Belföld

Karácsony: A kormány alattvalókat akar nevelni

Többek között a központosítás és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát – vélekedett Szűcs Tamás, a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője Szabad Oktatást! elnevezésű rendezvény budapesti záró eseményén, ahol felszólalt Karácsony Gergely is.

Szűcs Tamás a Kossuth téri rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a kézi vezérlés, a központosítás, a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát. Szűcs Tamás szerint a „parlamenti henger átmegy mindenen”, élőben szemléltetve, hogyan nem szabad oktatást és országot irányítani. Legutóbb a szakképzési törvény példázta mindezt, így ismét nem maradt más lehetőség a tiltakozáson kívül – tette hozzá.

Hozzáfűzte azt is, hogy szükség esetén a szakszervezet új módszerekhez is folyamodhat, így akár a polgári engedetlenségig is elmegy. A közösségi médián keresztül új aktivizmus épül, az erő és az összefogás felmutatására „megvannak a technikák” – mondta Szűcs Tamás.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a magyar oktatási rendszer a bizonytalanságra épít, mert a kormány a hatalom elvesztésétől félve alattvalókat akar nevelni. Karácsony szerint a budapestiek az önkormányzati választáson kinyilvánították, hogy vissza akarják szerezni a városukat. A szavazás nyertese az a gondolat, hogy „előbb-utóbb az országot is fel tudjuk szabadítani” –  hangsúlyozta.

A főpolgármester közös programokat ígért a Magyar Tudományos Akadémiával, ösztöndíjakat a hátrányos helyzetű tanulóknak és együttműködést mindenkivel, aki „a tudásalapú fejlődés központjává” szeretné tenni Budapestet.

Karácsony szerint nem szabad elveszni hagyni a „magyar álmot”, azt, hogy egy nyírségi gyerekből is lehet főpolgármester, egy felcsútiból pedig kormányfő. Lehet olyan kormánya az országnak, amely nem hatalomféltésből épít politikát, hanem azt üzeni, hogy Magyarország mindenkié – tette hozzá.

A Szabad Oktatást! péntektől vasárnapig tartották érdekvédő szervezetek. Az eseményen a rendezők képviselőin kívül ellenzéki önkormányzati vezetők is felszólaltak. A vasárnap esti záró eseményen az MTI beszámolója szerint néhány tucatnyian vettek részt.

Kiemelt kép: Karácsony egy másik vasárnapi rendezvényen, a főváros díszfényeinek meggyújtásával egybekötött adventi gyertyagyújtási ceremónián az V. kerületi Városháza parkban. MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik