Belföld

IDEA Intézet: 2,5 milliós tábort mozgósíthat a Fidesz

A Fidesz–KDNP támogatottsági aránya mintegy 2,5–2,6 milliós stabil tábor mozgósítását teszi lehetővé az önkormányzati választások alkalmával – olvasható az IDEA Intézet csütörtökön közölt felmérésében. A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya július vége után szeptember közepén is 31 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknál nyár közepéhez képest két százalékponttal növelte támogatottságát (szeptember végén 50 százalék).

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a választáson biztos résztvevő pártválasztóknál pedig 16 százalék lenne. A DK táborának nagysága így 750 000–800 000 fő körül lehet.

A Jobbik támogatottsága érdemben nem változott a július végéhez képest (7 százalék a teljes népesség körében és 8 százalék a biztos szavazó pártválasztóknál). Szeptember végén nagyjából 500 000 ember támogatta a Jobbikot.

Infografika: IDEA Intézet

Az MSZP és a Momentum szavazótábora továbbra is 5 százalék a teljes népesség körében. A biztos szavazó pártválasztók esetében a korábbi pártpreferencia-kutatáshoz képest mindkét párt elhanyagolható mértékben, 1–1 százalékponttal növelte támogatottságát, így a Momentum 9 százalékon, az MSZP 7 százalékon áll. A Momentum közel 450 000, az MSZP körülbelül 400 000 elkötelezett támogatóval rendelkezik.

A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága meghaladja az LMP-ét: 3 százalék szemben az LMP 2 százalékával. A Mi Hazánk Mozgalomnak és a Párbeszédnek egyaránt 1–1 százalékos a választottsága 2019. szeptember végén.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a júliusi 4 százalék után a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka támogatná, ami nagyjából 150 000–200 ezres tábort jelent. A biztos szavazók körében szeptember második felére a Párbeszéd felzárkózott az LMP-hez és a Mi Hazánk Mozgalomhoz 2–2 százalékos támogatottsággal. Utóbbi pártoknak kevéssel 100 ezer fölötti elkötelezett támogatójuk van.

A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 35 százaléka.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. szeptember 20 – szeptember 24. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik