Belföld

Karácsony: A főváros nem lehet alávetettje a kormánynak

  • Alakuló ülését tartja a Fővárosi Közgyűlés.
  • Karácsony Gergely főpolgármester nyitó beszédében többek között arról beszélt, hogy a kormánynak egyenrangú partnerként kell kezelnie Budapestet.
  • Karácsony tíz pontban fogalmazta meg, milyen városvezető akar lenni.
  • Rosszul számolták ki a közgyűlési tagok szavazati súlyszámait. Karácsony belső vizsgálatot rendelt el.
  • Pokorni Zoltán azt szerette volna, ha a fideszeseknek több pozíció jut a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban és a fővárosi bizottságokban. Karácsony közölte vele, hogy öt éve neki csak diktáltak, ahhoz képest méltányosak voltak.
  • Megszavazták mind az öt főpolgármester-helyettest.
  • Megszavazták Tarlós István extra végkielégítését.
  • Fideszesek és Baranyi Krisztina nélkül alakultak meg a bizottságok.
  • Nem épülhet mobilgát a Rómain.
  • A jelenlegi tervek szerint nem lesz Szent István-szobor Újlipótvárosban.
  • A Városligetben sem szeretnének új épületeket látni.
  • Megtiltották a rabszolgatörvény alkalmazását a fővárosi cégekben.
  • Egyhangúan megszavazták a klímavészhelyzet kihirdetését.

November 5-én a Városháza zsúfolásig tömött dísztermében tartja alakuló ülését a fővárosi közgyűlés. Karácsony Gergely, az új ellenzéki polgármester 15 előterjesztéssel készült az ülésre. Az előzetes várakozások szerint ezeket mind el fogják fogadni, hiszen a 23 tagú testületben többsége van az ellenzéknek.

Az ülés a Himnusz és az eskük után Karácsony beszédével kezdődött. A főpolgármester arról beszélt, hogy egy új vezetés mindig egy új esélyt is jelent egyben:

Esély arra hogy a következő fél évtizedben Budapest legyen zöld, legyen szabad, legyen otthonos. Egy olyan okosváros amelynek szíve is van

– mondta Karácsony, azzal folytatva, hogy nem gazdasági köröket és pártokat akar képviselni, hanem elsősorban a főváros lakóit. „A közösség érdekét minden elé kell helyezni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy példát kell szerinte mutatni emberségből és elfogadásból.

Mi lesz a kormánnyal?

„Új egyezség kell Budapest és a kormány viszonyában is” – vezette fel a következő blokkot Karácsony. Határozottan kijelentette, hohy

A főváros nem lehet alávetettje a mindenkori kormánynak, csak egyenrangú partnere.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Három alapvetést fogalmazott meg a főpolgármester:

  • senki nem dönthet a budapestiekről a budapestiek nélkül,
  • senki nem veheti el azt, ami a budapestieké,
  • senki nem veheti el Budapesttől a jövőjét, azaz „a fáit, a levegőjét: szoros, és átvitt értelemben sem”.

„Budapest nem enged a jogaiból. Nem engedi tovább szűkíteni az autonómiáját, sőt, visszakövetel abból, amit a korábbi években elvettek” – hangoztatta az új polgármester.

Karácsony tíz alapvetése

Karácsony tíz pontot fogalmazott meg, amelyet sorvezetőnek fog használni a következő öt évben.

  1. Budapestnek nincsenek első- és másodrangú állampolgárai, az egyenlőtlenségek mérséklése fő cél.
  2. A közgyűlés tagjainak nem üzleti- vagy pártérdekeket kell követniük, hanem a budapestieket kell szolgálniuk.
  3. A lakhatást alapvető jognak tekintjük, a hajléktalan embereket nem büntetjük.
  4. A klímaváltozás elleni küzdelem elsődleges.
  5. Védjük a város épített és természetes örökségét.
  6. Előnyben részesítjük a fenntartható közlekedési formákat. Karácsony itt kiemelte a gyalogosakat, bicikliseket, és a tömegközelkedést.
  7. A külső és a belső kerületek egyenletes fejlődése a cél.
  8. Hiszünk a kulturális sokszínűségben és a hagyományok megőrzésében is.
  9. A választókat bevonjuk minden fontosabb döntésbe. A részvétel nem merülhet ki ötévenkénti szavazásban.
  10. Végezetül nyitott, átlátható városvezetést ígért Karácsony.

Az ellenzéki pártok összefogásáról azt mondta Karácsony, hogy „mától megszűntek ellenzékinek lenni az ország több nagyvárosában”:

Mi alkotjuk a köztársaság párti többséget!

– mondta az új főpolgármester.

Beszédét azzal zárta, hogy elismerte, biztosan fognak hibázni a következő öt évben, de azt ígérte a maga és a közgyűlés ellenzéki tagjainak nevében is, hogy mindig őszinték lesznek.

Fotó: Marjai János / 24.hu

„Budapest nem egyik vagy másik oldal fővárosa lesz, hanem a nemzet fővárosa” – fejezte be első közgyűlési beszédét Karácsony Gergely, amelyet főpolgármesterként mondott.

Karácsony beszéde után észrevették, hogy a közgyűlési tagok súlyszámaival valami nem stimmel. Ezeket úgy állapítják meg, hogy a közgyűlési tag szavazata reprezentálja, hogy hány választót képvisel. Egy-egy szavazásnál a közgyűlési többség eléréséhez nemcsak a képviselők felénél több kell, hanem a szavazó polgármesterek kerületi lakosságarányának a többsége is.

A probléma miatt technikai szünetet rendeltek el.

Pokorni szót kért, majd Karácsony kinevettette

A szünet után Karácsony közölte, hogy belső vizsgálatot indít annak a kiderítésére, hogy ki követte el a hibát. Ezután már elkezdődhetett az ülés érdemi része.

Először Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármester kért szót. Azt mondta, hogy a 4. és az 5. pontot szerinte még meg kellene fontolni. Ezek a pontok a bizottsági helyek szétosztásáról és a fővárosi cégek felügyelőbizottságai helyeiről szólnak.

Pokorni szerint semmiféle elvi megfontolás nincs az előterjesztések mögött, csak hatalmi szempontok. Azt kérte a fideszes, hogy mandátumarányok alapján osszanak helyeket. Azt kérte a polgármester, hogy vegyék le ezeket a pontokat a napirendről.

Karácsony általános derültséget keltett, amikor azt válaszolta, hogy örül neki, hogy ellenzékből ilyen ötletei vannak a Fidesznek.

Ezután leszavazták Pokornit: a napirendet az eredeti formájában fogadták el.

Karácsony azt is elmondta, hogy öt éve vele annyit egyeztettek, hogy elmondták neki, hogy mi lesz. Szerinte ehhez képest méltányos a mostani helyzet. Azt is mondta a főpolgármester, hogy a bizottsági helyekről még egyeztethetnek, de „a cégeknek működniük kell”.

A főpolgármester-helyettesekben nincs meglepetés

Első napirendi pontként a főpolgármester-helyettesekről szavaztak. Ebben nincs meglepetés, a korábbi hírek szerint történt minden:

  • Gy. Németh Erzsébet (DK),
  • Tüttő Kata (MSZP),
  • Dorosz Dávid (Párbeszéd),
  • Kerpel-Fronius Gábor (Momentum),
  • és Kiss Ambrus lettek Karácsony helyettesei.
Fotó: Marjai János / 24.hu

Gy. Némethről első helyettesként beszélt Karácsony, Tüttő a városüzemeltetésért lesz felelős, Dorosz a klímavédelemért, Kerpel-Fronius a korrupcióellenes küzdelemért és a részvételiségért, Kiss Ambrus pedig közigazgatási feladatot kap.

A szavazás előtt Láng Zsolt, korábbi II. kerületi polgármester elmondta, hogy szerinte sok az öt helyettes, ez véleménye szerint hatalmi alku miatt alakult így, nem a területek leosztása miatt. V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester annyit reagált rá:

Kétszáz államtitkár van.

Taps és nevetés a közönségből.

Majd megszavazták a helyetteseket.

Ismét taps.

A fideszesek látványosan rosszul viselik a szokatlan ellenzéki szerepet.

Tarlós kap plusz pénzt

Az első komolyabb vita amiatt alakult ki a közgyűlésben, hogy kapjon-e Tarlós István leköszönő polgármester a törvényileg meghatározott háromhavi végkielégítés mellé még három havi pénzt.

A momentumosok ellenezték és Baranyi Krisztina is, de megszavazta a közgyűlés. Részletek a lenti cikkben.

Bizottsági és külső bizottsági tagokról döntöttek

Azonban a névsor még messze nem végleges. Gy. Németh Erzsébet felsorolta, melyik bizottságokba kiket javasol a fővárosi többség oldaláról, hogy azok meg tudjanak alakulni. Pokorni szerint nem demokratikus, ha nincsenek fideszesek a bizottságokban, ugyanis a Fidesz-frakció még nem delegált senkit. Karácsony erre azt mondta, tegyenek személyi javaslatokat a helyekre, az szmsz lehetőséget ad erre.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Baranyi Krisztina azt furcsállta, hogy ő egyik bizottságban sem kap helyet. Ez azért alakult így eddig, mert egyik frakcióban sem ül. Soproni Tamás jelezte, hogy a Momentum-frakció átad helyeket a IX. kerületi polgármesternek.

A bizottságok tehát Baranyi Krisztina és a fideszesek nélkül alakult meg. Azonban a jövőben nyilvánvalóan ők is ott lesznek a bizottságokban, amikor azok megkezdik a munkát.

Megszavazták az antikorrupciós programot

„Ezaminimum!” néven nyújtottak be a közgyűlésnek antikorrupciós minimumprogramot. Az előterjesztés itt érhető el.

Ligeti Miklós, a Transparency International vezetője beszédében azt mondta a szavazás előtt, hogy nagyon egyszerű összefoglalni a javaslat lényegét: Ne lopj!

Az előterjesztést egyhangúan szavazta meg a testület.

Nem épül mobilgát a Rómain és Szent István-szobor sem a Szent István parkban

Változtatási tilalmat rendeltek el a Római-parton a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre. Azaz mobilgát biztosan nem fog odaépülni. A testület hatalmas többséggel támogatta a javaslatot.

Arról is döntöttek, hogy ne épüljön a XIII. kerületi Szent István parkba Szent István-szobor a jelenlegi tervek szerint.. Tóth József polgármester elmondta, hogy zöldfelületet venne el a szobor a parktól, ezért nem támogatja a szoborállítást a mostani tervek szerint. Azt azonban Karácsony és Tóth sem zárta ki, hogy épüljön Szent István-szobor, csak úgy szeretnék, ha az nem venne el zöldet.

A testületből Hassay Zsófia és Ughy Attila fideszes tagok szavaztak a szobor elvetése ellen.

Tiltakozás a Liget-projekt befejezése ellen

Többen transzparenseket tartottak fel, miközben a Liget-projekt félbeszakításáról vitatkoztak a képviselők. Karácsony előterjesztése arról szól, hogy ne épüljenek meg azok az épületek, amelyeket még nem építettek meg a Városligetben. A  tiltakozók ennél továbbmenve azt is követelték transzparenseik szerint, hogy bontsák vissza azokat az épületeket, amelyeket eddig emeltek.

Baranyi Krisztina felvetette, hogy Karácsony képviselhetné a szerdai kormányülésen – ahová meghívást kapott a főpolgármester –, hogy a Városliget helyett épüljön a Gubacsi út környéki rozsdaövezetbe az új Magyar Nemzeti Galéria. Ez szerinte Ferencváros és Budapest érdekét egyszerre szolgálná.

A Ligetet körbevevő kerületek polgármesterei – Soproni Tamás, Horváth Csaba, Niedermüller Péter – mindannyian külön felszólalásban jelezték, hogy nem szeretnék a Liget-projekt folytatását.

Szabados Ákos és Bese Ferenc független, de fideszes támogatottságú polgármesterek szavaztak a Liget-projekt folytatására. A fideszesek közül többen tartózkodtak.

Rabszolgatörvény: nem

Megszavazták Karácsony Gergely előterjesztését, miszerint nem lehet a jövőben alkalmazni a rabszolgatörvényt a fővárosi cégeknél. Egyedül a fideszes Horváth Tamás szavazott egyértelmű nemmel a javaslat ellen, a többi kormánypárti inkább csak tartózkodott.

Fideszes részről többször elhangzott, hogy működésképtelen lehet a város, ha nem túlóráztathatják a munkavállalókat a fővárosi cégekben.

Klímavészhelyzet: igen

Alapvetően minden hozzászóló támogatta, hogy figyeljen a főváros a klímavédelemre. A kormánypárti képviselők egyedül a „vészhelyzet” kifejezést találták túlzónak, de ahogy Pokorni Zoltán fogalmazott, ebben a formában is tudják támogatni a javaslatot. Láng Zsolt is arról beszélt, hogy a klímavédelem lehet egy pártok felett átívelő közös ügy.

Ennek megfelelően egyhangúan szavazta meg a közgyűlés a klímavészhelyzet bevezetését Budapesten.

Az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését is egyhangúan szavazták meg a képviselők. Azonban a szavazást egy viszonylag hosszú vita előzte meg a magyar egészségügy állapotáról, amely leginkább kormányzati hatáskör.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik