Belföld

A város, ahol volt alpolgármestere buktatta meg a Fideszt

A város, ahol volt alpolgármestere buktatta meg a Fideszt

Az ellenzék azért tudott nyerni a bajai önkormányzati választáson, mert a Fidesz népszerűtlen, de hűséges pártkatonát állított jelöltnek, viszont karaktergyilkos támadásaival maga épített fel rokonszenves és elszánt ellenjelöltet. A belső ellenzéket nemcsak kizárták a pártból, hanem akkor is tovább üldözték, amikor a polgári értékek hívei már félreálltak. Azzal, hogy a Jobbik is beállt az ellenzéki összefogásba, a környék vállalkozói pedig megelégelték a fenyegető légkört, megfordultak az erőviszonyok. De a neheze még hátra van.

A bajai önkormányzati választáson nem az ellenzék nyert, hanem Búcsú Lajos, a volt városi Fidesz-elnök, egykori alpolgármester, aki 2006-ban a Fidesz kampányfőnökeként megbuktatta a szocialista Széll Pétert és Barna Györgyöt, majd miután kizárta őt a pártja, 2019-ben az egyesült ellenzék (Sikeres Bajáért Egyesület) kampányfőnökeként visszasegítette őket a hatalomba. Egy, a helyi Fidesz ügyeit jól ismerő forrásunk értékelte így a választás eredményét.

Az október 28-i eskütételen és alakuló ülésen két ember húzódott meg szerényen az ünneplő sokaság soraiban: Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke, és Búcsú Lajos informatikai vállalkozó, aki reményét fejezte ki, hogy helyet kap az új városvezetés által létrehozott bizottságban, amely átvilágítja az önkormányzati cégek gazdálkodását és szerződéskötéseit.

1994 és 2006 között baloldali többség volt Baján. 2006-ban, az őszödi beszéd után azonban megbukott Széll Péter polgármester és Barna György alpolgármester csapata, a Fidesz színeiben a neves bajai polgárcsaládból származó Révfy Zoltán ügyvéd lett a polgármester, Búcsú Lajos az alpolgármester. Révfy helyben népszerűbb volt, mint a Fidesz, 2010-ben bejelentkezett országgyűlésiképviselő-jelöltnek is, Zsigó Róbert helyére.

A 2010-es Fideszben azonban már rég nem polgárokra, hanem engedelmes pártkatonákra volt szükség – Zsigó maradt országgyűlési képviselő, ő lett a polgármester is, Révfyt és Búcsú Lajost pedig kizárták a pártból.

Búcsú Lajos. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

2014-től polgármester már nem lehetett országgyűlési képviselő, a Fidesz-központ által favorizált Fercsák Róbert alpolgármester lett a jelölt, aki Zsigó és a „fülkeforradalom” oldalvizén simán nyert. Azt mondták róla, nem könnyen szerethető ember, csak a bizalmasai körében érezte jól magát, tartott az érvelős vitáktól, és bírálói szerint nem a saját, hanem Zsigó Róbert akaratát érvényesítette hatalmi szóval.

Mégis kevesen hitték, hogy öt év után megbukhat. Az ellenzék nem győzhetett olyan veterán politikus pajzsra emelésével, akinek az elmúlt 13 évben sok választási kudarc tapadt a nevéhez. Kellett hozzá egy jó kiállású, jól beszélő, kikezdhetetlenül tiszta múltú polgármesterjelölt, Nyirati Klára angoltanár, a Momentum bajai elnöke, meg az, hogy a Jobbik is beálljon az ellenzéki összefogásba.

Kellett továbbá, hogy a választók besokalljanak a mocskolódásból, karaktergyilkolásból, a szerény javulás világra szóló eredménnyé hazudásából.

Nyirati Klára eskütétele. Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Buta rendőrnek csúfolták a polgármestert

„Majdnem kutyát uszítottak rám, mikor vittem a szórólapokat a házakhoz, mert előttem már három szórólapos ember járt ott” – mesélte egy férfi, akit az utcán állítottunk meg. „Azt mondják nekem: hát hol vannak azok a migránsok, akiktől annyira félni kell? Mondom nekik, hogy most éppen nincsenek, de majd lesznek.”

Kérdeztem, igaz-e, hogy Fercsák Róbert nem volt népszerű a városban. Kis gondolkodás után azt felelte, igaz lehet, mert buta rendőrnek csúfolták a háta mögött. Neki azonban semmi baja nem volt vele, elfogadta, „ha egyszer a Fidesz őt jelölte ki”. Arra a kérdésre, örül-e, vagy szomorú, amiért Fercsák és a Fidesz megbukott, már hosszabb gondolkodás után válaszolt: „Nem tudom megmondani, mert sokat dolgozom, és nem érek rá ilyeneken gondolkodni.”

Az új testület ünnepélyes eskütétele után szerettem volna megkérdezni Zsigó Róbertet is a történtekről, a képviselő azonban sietve indult a fővárosba, a pezsgős koccintáson sem vett részt. Rimánkodtam, jó lenne a nyilatkozat telefonon, út közben is, de közölte: igazán nem kívánhatom, hogy balesetveszélyt okozzon azzal, ha telefonál az autóban.

Fercsák Róbert meg sem jelent az eskütételen, a listán szerzett mandátumát sem vette át. Azt mondták, a történtek után nem szeretne szem előtt lenni. Csak akkor hangzott el a neve, amikor egy fideszes képviselőnő javasolta, hogy a végkielégítését emeljék fel háromról hat hónapi fizetésre, amit az új többség érdemi vita nélkül leszavazott.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Lángosos helyett angoltanárnő lett a jelölt

Búcsú Lajos viszont készséggel állt a diktafon elé. Azt mondta, szerinte valójában a Fidesz „találta ki” Nyirati Klárát, azzal, hogy a Bajai Nemzeti Oldal nevű blogon durván megtámadták, amiért még januárban részt vett egy O1G-s tüntetésen a fővárosban. (Egy jellemző idézet: „Sokkal inkább való a belpesti értelmiség füvezős-migránssimogatós-melegbáros mocskába a tanárnő, mint egy békés kisváros iskolájának a katedrájára.”) Ez egyszerre hozta meg Klára asszony elszántságát és népszerűségét.

Az országos ellenzéki médiának kezdetben más volt a kedvence: Szabó Richárd, a „bajai lángosos”, aki a Magyar Hang összefoglalója szerint „félig roma, félig magyar, nyolcgyermekes, homoszexuális családapa, mélyen hívő és harcos ellenzéki. Szabó Richárd a köré szerveződött segítőkkel több száz rászorulót támogat főként Baja térségében. Ősszel az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indul a választáson, és ha befut, hazánkban ő lesz az első nyíltan meleg önkormányzati képviselő”.

Budapestről ilyennek látszott a nyerő jelölt, ám a bajai ellenzék végül nem indította.

A Fidesz először tömérdek mocskot szórt a lángossütőre, akinek időközben tönkrement a vállalkozása is. De amikor kiderült, hogy nem lesz belőle ellenzéki jelölt, a Fidesz azonnal megkörnyékezte, hogy induljon el függetlenként. Szabó Richárd erre nem volt hajlandó, végül külső bizottsági tagként tehetett esküt az alakuló ülésen.

Baján így is indult ködösítő, szavazathalász jelölő szervezet – Kisgazda Szövetség néven. Indult egy magát függetlenként bejelentő polgármesterjelölt, Garami Artúr is, aki elvitt 6,3 százalékot. Plusz a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltjei – a rájuk leadott szavazatok nélkül is le kellett győznie az ellenzéknek a Fideszt. Listáról két-két képviselő került be, a tíz egyéni választókerületből hatban győzött a Sikeres Bajáért Egyesület, kettőben nagyon szoros volt az eredmény. Feltűnő, hogy a fideszes képviselőjelöltek is rendre jóval több szavazatot kaptak, mint Fercsák Róbert.

Nyirati Klárának van könnyen érthető, fontos dolgokról szóló polgármesteri programja, mégis inkább közérzeti dolgokkal kampányolt. Tiszta kézzel, tiszta szívvel! – volt a jelszava. Mivel a közpénzből működő városi médiumok mind támadták, a Facebookon és szórólapon igyekezett eljuttatni az üzeneteit. Minden kérdésre válaszolt, a megválasztása óta is minden fontosabb döntéséről tájékoztatja a lakosságot a közösségi oldalon.

Az ellenzék panaszkodott a sajtószabadság hiányára. Az országos közvéleményben az a kép él, hogy vidéken csak a fideszes megyei lapot olvassák, a kormánypárti propagandát sulykoló M1-et nézik, és a hasonló Kossuth Rádiót hallgatják. Ehhez képest meglepő, hogy egy Baja nagyságú városban is hányféle médium érhető el. Az önkormányzat működteti a Baja Tv-t, a Bajai Rádiót, a Bácskai Naplót – ebben közöltek torzított fotókat az ellenzéki jelöltekről, majd a Fidesz veresége után bocsánatkérés nélkül hitet tettek a sajtószabadság mellett.

A sokfelől sulykolt érvek nem maradtak hatás nélkül. A sétálóutcán szólítottunk meg két idősebb hölgyet, mit szólnak a változáshoz. „Egyik kutya, másik eb” – mondta egyikük. „Mi jót várunk mindegyiktől. Nekik jót.” Társa szerint „Gyurcsány lefizette” a Momentumos nő győzelmét. „Hát megszedte magát, telik neki ilyesmire” – fogalmazott.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

De mi haspártiak vagyunk. Azt várjuk, hogy a mi Kláránk, meg az ő Klárája mikor vezeti be ezek után az európai béreket, meg az európai nyugdíjakat. Nekünk már majdnem mindegy, csak a gyerekeinknek nem mindegy, hogy a gazdagok cselédei lesznek-e a saját hazájukban.

Folyt a kampány a Bajai Nemzeti Oldal blogon (Fidesz), a Bajai Hírhatár portálon (ellenzék), a Sugóparti Hírek portálon, (amely volt az ellenzéké is, meg a Fideszé is). Még Bayer Zsolt blogja is beszállt a küzdelembe, és megfeddte Nyirati Klárát, mennyire megengedhetetlen a csúnya beszéd (O1G) egy katolikus iskolai angoltanárnőnek. Csak elfogulatlan, objektív tájékoztatáshoz nem lehetett hozzájutni. Az új városvezetés szerint ilyenné formálják majd át az önkormányzati médiumokat, ezek közül különösen fontos a Bácskai Napló, amelyet a környékbeli falvakban is olvasnak, és azokhoz is eljut, akik nem az internetről tájékozódnak.

Október 12-én megszórták a várost a „Klára újságjával”, amelyben minden kérdésre válaszolt, amelyet akár jó-, akár rosszindulattal föltettek vele kapcsolatban. Kicsoda ő, és hogyan került a közéletbe? Mihez kezd egy tanárnő a politikában? Lesz-e tisztogatás? Ellehetetlenül-e a város, ha ellenzéki többséget választ? A bezárt, félelemkeltő, titkolózó politizálás helyett szakértelmet, a lakosság, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek döntésekbe való bevonását hangsúlyozta. Kedvenc kifejezése volt a békejobb, amelyet ellenfeleinek nyújt.

Ez mind nem lett volna elég, kellett a kampányra pénz, kellett szaktudás, és kellett olyan információ a helyi hatalom belső köreiből, amelyik eléri a szavazókat. Búcsú Lajos hozott pénzt a vállalkozói köréből. Nem biztos, de valószínű, hogy ő szállította az információt a Dominfo Bt.-ről, Fercsák polgármester családi cégéről, amely azelőtt árbevétel nélkül tengődött, 2016 után azonban egyetlen alkalmazott nélkül hirtelen 184 milliós árbevételre tett szert, amiből 141 millió forint volt a nyereség, az ebből kivett 7 millió forint osztalékot pedig Fercsák nem tüntette fel a vagyonbevallásában.

Ez ütött. Nem magyarázta meg senki, pontosan hogy is volt ez – csak sokan elgondolkoztak, hogy őnekik mennyit kellene dolgozniuk annyi pénzért.

Az, hogy Orbán meg Mészáros Lőrinc mit csinál – az hagyján, azok messze vannak. De hogy már az ő „vaddisznó stílusú”, szerény képességű polgármesterük is – ezt a többség végül nem nyelte le.

„Öt év alatt senki nem tudta róla, hogy mit csinál” – mondta a lakótelepi garázsban dolgozó fodrásznő, amikor kijött cigarettázni a parkolóba. „Baján még mindig kevés a munkahely, és ami van, azt is rosszul fizetik. A vendégeim örülnek, hogy lett változás, annak is, hogy nő lett a polgármester. Olyan közéletet várnak tőle, ahol nem köpködnek folyton egymásra, hanem összefognak a város érdekében.”

„Nem való nőknek a politika”, közölte ellenben Bajaszentistvánon egy férfi, aki Nagy-Magyarország képét viselte a kalapján, és kutyákat tanít be a gazdáik helyett. „Nekem a régi polgármester is jó volt. Fejlesztett. Hogy mit? Szép szökőkutakat. Itt nem lesz változás. Higgye el, akárki lesz hatalmon, mindegyik elviszi a pénzt. Az ellen kéne tenni valamit, hogy ne kelljen ekkora városból Mélykútra, egy falusi kacsavágóhídra járni dolgozni.”

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

„Nem ünnepelni, hanem szolgálatra jöttünk” – fogalmazott Nyirati Klára az alakuló ülésen. Az utána következő fogadáson a német testvérváros, Waiblingen főpolgármestere, Andreas Hesky mondott köszöntőt – mintegy jelezve az Európa felé fordulást, az ottani tapasztalatok figyelembe vételét.

Sokan mondták: a neheze még hátra van. Első feladatként át kell világítani az önkormányzati cégeket, szerződéseket. Többmilliárdos keretmegállapodása van például a városnak a Duna Aszfalttal (az „új Közgéppel”), amely alapján alvállalkozók és az alvállalkozók alvállalkozói járnak építeni. Túlárazott és haveri szerződésekről is beszélnek.

A Fidesz képviselője szerint nincs szükség a felülvizsgáló bizottságra, amelynek szakértői helyi vállalkozók lesznek, (akik kimaradtak az eddigi üzletekből – szólt a sugallat), elég garancia a tisztességes gazdálkodásra e cégek felügyelőbizottsága, amelyet még a Fercsák-féle önkormányzat bízott meg.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Ellenzéki tájkép

Kérdeztem, helyben mit jelent az, hogy megosztott az ellenzék. Hiszen az idősebbek mind szocialisták voltak, programbeli eltérés most sem látszik. Széll Péter egykori MSZP-s polgármester, korábban az Együtt, mostanában a Mindenki Magyarországa politikusa, és a szocialistának megmaradt Barna György egyaránt azt felelte: helyben nem sokat. Például a DK és az MSZP szimpatizánsai között sokan vannak, akik a mai napig mindkét párt rendezvényeire eljárnak.

Infrastruktúrája szinte máig csak az MSZP-nek van, az ellenzéki szavazóköri delegáltak nagy többségét ők állították ki. Az európai parlamenti választás viszont lovat adott a DK alá, részt vesznek ugyan az együttműködésekben, de gőzerővel építik a pártot vidéken, hogy 2022-re ők legyenek az ellenzéki összefogás vezető ereje.

A Jobbik tanult a pofonokból, és beállt az együttműködésbe. Fontos tanulság volt, hogy szavazóinak nagy részét a középre húzás ellenére sem szipkázta el a Mi Hazánk Mozgalom – de nyilván nem akarnak majd feloldódni egy egységes ellenzékben. Arról pedig, hogy ha elvetik a Fidesz módszereit a közpénzek kezeléséről, akkor miként lehet az önkormányzati győzelmet a 2022-es parlamenti választásra való felkészülésre felhasználni, érdemben szó sem esik.

Nyirati Klára békejobbot nyújtott a Fidesznek: felajánlotta, hogy leginkább elfogadott, népszerű képviselőnője társadalmi alpolgármester legyen – ezt azonban visszautasították. A válasz nem sokat késett: a szervezeti és működési szabályzatnak az alakuló ülésen elfogadott módosítása megszüntette a frakciókat és a napirend előtti felszólalás lehetőségét, ugyanazzal az indokkal, amivel a Fidesz ellökte a feléjük nyújtott kezet, „ne legyenek pártpolitikai csatározások”. De ez azt is jelenti, hogy a hatalomra került Sikeres Bajáért Egyesületnek sem lesz frakciója – nem okoz konfliktust, hogy melyik párt embere legyen a frakcióvezető, hány helyettese legyen és hogyan tartassák be a frakciófegyelmet. A változás kapcsán többen az új polgármester asszony taktikai érzékét dicsérték. Nyirati Klára nekem azt mondta erről: nagyobb teret kapnak az egyéni képviselők, hogy kifejthessék a saját véleményüket.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Meddig tart a békejobb ígérete? „Örökké” – felelte Baja polgármestere. „Ne lopj, ne csalj, ne hazudj – ezek keresztényi eszmék. Az is közéjük tartozik, hogy szeresd felebarátodat.” Meddig lehet bírni, hogy fárasztó napok után éjfél körül még odaül a géphez, és a Facebookon megmagyarázza a legfontosabb döntéseit? „Ez a dolgom” – felelte. „Arra választottak, hogy képviseljem az emberek érdekeit. A ránk bízott feladat teljesítéséről tájékoztatni kell őket. Igyekszem bírni.”

Nem lesz könnyű. A Fidesz részéről nem várható változás. Ahogyan Búcsú Lajos tartja: „Részükről a hibás kampánystratégia egyenes folytatása volt a békejobb visszautasítása.”

Olvasói sztorik