Belföld

Veszélyes terepre téved a kormány, ha korlátozza az örökbefogadást

Magyarország Kormánya azt tartja fontosnak, hogy mindenki betartsa a hatályos magyar törvényeket. A magyar törvények szerint Magyarországon a család egy férfi és nő együttélése, és a magyar törvények szerint egynemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket.

Ezt a közleményt adta ki a kormány májusban, miután az Index arról érdeklődött, mi Orbán Viktor álláspontja a melegek egyenjogúságáról. A portál azután fordult a miniszterelnök sajtófőnökéhez, hogy Kövér László házelnök egy lakossági fórumon a pedofilokhoz hasonlította az örökbefogadó azonos nemű párokat, mondván „mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze.”

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Azóta eltelt több mint három hónap, de úgy néz ki, nem egyszeri kirohanásról volt szó, és a kormány újabb fronton kezdhet harcba a családpolitikában. Bár a miniszterelnök zárt körben beszélt a múlt hétvégi kötcsei pikniken, beszédének egyes elemei kiszivárogtak. Így az is, hogy Orbán Viktor szerint az azonos nemű párok örökbefogadását illetően „van egy joghézag”, amit rendezni kell. Hogy mit takarhat ez pontosan, arról csak találgatni lehet, de mivel a kormány kommunikációja folyamatosan a hagyományos családmodell fontosságáról szól, érthető, hogy a rendezés alatt a feltételezések szigorítás sejtenek.

Magyarországon jelenleg nincs akadálya annak, hogy melegként valaki gyereket fogadjon örökbe, tilos ugyanis figyelembe venni az örökbefogadó szexuális orientációját. Az említett joghézag az lehet, hogy az azonos nemű párok – akik házasság helyett bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek – viszont nem fogadhatnak közösen örökbe. Az egyetlen megoldás az, ha a pár egyik tagja lesz csak örökbefogadó, ez azonban azt is jelenti, hogy másikuk nem lesz a gyerek törvényes szülője.

Ezen kívül a házaspárokat előnyben kell részesíteni az örökbefogadásnál az egyedülállókkal – vagy mint említettük: a hivatalosan egyedül próbálkozó, ám élettársi közösségben élők melegekkel – szemben.

Mindezekkel együtt a magyar örökbefogadási rendszer viszonylag megengedő. Az Equaldex gyűjtése szerint jelenleg a világ 26 országában illegális, ha azonos nemű párok fogadnak örökbe, 44 országban jogszerűnek számít. Magyarország a két halmaz között helyezkedik el, amivel – az Orbán-kormánytól nem idegen módon – kelet és nyugat között egyensúlyozik, de ez a helyzet a világ országainak többségében, a gyűjtés szerint 152 államban.

Ausztriában sokáig a magyarhoz hasonló szabályozás volt érvényben, aztán 2015-ben hoztak egy törvényt, amely engedélyezte, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok közösen fogadhassanak örökbe. Ausztria ezzel olyan országokhoz csatlakozott, mint Franciaország, Nagy-Britannia vagy épp Spanyolország, ahol már 2005-ben zöld utat adtak a meleg pároknak az örökbefogadáshoz. Németországban 2017 októberében legalizálták az azonos neműek házasságát, és az első pár néhány nappal később meg is kapta az engedélyt, hogy örökbefogadóként nevelje a velük élő gyermeket.

Európán kívül Ausztráliában, Kanadában, Argentínában és Brazíliában is legális azonos nemű pároknak örökbe fogadni, ahogy az Egyesült Államok ötven államának többségében is, de például Kansasban, Ohióban és Floridában a magyarhoz hasonló szabályozás van érvényben.

Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / AFP

A másik oldalon ott van Olaszország, ahol a hatvanas évektől kezdve az azonos nemű szülők maximum felügyeleti jogot kaphattak, ha ez szolgálta legjobban a gyerek érdekeit, de ez sem fordult elő gyakran. Az utóbbi pár évben viszont elkezdődött a legalizálási gyakorlat kidolgozása, és volt már példa arra, hogy a bíróság engedélyezte, hogy egy meleg pár örökbe fogadjon, de egységes megengedő szabályozás továbbra sincs. Lengyelországban sokáig szóba sem került, hogy melegek örökbe fogadhassanak, azóta viszont tettek engedményeket, és megvan az a kiskapu, hogy bár a házasság vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem engedélyezett, egyedülálló személyek a szexuális irányultságtól függetlenül kérelmezhetik az örökbefogadást.

Általában is az mondható a nemzetközi trendnek, hogy a fejlett nyugati országokban az örökbefogadás során nem vizsgálják az örökbefogadó szexuális orientációját, legfeljebb a párok között tesznek – egyre kevésbé – különbséget. Ha az Orbán-kormány a szóban forgó joghézag betömését úgy képzeli, hogy házassághoz – vagy esetleg szándékoltan diszkriminatív módon, bár nehezen ellenőrizhetően heteroszexuális orientációhoz – köti az örökbefogadást, az újabb komoly jogállami vitát generálhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik