Belföld csatatér 2019

Lengyel Róbert: Megpróbáltak kicsinálni, megpróbáltak megvenni, de még mindig itt vagyok

A siófoki polgármester öt éve úgy vezeti a várost, hogy a képviselő-testületben fideszes többség van. Belefáradt, de újraindul, mert Siófok szerinte megmenthető. Ha nem választják újra, annak szerinte világos üzenete lesz. Az ugyanis azt jelenti, hogy nincs szükség már Márki-Zay Péterekre, Wittinghoff Tamásokra, Gémesi Györgyökre és Lengyel Róbertekre. Interjú a Balaton beépítéséről, a siófoki bulinegyedről, a választók lenézéséről és arról, hogy minden és mindenki nem lehet eladó. (Szerettünk volna Gruber Attilával, a Fidesz-KDNP jelöltjével is interjút készíteni, ám a politikus a 24.hu-nak azt írta: „a választási csatazaj elcsitultával” szívesen válaszol kérdéseinkre.)  

Gyakran mondja, nagyon nehéz úgy polgármesternek lenni, hogy fideszes többség van a képviselő-testületben. Ha állandó küzdelem volt az elmúlt öt év, miért indul újra?

Rettenetesen belefáradtam az elmúlt öt évbe. De ha nem indulok el, akkor a várost tálcán kínáljuk a Fidesznek. Az ellenzék, ha megfeszülne sem tudna most olyan jelöltet kiállítani, aki ütőképes lehet a kormánypártokkal szemben. Legalább Siófokon legyen alternatívája azoknak, akik nem akarnak fideszes városvezetést. Lehet az ellenzéki összefogásokat cikizni, de

a helyzet most már az, hogy ezen a csatatéren csak két lövészárok van. Az egyikben a Fidesz lövészei guggolnak, a másikban az összes többi. Akik megpróbáltak középen maradni, azokat vagy lelőtték, vagy valamelyik árokba bele kellett, hogy ugorjanak.

Kik ugrottak be ön mellé?

Az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum beállt mögém. Az indulásom egyik feltétele az volt, hogy itt nem inoghat meg az ellenzéki együttműködés. Ez nem összefogás, hanem együttműködés. A Becsülettel Siófokért Egyesületben, a jelölő szervezetemben vannak jobbos és balos emberek. Itt a város iránti elköteleződés a fontos. Az álmom egy olyan képviselő-testület, amelyben lehet pártszimpátiája mindenkinek, de amikor a város dolgairól kell dönteni, akkor ne ez legyen a szempont. Végignéztem az elmúlt öt évben, hogy milyen az, amikor a testület nagy része pártszimpátia alapján szavaz. Nehéz úgy dolgozni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Pedig lehet, több pénzt kapna a város, ha nem olyan polgármestere lenne, aki előszeretettel osztja ki a kormányt. 

Biztosan honorálnák, ha beállnánk a Fidesz mögé.

De könyörgöm, ébredjünk már fel! Minden és mindenki nem lehet eladó. Engem nem tudnak azzal megzsarolni, hogy nem adnak pénzt.

Közel 10 milliárdos költségvetése van Siófoknak. Ha semmit nem kapnánk, csak ezt a pénzt egy kicsit optimálisabban osztanánk el, ha gátat tudok szabni annak a pénzosztásnak, ami az elmúlt években itt történt, már 100 milliókat lehetne megtakarítani. De eddig is jöttek pályázati források és ezután is jönnek majd, 2021-től közvetlenül Brüsszelből is.

Programjában arról ír, hogy ha önön múlik, a cigány kisebbségi önkormányzat sem fog automatikusan 10 millió forintos közpénztámogatásban részesülni. Miért? Hova megy ez a pénz?

Nemrég néztünk utána, hogy mire megy el a támogatás. 2018-ban képviselői tiszteletdíjakra, közmunkaprogramra, reprezentációra, informatikai költségekre, telefonszámlára, közüzemi díjakra, irodaszerekre, háromszori ingyenes ételosztásra és mobiltelefon vásárlására költötték el a pénzt.

Ennek a támogatásnak mi lenne a célja?

Hát nem ingyencsomagok osztogatása, programokat kellene letenni az asztalra. Például a telepen lévő cigány gyerekek kiemelését elősegítő terveket, megoldásokat. Ilyen programot még nem láttam, pedig támogatnám.

A profi sportot sem szívesen támogatja. Az NB II-es Siófok egyetlen forint támogatást sem kap az önkormányzattól: nem szereti a focit?

Dehogynem, habár a magyar focit jelenleg semmire nem tartom. Nulla, pénzkidobás. Ha nézek meccset, akkor angol bajnokit. A profi sportot a szponzoroknak és a szurkolóknak kell fenntartani. Az persze más helyzet, ha egy csapat sikereket ér el, és dicsőséget hoz a városnak, mint a siófoki kézilabdacsapat. Ilyen esetben azt gondolom, a város jelképes összeggel hozzájárulhat a csapat sikereihez.

Óriási pénzt toltak a siófoki kézilabdacsapatba. Mintha homokot vinne a sivatagba az önkormányzat, nem?

Pár tízmillió forinttal támogatta azt a csapatot az önkormányzat, amelyik megnyerte az EHF Kupát. De természetesen ez csak töredéke a klub költségvetésének. De még egyszer mondom, egy sikeres csapatot szívesen támogat az önkormányzat.

Legfőbb kihívója, a Fidesz színeiben induló Gruber Attila ingyenes autópálya-matricát ígért a siófokiaknak. Ön mit ígér nekik?

Hát ilyen hülyeséget biztosan nem, már bocsánat. Szoros gazdálkodást ígérek, szeretném folytatni az óvodafelújítási programunkat, nem autópálya-matricákkal dobálózni. Ez egyébként olyan költséggel terhelné meg a várost, ami alatt összeroppanna. Én csak olyasmit kínálok, amire megvan a fedezet. Nem fogom azt játszani, hogy Gruber Attila ígér 25 ezer pályamatricát, én pedig még ráteszek ötezret. Alapvetően teljesen értelmetlen a kezdeményezés. Mit jelent az, hogy minden siófoki kap matricát? A kisgyerek ráteszi a cumisüvegére, akinek meg nincs autója, az a homlokára?

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Lehet egy ilyen ígérettel választást nyerni Siófokon?

Öt évvel ezelőtt az előző polgármester telefont osztogatott a polgármesteri hivatal előtt. Kígyózott a sor, de közben mondták nekem, hogy visszük a telefont, de rád szavazunk. Kétharmaddal nyertem. Az egyik első intézkedésem az volt, hogy ezt a telefonosztogatást leállítottam. Azt gondolom, nem lehet így lenézni a választókat.

Önnek milyen lesz a kampánya? Óvodalátogatás, iskolalátogatás be van tervezve?

Önkormányzati, állami épületekben nem kampányolunk, ilyen nem fordulhat elő. A Fidesz a kórház ajtajában gyűjti az aláírásokat. Az én pultomat ott nem fogják látni, az biztos. A fideszesek azt is ígérték, hogy a nyugdíjasok minden évben kapnak 10 ezer forintot. Ez a választópolgároknak is megalázó. Én inkább egy nyugdíjas klubot szeretnék, ahol zenét hallgatnak, beszélgetnek, olvasnak az idősek. Nem akarom 10 ezer forinttal kiszúrni a szemüket. A Fidesz arra megy rá, hogy beárazza az embereket.

Azt mondják, hogy a cigány ember ára pár kiló krumpli, a nyugdíjasé 10 ezer forint. De hát ez agyrém. Ki van segítve egy idős ember azzal az évi 10 ezer forinttal?

Siófok még megmenthető

Gyerekkoromban heteket töltöttünk a siófoki tévéüdülőben. Már apartmanház van a helyén, de ha végigsétál az ember az Aranyparton és az Ezüstparton, mindenhol csak ezt látja. Önt nem zavarja? 

Nem szép látvány.

Megállítható a folyamat?

Ha egy olyan képviselő-testület lesz mögöttem, akkor meg fogjuk állítani.

Hogyan?

Módosítani kell az építési szabályzatunkat, de ehhez kell testületi többség és elszánt akarat. A közvetlen parti építkezéseknek gátat kell szabni, mert elfogy a Balaton-part. A Fidesz láthatóan azt a sorsot szánja Siófoknak, mint Keszthelynek, ahol már gyakorlatilag mindent beszántottak. És Siófok nagyon kell nekik, ez gyakorlatilag még kiaknázatlan terület. És azért vannak a kormány körül olyan emberek, akik azt gondolom, látják ezt. Ha itt fideszes többség lesz fideszes polgármesterrel, akkor Siófok dolgai nem itt dőlnek majd el. Az, hogy Siófok még nem jutott Keszthely szintjére, meggyőződésem szerint annak köszönhető, hogy a polgármester nem fideszes. Siófok még megmenthető.

Keszthelyen nemrég megszűnt az utolsó szabadstrand. Siófokon bőven van ilyen terület.

Amíg én vagyok a polgármester, csak a testemen keresztül lehet ezeket megszüntetni. A szabadstrandok megmentése szerintem az egyik legfontosabb feladat Siófokon. 17 kilométernyi partszakasza van Siófoknak, ennek több mint fele szabadstrandi rész.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A siófoki szabadstrandok is veszélyben vannak?

Vannak erre utaló jelek. A Balaton-parti ingatlanjainkat kezelő cég ügyvezetője azt mondta, hogy hosszú távon nem fenntarthatóak a szabadstrandok, mert nem rentábilis a működtetésük. A mostani fideszes polgármester-jelöltnek az egyik szakértője azt mondta, a világon számos olyan nyaralóhely van, ahova csak az elit jár. Azt nyilatkozta, hogy az elitbe nem tartozók is megtalálhatják az országban máshol a saját nyaralási lehetőségeiket.

De a Balaton eddig is mindenkié volt, és ennek így is kell maradnia. Nem szabad, hogy mindent felülírjon a pénz, a profit. Azt látom, hogy van egy olyan távlati cél, hogy elzárják a Balatont.

A másik állandó vitatéma az egymás után épülő kikötők kérdése. Nagy port kavart a siófoki kikötőépítés, gyorsan politikai ügy lett belőle. Lesz kikötő vagy nem lesz? 

Az engedélyezési eljárásba az önkormányzatnak nincsen beleszólása, a fővárosi kormányhivatalnál és a vízügynél pattog a labda. Az önkormányzat ott lép be a képbe, hogy ha a beruházó nem tud megfelelő számú parkolót létesíteni a projekthez, akkor a hatóság nem engedélyezheti. Az önkormányzat hozott egy döntést, hogy előzetesen hozzájárult ennek a projektnek a megvalósításához. Információm szerint egyébként az ügyfél kérte az eljárás felfüggesztését. Azt látom, hogy most mindenki az önkormányzati választások eredményére vár. Úgy gondolom, ha Siófok városvezetése fideszes lesz, a kikötő megépül.

Ha ön marad, akkor nem? Hiszen azt mondta, hogy az engedélyezési eljárásba nincsen beleszólásuk.

Van lehetőség egyfajta vétóra, ha az önkormányzat az előző döntését revideálja, és a parkolóhelyek biztosításával mégsem járul hozzá a projekthez. A jelenlegi támogatásunk egy elvi döntés, de szerződést még senkivel nem kötöttünk. Vagyis elvileg az önkormányzat még vissza tudna táncolni. Igaz, a beruházó már jelezte, amennyiben ezt megtesszük, akkor beperel minket. Egy elvi döntés visszavonásának egyébként valóban egy peres eljárás lehet a vége. Már vannak egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy mivel jár egy ilyen hozzájárulás visszavonása. Ami számomra nagyon zavaró, hogy nem látom, hogy kik vannak a beruházás mögött.

Ezt valószínűleg más sem látja. A beruházó a Yolle Kft., a cég ügyvezetője Kenesei István, aki a kikötővel szemközti Calypso bárt is működteti. Az Opten céginformációs adatai szerint a cég adózás előtti eredménye tavaly nem érte el a másfél millió forintot sem.

Kenesei István vejétől, Tácsik Attilától egy beszélgetés alkalmával megkérdeztem, ki a tényleges beruházó. Pályázati forrásokról és befektetőkről beszélt, de üzleti titokra hivatkozva nem árult el ennél többet.

Lehetett olyan pletykát is hallani, hogy Tácsik Attila az ön tanácsadója volt, vagyis többen arra utaltak, hogy ez egy polgármesterhez közeli beruházás.

Amikor felállt az új képviselő-testület és markáns kisebbségbe kerültem, akkor létrehoztam egy árnyéktestületet. Külsős tanácsadókkal találkoztam havonta egyszer és megbeszéltük a város dolgait. Ebben több olyan ember is volt, aki indult képviselőként, és alig-alig maradt le a fideszes jelölttől. Ilyen volt Tácsik Attila.

De nincsen már kapcsolatuk egymással?

Nincsen, legfeljebb kezet fogunk, ha az utcán találkozunk. Ez a testület már három éve nem működik, Tácsik Attila pedig már a Fidesz Somogy megyei listás jelöltje, sőt, egyes hírek szerint esélyes megyei közgyűlési alelnöknek is. Most akkor kinek az embere ő? Az én egyesületem listáján nincsen Tácsik Attila, de a Fidesznél ott van. Megszoktam már egyébként, hogy mindent rám fognak, nem lepődök már meg ezeken.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Sokan hiányolták azt is, hogy a helyieket nem tájékoztatták kellőképpen a kikötőfejlesztési tervekről. 

Múltkor meghívtak egy lakossági ülésre, de nem mentem el, mert nem voltam a kellő információk birtokában. Ez egy tíz éve húzódó történet, körülbelül ezeroldalas iratanyag van már erről. Szajcz Adrián, a Fidesz-frakció vezetője csinált egy lakossági fórumot, de olyan kérdéseket kapott, hogy nem tudott válaszolni rájuk. Majd akkor állok ki az emberek elé, amikor tisztában vagyok az előzményekkel és tisztában vagyok azzal is, hogy milyen döntések, milyen következményekkel járhatnak. Néhány héten belül elő fogok állni a saját verziómmal.

A projekthez egy szabadstrand lídósítása is tartozik. Ezt támogatja?

Alapvetően ezzel nincsen bajom. Mi abban a rossz, ha lesz egy homokos strandunk?

Amíg ingyenes marad és amíg nem a kikötőből kikotort iszappal töltik fel, addig valószínűleg semmi. A beruházó egyébként határozottan kijelentette, hogy a kikotort iszapot elszállítják és nem azzal töltik fel a strandot.

Ezek a tisztázatlan kérdések. Az sem világos számomra, hogy ezt a strandot ki fogja fenntartani. Amíg ezek nem tisztulnak, nem akarok állást foglalni.

Csapdahelyzetbe kerültek a fideszesek

Legfőbb kihívójával, Gruber Attilával milyen viszonyban van? 

Ismerjük egymást, soha nem voltunk rossz viszonyban. A kampány előtt összetalálkoztunk, akkor azt mondta, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a kampány ne legyen lejárató jellegű, mert azt egyikünk sem érdemli meg. Aztán pár nappal később a helyi Fidesz egyik troll Facebook-oldalán átrajzolták apámmal közös fotónkat, belőlem egy Shreket, apámból meg Dobrev Klárát csináltak.

Ezt azért biztosan nem Gruber Attila intézte.

Biztos, de az egyértelmű, hogy a fideszes médiagépezet nekem ugrott.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Pesti Srácok szerint a pesti zsebtolvajok és prostik tették élhetetlenné Siófokot. Ez a cikk már a siófoki Fidesznél is kiverte a biztosítékot, együtt perelték be a kormánybarát lapokat.

Csapdahelyzetbe kerültek a fideszesek. Ezeknek a cikkeknek a nagy része engem sározott, de a sár egy része átfröccsent a városra is. Ezt már nyilván ők sem hagyhatták.

Olyanokat írtak, hogy Siófok egy fertő, és itt már a gyerekeket sem lehet kiengedni az utcára. Ezzel nemcsak nekem próbáltak ártani, de belerúgtak a helyi rendőrfőkapitányba, a készenléti rendőrökbe is. Rá két napra a megyei rendőr-főkapitányság kiadott egy közleményt, melyben adatokkal igazolták, hogy évről évre jobb a város közbiztonsága, csökkent a bűncselekmények száma.

Az viszont tény, hogy néhány helyen még az utcáról is látni a sztriptíztáncosokat.

Igen, néhány helyi vállalkozó így próbálja becsalogatni a vendégeket. Arra kértem a helyek tulajdonosait, hogy ez többé ne történjen meg, közterületről ne legyenek láthatóak. Annyit sikerült egyelőre elérnem, hogy már kis ruhában táncolnak a nők.

Azért ennél jobb megoldást kellene találni erre, nem?

Amennyiben ezt lehet önkormányzati rendeleti szinten szabályozni, a terveim között van, hogy ezt szabályozzuk.

Nekem úgy tűnik, hogy a Petőfi sétány, ahol a szórakozóhelyek, bárok vannak, az elmúlt 10-15 évben nem sokat változott.

Ezzel nem értek egyet.

És azzal, hogy a hangulata nagyon hasonló mint egy-két évtizeddel ezelőtt? Siófoknak azért van egy olyan híre, hogy a Petőfi sétány nem a legkulturáltabb része a Balaton-partnak.

Polgármesterségem alatt fejlesztettük a térfigyelő kamerarendszert, a Petőfi sétány vonatkozásában pedig egy biztonsági koncepciót tettem le az asztalra. A sétány rendezvényterület lett, lezártuk, beléptető, szűrő pontokon keresztül lehet most már csak bejutni. Akik láthatóan nem közösségbe valóak, őket nem engedjük be. Amikor 2006 és 2011 között rendőrkapitány voltam, akkor a Petőfi sétányon és a nagy strandon egy-egy nyári szezonban 400-500 bűncselekmény történt. Zsebtolvajlás, lopás, verekedések. Most már 90 százalékkal kevesebb a bűncselekmény. De azért az tisztázzuk, ahol ilyen tömeg mozog, ott mindig lesz bűncselekmény és balhé.

Vagyis nem zavarja, hogy gyakorlatilag a sétány a déli part bulinegyede?

Az elődömnek kifejezetten az volt a célja, hogy a Petőfi sétányból egy szórakozó központ legyen. Szerintem ez nem volt egy jó döntés, mert Siófok végül erről híresült el. Egy olyan tömeg kezdett el ideszivárogni, amelyik azon kívül, hogy balhézott, még csak nem is nagyon költött. És ez senkinek nem volt jó, akkor tényleg egy fertő volt a város ezen része. Most viszont már este tízkor családos embereket látni a sétányon, ez 5-10 éve elképzelhetetlen volt. Ha lassan is, de folyamatosan kerülnek helyre a dolgok. Az nyilván nem reális, hogy egyik évben még tízezrével jönnek a bulizók, aztán meg a családosok. De a tendencia jó.

Azt már elmondta, hogyan képzeli a város jövőjét akkor, ha ön nyer és akkor, ha a Fidesz nyer. De hogyan képzeli el a saját jövőjét, ha esetleg veszít? 

Meg fogom találni a civil életben is a számításaimat.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A politikától visszavonul egy esetleges vereség esetén?

Nem akarom fényezni magam, de azt gondolom, hogy a mai magyar politikában a magam fajta elszánt emberek az utolsó reménysugarak.

Ha nem választanak újra, annak világos üzenete lesz. Azt jelenti, hogy nincs szükség már Márki-Zay Péterekre, Wittinghoff Tamásokra, Gémesi Györgyökre és Lengyel Róbertekre.

De én bízom a helyiek bölcsességében. Öt éve megmutatták a siófokiak, hogy a sarkukra tudnak állni. Öt cikluson át volt az elődöm fideszes polgármester. És kétharmaddal verték meg. Nem én. A siófokaik.

Ebből arra következtetek, hogy ha veszít, nem szeretne többé politikával foglalkozni. 

Nem valószínű. Kínálok egy alternatívát a Fidesszel szemben, ha ez nem kell, akkor minek politizáljak? Engem minden módon megpróbáltak kicsinálni, megpróbáltak megvenni, de még mindig itt vagyok. Végigcsináltam és folytatnám, de most már arra kérem az embereket, hogy a képviselő-jelöltjeimet is válasszák mögém. Egyedül nem tudom megváltani a világot. Ha a választópolgárok rám voksolnak, akkor megköszönöm nekik, ha nem, azt is tudomásul veszem. És emelt fővel távozom majd, mert nem hagyok rendetlenséget magam után.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik