Belföld

Csak az állam segíthet a budakeszi Álomvölgyön

  • Ismét mozgolódás van a budakeszi Álomvölgyben, a helyiek egy része újra aggódni kezdett amiatt, hogy mi történik a természetvédelmi oltalom alatt álló területen.
  • A terület tulajdonosa, Baumgartner Antal szerint csupán tájékoztatni kell a lakosságot, például arról, hogy ő nem akar lakóparkot építeni, de bizonyos jogai azért vannak.
  • Másképp gondolja Hegyesi Beáta, a Párbeszéd politikusa, az októberi polgármester-választás vesztese, aki szerint a területen egy kapavágás nem történhet.
  • A Duna-Ipoly Nemzeti Park megállapította, hogy bizony több kapavágás is történt, és ez olykor természetkárosítással járt.

Van egy Natura 2000-es terület Budakeszin, a Farkashegyi repülőtér mellett, aminek egy ismert vállalkozó, Baumgartner Antal, a Renault autószalon feje az egyik tulajdonosa. A korábbi Forma-1-es pilóta, Baumgartner Zsolt édesapja nem egy beépítési tilalom alatt álló területet vásárolt meg másodmagával 23 évvel ezelőtt, ám a 2005-ös agglomerációs törvény kimondta, hogy a területen csak növénytermesztéshez, terményfeldolgozáshoz, állattenyésztéshez és tároláshoz kapcsolódó épületeket lehet építeni, illetve egy maximum 200 négyzetméteres házat, de azt is csak akkor, ha az állattartás miatt szükséges.

Baumgartnerék eredetileg egy biztonságtechnikai tanpályát akartak felhúzni, ebből végül nem lett semmi, Baumgartner Antal szerint a városvezetés hiúsította meg a beruházást. 2009-ben aztán az Álomvölgyet Natura 2000-es természetvédelmi területté minősítették. Ráadásul az önkormányzat rendeletben mondta ki a korlátozott funkciójú mezőgazdasági terület változtatási tilalmát.

Márciusban kezdtek pletykálni arról, hogy a tilalom ellenére titokzatos építkezés kezdődött Budakeszin. A Párbeszéd feljelentést is tett környezetkárosítás gyanújával arra hivatkozva, hogy a területet a tulajdonosok elkerítették, betonoszlopokat helyeztek el és a patak folyásába is beavatkoztak. Az Index cikkéből aztán kiderült, hogy a tulajdonosok csak körbe akarták keríteni a tulajdonukat, miután a telket állandóan teleszemetelték.

Idén nyáron kompromisszumot akartam kötni az önkormányzattal, és a tulajdonunkból 7,1 hektárt ingyen és bérmentve felajánlottam nekik. Cserébe annyit kértem, hogy az önkormányzat a tulajdonunkat terhelő változtatási tilalmat vonja vissza. Az önkormányzat azonban nem tartott igényt a területre

– mondta el a 24.hu-nak Baumgartner Antal. Az önkormányzat lapunknak azt írta, hogy a képviselő-testület hatástanulmányt készíttetett, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy egy ilyen horderejű védett területnek állami tulajdonba kellene kerülnie.

Baumgartner is elmondta, hogy a testület arra kérte őket, hogy ajánlják fel az államnak a területet. Megtették, megint csak azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat szüntesse meg az ingatlan többi részén a változtatási tilalmat. A vállalkozó elmondása alapján az önkormányzat erre nem volt hajlandó.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Nemrégiben egy budakeszi Facebook-csoportban ismét arról írtak, hogy munkagépek jelentek meg a helyszínen. Múlt kedden Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentéskiegészítésében arról tájékoztatta a Budaörsi Rendőrkapitányságot, hogy a változtatási tilalom alá eső területen továbbra is építési beruházási, út- és közműépítési munkálatok zajlanak.

Baumgartner Antal szerint viszont mindössze annyi történt, hogy kutat épít a területre és „sártalanítják” az utat, de az önkormányzat hamar felszólította, hogy állítson le minden munkát.

Még a kútépítést is le kellett állítanom, beleértve egy régi kút eltömedékelését és egy új kút fúrásának kezdetét, amikre már volt engedélyem. Márpedig a törvény szerint a tilalom nem terjed ki a korábban gyakorolt használat folytatására. Én vállalom a következményeket és tisztelem a törvényt, de ezt mástól is elvárom. Azt pedig mindenkinek meg kell értenie, hogy ha még akarnánk is lakóparkot építeni erre a területre – a közhiedelemmel ellentétben sosem akartunk –, az nem lehetséges, mert a törvény nem engedi

– mondta.

Júniusában Baumgartner Antal küldött egy levelet az önkormányzatnak, ezt lapunknak is megmutatta. Arról írt benne, hogy együttműködésüket nagyban segítené, ha az önkormányzat tényszerűen tájékoztatná a lakosságot.

Az Álomvölgy tulajdonosai nem lakóparkot akarnak építeni. Erre nem is lenne lehetőségük, mivel a környezetvédelmi előírásokat és a vonatkozó építési jogszabályokat betartva, 3 százalék beépíthetőséggel, 5 méteres maximális épületmagassággal, kizárólag gazdasági célú épületen belül kialakítva, maximum egy 200 négyzetmétereset házat lehet felhúzni a területre. De ezt is csak abban az esetben, ha az állattartás ezt igényli.

A párbeszédes Hegyesi Beáta pedig elküldte a 24.hu-nak azt a dokumentumot, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága készített. A nemzeti park munkatársai a terület bejárása után megállapították, hogy a tulajdonos megbízásából

  • elektromos vezetékeket helyeztek a földbe körülbelül 1,5 kilométer hosszúságban,
  • az ellenőrzéskor éppen vízvezeték kiépítése volt folyamatban körülbelül 1 kilométer hosszúságban,
  • kivágtak egy 8-10 méteres fát,
  • kerítésépítési munkák olyan területen is folytak, ahol védett növények találhatók.
Fotó: Mohos Márton /24.hu

Hegyesi szerint mivel ez a terület természetvédelmi oltalom alatt áll, egy kapavágás sem történhetne.

Baumgartner Antalnak rég kártalanítást kellett volna kérnie az államtól. Az Álomvölgy gazdája pedig legyen az állam, és gondoskodjon a területről

– mondta az ellenzéki politikus, aki szerint ha a budakeszi önkormányzat meg akarta volna akadályozni a földmunkákat, akkor megtehette volna. Például úgy, hogy biztonsági őröket állít oda, és nem engedi, hogy gépek menjenek be a területre.

A fideszes többségű budakeszi önkormányzat lapunknak azt írta, több alkalommal tartottak helyszínbejárást a területen, az elkészült jegyzőkönyveket fényképeket rögtön továbbították az illetékes hatóságoknak, kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet. Választ viszont egyelőre nem kaptak. Az önkormányzat a rendőrségen is bejelentést tett, a tulajdonost pedig felszólította, hogy semmilyen munkálatot ne végezzen. Az önkormányzat egyúttal a területre vonatkozó változási tilalom 3 éves meghosszabbítását kezdeményezte.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik