Belföld csatatér 2019 - budapest

A budapestiek háromnegyede kivetné a Tiborcz-adót, hogy bérlakások épüljenek a pénzből

A fővárosiak elsőprő többsége azt akarja, hogy legyen több önkormányzati bérlakás, és még a kormánypártiak is a gazdagokkal fizettetnék meg ennek az árát. Azt viszont sokkal kevesebben szeretnék, hogy az önkormányzat beleszóljon az albérletárakba. A Závecz Research a 24.hu megbízásából készített kutatást az önkormányzati választás elé Budapesten, ebben a részben azt mutatjuk be, hogy mit gondolnak a budapestiek a lakhatási kérdésekről, és milyen megoldásokat támogatnának.

Nincs olyan, a témával foglalkozó szervezet vagy szakértő, aki ne állítaná évek óta, hogy lakhatási válság van Magyarországon. Míg sokaknak úgy lesz egyre távolibb álom egy saját ingatlan, ahogy meredeken – az EU-ban a leggyorsabban – emelkednek az ingatlanárak, addig a gazdagabbak egyre szívesebben fektetik ingatlanba a vagyonukat, hogy aztán plusz lakásaikat kiadják például az Airbnb-n (kivonva azokat a bérlakáspiacról), vagy egyre borsosabb áron kínálják albérletként. Mindeközben állami szinten jóformán semmi sem történik azért, hogy megoldódjon ez a probléma. Ahogy lassan két éve Jelinek Csaba szociológus mondta nekünk egy interjúban: „időzített bombaként ketyeg alattunk, hogy nincs állami lakáspolitika.”

Nem csoda, ha ebben a helyzetben indulatokat kelt, hogy a budapesti önkormányzatok közül több feléli az ingatlanvagyonát, így például, hogy a budai Várban sorra kapják olcsón a bérlakásokat Bayer Zsolttól a miniszter Palkovics Lászlóig fideszes figurák. Másfelől viszont év eleji cikkünk szerint négyezer önkormányzati lakás áll üresen, azaz kihasználatlanul Budapesten.

Mindenki több önkormányzati bérlakást akar

A Závecz Research a 24.hu számára készített felmérése szerint a budapestiek túlnyomó többsége is súlyosnak látja a fent vázolt problémahalmazt. Ezt igazolja, hogy a megkérdezettek majdnem háromnegyede (73 százaléka) szeretné, hogy az önkormányzatok több bérlakást tartsanak fenn, és csak 19 százalék nem tartja ezt szükségesnek. Ez egybevág Karácsony Gergely kampányígéreteivel, és fájhat Tarlós Istvánnak, aki két ciklus alatt nem sok lépést tett ebbe az irányba.

Az ábrákon felül, a lenyíló menüből lehet kiválasztani az egyes csoportok közül.

Ugyanezen Závecz-felmérés adatai alapján már a budapesti problémakörképben is megírtuk, hogy az idősebbeket jobban aggasztja a lakáshelyzet, ez itt is visszaköszön. Viszont a fiatalabbak kétharmada is sürgeti az aktívabb bérlakáspolitikát, és ugyanígy a pártszimpátiától függően sem változik gyökeresen a lakáshelyzet megítélése:

az ellenzékiek és a pártnélküliek bő háromnegyede szeretné, ha több önkormányzati bérlakás lenne Budapesten, de a fideszesek kétharmada is így vélekedik.

Fizessenek a gazdagok!

A fenti eredménynél is érdekesebb, hogy a kormánypártiak nagy többsége is megsarcolná a gazdagokat azért, hogy bővülhessen az önkormányzati lakásszektor Budapesten, pedig ennél baloldalibb gondolatot nehéz találni. Nem véletlenül kampányolt hasonlóval a megbuktatott MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Botka László.

Az ellenzékiek 84 százaléka, a pártnélküliek 75 százaléka, a fideszesek 65 százaléka mondta azt, helyesnek tartaná, hogy Budapesten a félmilliárd forintot meghaladó értékű ingatlanok tulajdonosait megadóztassák, és a bevételt bérlakásépítésre fordítsák. Bár a kérdésfeltevésben nem szerepelt a miniszterelnök vejének neve, ez voltaképpen a Karácsony kampányígéreteként futó Tiborcz-adó, amiről az ellenzéki főpolgármester-jelölt szimbolikusan csekket állított ki már Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrinc lányának és Rogán Antalnak is. Természetesen előfordulhat, hogy némiképp más eredményt kapnak a kutatók, ha a kérdésben Tiborcz-adóként definiálják az elképzelést, de ettől még tény, hogy

az 500 millió forintnál drágább ingatlanok megadóztatásával a budapestiek háromnegyede (pontosan 75 százaléka) egyetért, és csak 21 százalék ellenzi ezt.

Legyen szó férfiakról vagy nőkről, pestiekről vagy budaiakról, fiatalokról vagy idősekről, bármilyen iskolai végzettségű választópolgárokról, minden csoportban jelentős a Tiborcz-adó támogatottsága.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Van, amiben a fideszesek baloldalibbak, mint az ellenzékiek

Hiába az albérletárak elszabadulása, a piaci szektort jóval kevesebben piszkálnák a budapestiek közül: körülbelül fele-fele arányban vannak azok, akik szerint a fővárosi önkormányzatnak bele kellene szólnia a lakásbérleti árakba (45 százalék tartaná ezt helyesnek, 47 százalék ellenzi).

Minél idősebb valaki, annál inkább pártolja a bérlakáspiaci árak szabályozását. Ha a végzettséget nézzük: a tanulatlanabbak inkább szabályozáspártiak, a diplomásoknak viszont csak a harmada szeretne ilyenféle kötöttséget. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a budaiak kevésbé támogatják az önkormányzat által szabályozott lakásbérleti árak ötletét, mint a pestiek, akkor megkockáztathatjuk, hogy ennek a kérdésnek az eldöntésében az önös érdekek a meghatározók. Kínálkozik az a megoldás, hogy a jobb módúak, akiknek van saját lakásuk, pláne olyan lakásuk, amit kiadhatnak, nem szeretnék, hogy az állam vagy az önkormányzat a gazdagodásuk útjába álljon.

Tehát amíg a bérlakásépítés kérdésében szolidáris álláspontra helyezkedik a budapestiek többsége, addig a lakbérszabályozás ügyében a jobb helyzetben lévők inkább a saját érdekeiket nézik.

Ami viszont meglepő lehet a pártpreferenciákat vizsgálva, hogy inkább a fideszesek támogatnák az árszabályozást – vagyis az ellenzéki térfélen sokan vallanak piacpárti elveket, miközben a Fidesz-szavazók között sokan vannak, akik e tekintetben baloldalibbak. Meglehet, hogy ez már a rezsicsökkentések öröksége.

A lakbérszabályozás pedig gyorsabban orvosolhatná annak a 840 ezer embernek a gondjait, aki a jövedelmének 40 százalékánál is többet költ lakhatásra, mint a bérlakásépítés, az ugyanis értelemszerűen inkább hosszútávú megoldás.

Módszertan

A felmérés 800 ember megkérdezésével készült, Budapest felnőtt népességét reprezentáló mintán. Az adatfelvételt telefonon végezték, augusztus 26. és 31. között.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik