Belföld

Budai Lóránt: A sok mocsok visszahullott a Fideszre

Csak a harc, csak a hazugság, csak az árokásás – ebből lett elegük az embereknek, ezért zavarták el másodszorra sokkal keményebben a korábbi fideszes városvezetőt Budai Lóránt szerint. Interjú Jászberény egy hónapon belül kétszer is megválasztott ellenzéki – eredendően jobbikos – polgármesterével, aki októberben 14 vokssal győzte le kormánypárti riválisát, most megközelítőleg 268-szor nagyobb különbséggel.

Nagy csalódás volt, hogy csúnyán leszerepelt?

Én? Már miért szerepeltem volna le?

Nem most vasárnap, hanem október 13-án. Ha tegnapelőtt képes volt 3758 vokssal megverni a fideszes ellenfelét, akkor az egy hónappal ezelőtti 14 szavazatnyi különbség igencsak sovány győzelemnek tűnik.

Csakhogy a két szavazást semmilyen szempontból sem lehet összevetni. Szerintem elsőre sem rontottunk el semmit. Az október 13-i szűk győzelem legalább akkora siker volt, mint a mostani kiütéses diadal.

Valami mégis nagyon megváltozott néhány hét alatt.

Például az, hogy a jászok olyan emberek, akik nagyon nem szeretik, ha a véleményüket megkérdőjelezik, sutba akarják dobni. És azt sem szeretik, ha megfenyegetik őket. Erről mondtak most vasárnap nagyon kemény és határozott véleményt.

Egy hónappal ezelőtt miért nem voltak ilyen kemények és határozottak?

Mert az első szavazás előtt még nem piszkálták föl őket. Akkor lényegében nem volt kampány, a Fidesz megpróbálta elsunnyogni az önkormányzati választást. A kormánypártnak nem volt programja, nem volt víziója a városról, nem voltak ígéretei. Viszont, amit az elmúlt hetekben csináltak, az mélyen felháborította a helyieket. Csak a harc, csak a hazugság, csak az árokásás. Olyan békétlenség jellemezte az elmúlt heteket, olyan lejárató kampány indult ellenem a közösségi médiában, videó üzenetekben, szórólapokon, ami kiborította a jászberényieket. Érezték, hogy minden alapot nélkülöző szánalmas kapálózás az egész. Inkább a békére, a nyugodt fejlődésre szavaztak. A sok mocsok visszahullott a Fideszre.

„Orbánista vagyok, de a fideszes polgármesterre nem szavazok”
Jászberényben új polgármester-választás jön. A helyszínen néztük meg, elsőre miért kapott ki a Fidesz, és hogy ebben mekkora szerepe volt a több ezer, a városban élő vendégmunkásnak.

Nem is aggódott a megismételt szavazás miatt? Arra azért nem számíthatott, hogy az október 13-ai szavazatkülönbséget a 268-szorosára fogja növelni.

Egyáltalán nem aggódtam. Annak örülök, hogy ennyien még soha nem voksoltak Jászberényben önkormányzati választáson, mint múlt vasárnap. Ez azért az egy hónappal ezelőttinél jóval nagyobb legitimációt ad. Viszont az elmúlt hetekben olyan mértékű szeretet sugárzott felém, hogy elképzelhetetlen volt a vereség.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Hogyan sugárzik a szeretet Jászberényben?

Egy lépést nem tudtam tenni a városban anélkül, hogy meg ne állítsanak ismerősök és ismeretlenek, hogy kezet rázzanak velem, hogy megöleljenek, hogy gratuláljanak. Azt mondták, nagyon vágynak a változásra, az őszinte, tiszta szavakra. Mindenki biztatott, hogy rám fog szavazni a megismételt voksoláson. Az eredmény azt mutatja, hogy betartották az ígéretüket.

Sokan talán csak számításból gratuláltak: nem árt jóban lenni a leendő polgármesterrel.

Ugyan már! Hosszú ideig dolgoztam az egészségügyben, nagyon jól ismerem az embereket. Nem állítom, hogy nem akadtak olyanok, akik csak számításból jöttek oda hozzám, de őket könnyedén kiszúrtam. Az emberek döntő többsége őszinte örömmel gratulált.

Mivel készül az alakuló testületi ülésre? Van valami gyakorlati, esetleg szimbolikus jellegű előterjesztése?

Szimbolikus lépésként megnyitjuk a városházát, és minden jászberényit szeretettel meghívunk az alakuló ülésre. Eddig zárt kapuk mögött folyt a testületi munka, mostantól a nyilvánosság előtt zajlik majd minden. Ami a gyakorlati munkát illeti, az első előterjesztések között szerepel majd az önkormányzat átfogó átvilágításának megindítása. Látnunk kell pontosan, milyen gazdasági helyzetben van a város.

Van már kiszemeltjük a feladatra? Czeglédy Csaba esetleg?

Na, azt azért nem. Ez egy nagyon komoly szakmai munka, alaposan végig kell gondolnunk, hogy kire bízzuk rá. Még nem döntöttünk.

Nem tart attól, hogy a testületben nehéz lesz majd együttműködnie azokkal, akikkel korábban nagyon különböző politikai táborhoz tartozott? Ön a Jobbikból jön, a többséget biztosító képviselők közül viszont sokan a baloldalról.

Jászberény egy kisváros, itt ez nem lehet probléma. Nekem nemcsak a baloldali, hanem a kormánypárti képviselőkkel is együtt kell tudnom működni.

Azért az nem lesz könnyű, hiszen a kampányban a kormánysajtó a fejére olvasta, hogy korábban szélsőjobboldali nézeteket vallott, a közösségi médiában vállalhatatlan idézeteket posztolt náci és nyilas vezetőktől. Ez azért komoly teher.

Nem hiszem, hogy ezzel nekem foglalkoznom kellene. 2019-et írunk, nem gondolom, hogy ma ez bárkit is érdekelne. Ez is csak egy eleme az ellenem indított lejárató kampánynak.

De hát a jövőben is bármikor előhozhatják ezeket a vádakat.

Pontosabban rágalmakat. Nézze, itt élek Jászberényben 40 éve, mindenki nagyon jól ismer.

Gondolja, hogy rám szavaztak volna az emberek, ha azt gondolnák rólam, hogy szélsőjobboldali vagyok? Hogy szélsőséges nézeteket vallok?

Még egy kérdés: ha ezt a választást is megóvnák, harmadszorra milyen eredmény születne?

Az biztos, hogy minden félelem nélkül állnék elébe egy újabb küzdelemnek. Akárhányszor.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/ 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik