Belföld

Bruttó 316 ezer a mentők átlagbére, pedig tavaly emelést is kaptak

Míg 2017-ben átlagosan 238 ezer forint volt a mentők havi átlagkeresete, 2018-ban 316 ezer forintot kaptak – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2018-as zárszámadási javaslatából. A Világgazdaság csütörtöki cikke szerint ez a 33 százalékos emelés a legnagyobbnak számít a nagy ellátórendszerekhez tartozó alkalmazottak között.

A legkevesebbet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók keresik, itt a havi bruttó átlagbér 232 ezer forint. Ennek ellenére a betöltetlen álláshelyek aránya 0,8 százalékos, a három hónapnál régebben üres munkakörök aránya pedig 0,1 százalékos volt.

A lap által ismertetett zárszámadásban szerepel, hogy a gyógyító-megelőző ellátásban a legnagyobb a munkaerőhiány, a betöltetlen álláshelyek arány 5,4 százalék, de a tartósan betöltetleneké is 2,2 százalék. Hiába nőttek az egészségügy bérei 17,1 százalékkal 2017-hez képest, az üres állások miatt további béremelésre lenne szükség.

A köznevelésben foglalkoztatott tanárok bére tavaly 9,4 százalékkal emelkedett, a betöltetlen és tartósan betöltetlen álláshelyek aránya 1,3, illetve 0,4 százalék volt. Ezek alapján a szektorban dolgozók bére nem alacsony, de a diplomás munkavállalók átlagától jelentősen elmarad.

A cikkből az is kiderül, hogy felsőoktatásban a alacsony a betöltetlen álláshelyek és tartósan üres munkakörök aránya (előbbi 0,6 százalék, utóbbi 0,3 százalék), és az átlagkereset is magas a közszférához képest: 359 ezer forint.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik