Belföld

Csaba László: Orbán mítosza összeomlóban

Egykori tanácsadója szerint Orbánnal, aki maga a Fidesz, elszaladt a ló. A stílusa pedig már sokaknál kiverte a biztosítékot.

A Klubrádióban Csaba László azt mondta, az ellenzék szereplése az önkormányzati választásokon számára egyáltalán nem volt annyira váratlan. Arról egy pillanatig sem szabad elfeledkezni, hogy a Fidesz így is a legnagyobb erő, nem sikerült kiütni, arra futotta, hogy egy megrendítő erejű ütést vigyen be az ellenzék.

A közgazdász akadémikus ezt a választást fordulópontnak látja, olyannak, mint amilyen a II. világháborúban a sztálingrádi csata volt az európai hadszíntéren. A nácik még sokáig ott maradtak, harcoltak, de visszafordítani a háború menetét már nem tudták.

A fák nem nőnek az égig

– mondta. A kormányzás tartalma és stílusa már sokaknál elérte az ingerküszöböt. A stílus, a hangvétel nagyon fontos, annak hangoztatása pedig, hogy ezen a helyzeten nem is lehet változtatni, kiverte a biztosítékot.

A CEU és a Corvinus Egyetem professzora szerint a Fidesznél már 2002-ben lehetett látni a túlzott magabiztosságot. 2018-ban még inkább, de az ellenzéknek idő kellett, hogy felfedezze: ez kétpólusú választási rendszer, össze kell fogni. A választók megértették, ez nem szerelem, ezért szavaztak okosan.

A Fidesz túlzott magabiztosságához adódik egy jó adag cinizmus is. Borkai Zsolt botrányában nem a szex, a drog a legdurvább üzenet, hanem az, hogy olyan elit életét mutatja, ami másoknak  elérhetetlen. S van egy olyan üzenete is, hogy

látjátok parasztok, mi ezt is megtehetjük.

Ez a lökés is kellett az ellenzék sikeréhez, de a Fidesz gyengébb szereplésében az is benne van, hogy Orbán mostanság nem ér rá  belpolitikával foglalkozni, külföldre koncentrál, miközben itthoni kérdésekben nem mer dönteni szinte senki.

Orbán maga a párt. A párt pedig tévedhetetlen, tehát Orbán is az. Ez volt a mítosz, és ez van összeomlóban.

Kövér már lemondatta Borkait, de jött Orbán
A Népszava szerint ez okozta a totális kommunikációs káoszt pénteken a Fidesznél.

Csaba László a kormányfő egykori tanácsadójaként úgy látja, azért süllyed egyre mélyebbre az orbáni kommunikáció színvonala, mert egyszerű panelekkel, közvetlenül a néphez akar fordulni. Ezért egyrészt csak pár szavas mondatokban fogalmaz, másrészt jött siker-siker hátán, ami a biztos bukáshoz vezet, ha már nincs visszacsatolás. Orbánnal elszaladt a ló, és nincs meg az az érzéke, amely jelezné, hogy veszíthet is – tette hozzá.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik