Belföld

Több mint hárommillió forintot kap a fideszes polgármester a bent ragadt szabadságaiért, pedig papíron az összeset kiírta

Töretlen a bizalom Mészáros Miklós iránt Balatonbogláron, zsinórban harmadszor választották meg polgármesternek a fideszes politikust. Tény, hogy a jelek szerint Mészáros nem sokat pihent az előző ciklusban, ugyanis 119 nap szabadsága ragadt bent.

A ki nem vett szabadságok megváltásaként az újraválasztott polgármester 3 273 457 forintra jogosult

– állapította meg a helyi képviselő-testület, és felhatalmazta az alpolgármestert, hogy intézze a kifizetést.

A polgármesterek évi 25 munkanap alapszabadságra és 14 munkanap pótszabadságra jogosultak, azaz összesen 39 napra. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt 195 nap szabadság állt Mészáros rendelkezésére, de öt év alatt csupán 76 napot vett ki, így maradt 119 nap megváltandó szabadsága.

Csakhogy az önkormányzat oldalán megtaláltuk azokat a táblázatokat, amelyek a polgármester szabadságütemezését mutatják. Ezen az látható, hogy Mészáros Miklós papíron az összes szabadságát kivette 2017-ben.

De nemcsak 2017-ben, hanem az előző ciklus összes évében is így tett Mészáros, legalábbis papíron. A valóságban viszont ezek szerint más a helyzet.

Megkerestük a polgármestert, aki válaszában arról írt, hogy a sok munka miatt végül nem tudta kivenni az összes betervezett szabadságát:

A hatályos jogszabályok szerint a ciklus során minden év elején szabadságolási tervet készítettem, melyet a képviselő-testület elfogadott. A törvény évenként 8 hét szabadságot biztosít a polgármestereknek. A munkámból eredő feladataim valóban nem tették lehetővé, hogy a teljes betervezett szabadságot igénybe vegyem.

Hozzátette, a ki nem vett napokat göngyölítik, a munkaviszony megszűnésekor ezt számszerűsítik, és a testület az új ciklus elején dönt a szabadságmegváltás kifizetéséről. A polgármester azt is elmondta, hogy a szabadság megváltásából származó jövedelme egy részét jótékony célokra ajánlotta fel: Balatonbogláron működő alapítványokat és faültetési akciókat szeretne támogatni.

Nem csak Balatonbogláron kap milliós összeget ki nem vett szabadságai után a polgármester. T. Mészáros András leköszönő érdi fideszes városvezető 160 nap ki nem vett szabadságot válthat meg a 2014 és 2019 közötti időszakból, így ő – a végkielégítésével együtt – több mint körülbelül ötmillió forintot kap kézhez, írta meg a napi.hu.

Kiemelt kép: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik