Belföld

Kormányinfó: „Nem maradhat következmények nélkül” a Gothár-ügy

A Magyarországgal szemben a 7-es cikkely alapján indított eljárással kapcsolatban a 150. kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta,  a szerdai kormányülésen is szó volt az eljárásról.

Továbbra sem látják a jogi eljárás értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik – állapították meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánytagok.

Gulyás Gergely úgy vélte, a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni eljárásban az ülések nyilvánosságát támogatja a kormány. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Kovács Zoltán a zárt ülésről folyamatosan posztolt a Twitteren.

Hangsúlyozta, a főtitkárság javasolta a zárt üléseket, amit tudomásul vettek, majd „a szeptemberi meghallgatás után Twitteren jelent meg a Tanács Főtitkársága által készített jegyzőkönyv”. Ezt egy magánszemély kérte ki, “aki érdekes módon a CEU-n oktató vendégprofesszor” – fogalmazott Gulyás.

Gulyás szerint ez a főtitkárságot is meglepetésként érte, de a történtek után nem lehet senkit hibáztatni, ha a saját véleményét  a Twitteren tudósítja.

  • Gulyás beszélt a Győrben történt iskolai késelésről is. A kormány hosszan tárgyalt az ügyről, és együttérzését fejezi ki a megkéselt tanárnőnek. Hangsúlyozta, az eset kapcsán felmerült az iskolarendőrség felállításának lehetősége, és ha kell, szigorúbb szabályokat hoznak.
  • Az egységes tb járulék bevezetéséről Gulyás azt mondta, aki nem fizet hozzájárulást, az csak térítés ellenében kapnak egészségügyi ellátást. Ez vonatkozik a határon túli magyarokra is. Hozzátette, kilenc hónap alatt 75 ezer jogosulatlan felhasználó szűrt ki a rendszer, „és ez elfogadhatatlan.”
  • Természetesen szóba került a kulturális törvény módosítása is, amelyről Gulyás azt mondta, bizonyos jól tájékozott szerkesztőségek állítólagos valós, vagy nem valós minisztériumi anyagokat szereztek meg, amelyeket kész kormányállásfoglalásként kommentáltak, és tüntetést is meghirdettek „szegény balliberálisok”. Hangsúlyozta, a színházak finanszírozásáról kötendő szerződések kiterjednek majd a finanszírozás mellett az igazgató kinevezésének a jogára is, de Gulyás Gergely azt mondta, miniszteri vétójogról nincsen szó. Az Nemzeti Kulturális Alap  pedig jól működik. Újságírói kérdésre elárulta, ha színházba megy, nem érzi úgy, hogy ideológiailag azonosulnia kellene a rendezővel vagy a színészekkel. Szerinte hétfőn a tüntetők nem törvényt, hanem liberális újságokat olvastak, mert nem volt értelme a demonstrációnak. Az elfogadott jogszabály ugyanis szinte semmit sem tartalmaz abból a minisztériumi előterjesztésből, ami a sajtóban megjelent
  • Nem maradhat következmények nélkül – mondta a Gothár-ügyről, hozzátéve: „az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta.”
  • A mátrai erőműről még nincs döntés.
  • A bírák bérezéséről szóló javaslatot egy technikai hiba miatt nem tudták elfogadni, ezért újabb, rendkívüli ülést kell tartani.

 

Cikkünket frissítjük. 

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik