Belföld

Halottak „írtak alá” ajánlásokat Zuglóban

Dr. Papp Imre a Helyi Választási Iroda vezetője tájékoztatja a bizottságot, hogy az ajánlóíveken több személy passzív státuszba került a Központi Névjegyzékben. A HVI szerint alappal feltételezhető, hogy ezen aláírástevők az aláírás időpontja előtt elhunytak.

A jogi bükkfanyelven megfogalmazott mondat több polgármester- és képviselőjelölt neve után is megjelenik a Helyi Választási Bizottság 2019. szeptember 10-i jegyzőkönyvében, és azt takarja, hogy ezen emberek ajánlásgyűjtő ívein valakik halottak adatait használták fel és halottak nevében írtak alá a jelöltség eléréséhez – fordítja le a választási bizottság hivatalos nyelven megírt határozatát Várnai László, a Budapest XIV. kerületében induló civil szervezet, a Civilzugló Egyesület elnöke, és egyben polgármester-jelöltje.

Azt írja, a csalást Koch János a Munkáspárti, Czeglédi János a Mi hazánk! polgármesterjelöltjeinek, illetve e pártok több képviselőjelöltjének ívein fedezték fel.

Hiába azonban a csalás, e jelölteket is nyilvántartásba veszik, azaz indulhatnak a választáson.

Azért történhetett meg ez, ad magyarázatot Várnai, mert a csalást elkövető pártok alighanem más pártoktól kapott régi, illegálisan rögzített adatokat, lemásolt ajánlóíveket írtak át, az aláírásokkal együtt.

Várnai és szervezete amúgy nyilvános vitára hívja ki a többi zuglói polgármesterjelöltet: a Civilzugló Egyesület jelöltje mellett Czeglédi Jánost a Mi hazánk, Horváth Csabát az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum-LMP-DK-Jobbik, Koch Jánost a Munkáspárt és Rozgonyi Zoltánt a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik