jól számoltam. Önök is emberből vannak. Nem lépek fel egy újságíróval szemben, hogy tagadja meg az ízléseit. Mindenkinek van egy személyes viszonya a dolgokhoz. Ebben a teremben ellenszél van. Nem borzolja a sérómat és nem lök hanyatt, de ellenszél van. Ha az ember kereszténydemokrata politikát folytat, akkor ezzel számolnia kell. Liberális baloldali túlsúly van a világban. A helyzet korábban rosszabb volt, de kiegyensúlyozottabb a világ, mint volt. Ha Trump elnök tartana egy sajtótájékoztatót, ő is 80-20-ra vesztene, de lehet, hogy nagyobb arányban.

Azzal kapcsolatban, hogy mit jelent számára a fiatalság, úgy fogalmazott, az órát senki nem tudja visszafele pörgetni. Fiatalabb senki nem lesz.

De mit jelent az, hogy fiatal a politikában? Orbán szerint nem életkort, hanem alapvetően dinamikát, energiát és bátorságot. Szerinte ha innen nézzük a nyugati politikát, akkor a két legfiatalabb kormányfőt Donald Trumpnak és Boris Johnsonnak hívják.

Időnként szeretnék olyan fiatal lenni, mint Donald Trump

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ahogy nézi az amerikai elnökválasztást, és lehet, hogy Trump nem csak lélekben lesz a legfiatalabb jelölt, hanem biológiailag is.

Nix ugribugri a kormányban

Nem szeretem a kapkodást

– mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e idén kormányalakítás. A személycserékkel megfontoltnak kell lenni, nix ugribugri. Szuverén személyeket kért fel mindig is miniszternek, a mostani miniszterei is ilyenek, és ha nincs nyomós ok, akkor nem szokott változtatni. Az én reflexem nem nyugat-európai, ahol csereberéket hajtanak végre a kormányban.

Idén lesz két nemzeti konzultáció

Másfél éve nem volt nemzeti konzultáció, nem vonták be az embereket általános nagy kérdésekben. Ezért vissza kell térni a nemzeti konzultációkra, ebből kettőt szeretne is idén megvalósítani.

A Fidesszel szembeni belső kritikákról

A volt kancellárminiszterek Fidesszel szemben megfogalmazott kritikáival kapcsolatban azt mondta, hogy barátja mind a három.

Stumpf Istvánnak igaza van abban, hogy ha az ember támadó középpályásnak már nem jó, akkor védekező középpályásnak kell lennie. Mindig kikéri a véleményét.

Navracsics Tibor munkájára számít a következő időszakban, az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki volt tagja az Európai Bizottságnak, amire igényt tart személyesen is, a kormány is és remélhetőleg Magyarország is.

Lázár Jánossal szép munkát végeztek együtt, neki nagy érdemei vannak, hogy dinamizálták a kormány működését, de neki most az a dolga, hogy visszaszerezzék Hódmezővásárhelyt.

Az önkormányzati választásról

Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választás után sokan arról beszéltek, hogy megbomlott a centrális erőtér, Orbán azt mondta:

a Fidesz nem egy tökéletes képződmény, ezért lehet rajta javítani.

Ezentúl megjegyezte, hogy azon nem lepődne meg, hogy hazánkban demokrácia van, ezért az önkormányzati választáson ahol az ellenzéknek szerinte jobb jelöltjei voltak, ott nem a fideszes jelöltekre szavaztak az emberek.

A mi győzelmünk nem végleges

– szögezte le.

Olvasói sztorik