Belföld

Zár alá vette a rendőrség Simonka György fideszes képviselő otthonát

Zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonát – derítette ki a 24.hu. Bár a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett kormánypárti politikus és felesége évek óta nem tulajdonosai az ingatlannak, mint arról meggyőződtünk, változatlanul ott laknak.

A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka unokahúga, részben a gyerekei nevére.

A Simonka család 160 négyzetméteres otthonát pedig éppen azon a napon vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.

Az ingatlanhoz – ahol korábban házkutatás is volt – tartozik egy 110 négyzetméteres padlás, ami ajándékozással került Simonka gyerekei nevére, ezt két héttel a politikus kihallgatása után, decemberben szintén hatósági rendelkezés sújtotta. A zár alá vételt a földhivatal is bejegyezte az ingatlan tulajdoni lapjára. (Az intézkedés részleteiről érdeklődve megkerestük az illetékes hatóságot, ha válaszolnak, megírjuk.)

2016-ban Bod Tamás, az azóta megszűnt Együtt Békés megyei elnökeként tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett a kormánypárti képviselő ellen. Az ellenzéki politikus azt állította, Simonka eladta a házát az unokahúgának, akitől azóta visszabérli. Bod azt gyanította, erre azért volt szükség, mert csődbe ment a fideszes képviselő agrárvállalkozása, a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft., amelynek javára – Simonka akkor ismert vagyonnyilatkozata szerint – 357 millió forint erejéig kezességet vállalt.

Annyi bizonyos, hogy Simonka nevén a felszámolás kezdetekor már nem volt érdemi vagyon, csupán egy használt Fiat teherautót tudtak lefoglalni tőle, és a fizetése nagyobb részét elviszi a végrehajtó. Ez az ügyészség érdeklődését is felkelthette, Bod Tamás feljelentésére ugyanis azt írták: „a feljelentést szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán a Központi Nyomozó Főügyészség egy már folyamatban levő nyomozás keretében vizsgálja.”

Simonka az őt sújtó végrehajtás ellenére nagy lábon él: 2016 nyarán járt például a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzésein, háza visszabérlése mellett pedig egy nagy értékű Volkswagen Phaetont használ. Mint megtudtuk, a 15 millió forintos járművet hivatalosan a politikus testvérének, Simonka Zsófiának a cége, a szintén botrányokkal terhelt Aktív Klub Kft. lízingeli. Mellékszál, de a cégben korábban Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke is tulajdonos volt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Nagy mozgás volt a tulajdoni lapon

Simonka György újkígyósi otthonának tulajdoni lapja szerint folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, épp az, akit egy időre előzetes letartóztatásba helyeztek a költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárás során, és aki a 32 további vádlott egyike a Simonka-ügyben. Ezután rövid időre – 2011 és 2012 közt – Simonka felesége lett a tulajdonos, ő azonban 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakítottak, és egy része a politikus gyerekei nevére került.

2012 azért lényeges időpont, mert volt az első olyan év, ami igen rosszul sikerült a később csődbe ment Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek, amelyben Simonkának és feleségének 45 százaléknyi tulajdonrésze és jelentős befolyása volt. Ez az a társaság, amelynek tevékenysége a politikus elleni vádemelés lényeges részét képezi. A HVG korábbi beszámolója szerint a társaság 2012-es taggyűlésén szembesült a házaspár a drámai helyzettel: a 213 millió forintos bevételnél majdnem kétszerese, 407 millió forint volt a veszteség. 2011-ben és 2012-ben a cég bevétele a harmadára csökkent, és összesen több mint 600 millió forint veszteséget halmozott fel. Ekkor már gondolhatták, hogy előbb-utóbb csődbe megy a cég.

Ezután már óvatosabb volt Simonka és felesége, de 2017-ben – igaz, mindössze másfél hónapra – az asszony tulajdonosa lett a már társasházzá alakított ingatlan egyik albetétjének, amit aztán gyorsan tovább ajándékozott gyerekeinek.

Nemrég ellátogattunk Simonka György otthonához, hogy egyebek mellett a házával kapcsolatos helyzetről érdeklődjünk, de nem találtuk otthon. Megvizsgáltuk viszont a hozzá több szálon kötődő pusztaottlakai szellemberuházásokat, amelyeket a hatóságok egyelőre tétlenül néznek:

Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik
Olyan uniós százmilliók útját követtük Pusztaottlakára, amiknek a sorsa nem szerepel a fideszes politikus elleni vádemelésben.

A kamuberuházások állatorvosi lova

Békés megyében járva a pusztaottlakaiakon kívül más, Simonka Györgyhöz köthető kétes beruházásokat is megnéztük. A Magyar Nemzet két éve arról számolt be, hogy a Likefest Kft. 60 millió forint brüsszeli pénzt nyert 2014-ben arra, hogy a dél-alföldi régióban, Medgyesegyházán korszerű szerelőcsarnokot építsen fel, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását végezhetik el.

Csakhogy a szerelőcsarnok végül nem Medgyesegyházán, hanem Békéscsabán épült fel.

Az épület azóta is kong ürességtől, mindössze egy lerobbant busz áll az udvarán, az európai uniós támogatást jelző táblát pedig benőtte egy bokor. A szomszédban működő ipari telepen működő cégek általunk megkérdezett dolgozói egytől-egyig arról számoltak be, hogy a szerelőcsarnok megépítése óta nem láttak ott senkit dolgozni.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Különösen érdekes, hogy a vissza nem térítendő támogatást egy olyan uniós programban nyerte el a társaság amelynek fő célja az volt, hogy az elnéptelenedő, strukturális problémákkal küzdő, leszakadó térségekben zajló negatív folyamatokat – alacsony foglalkoztatottság, magas munkanélküliség – megfordítsa, és elindítsa a felzárkóztatásukat. Ez a leírás nyilvánvalóan inkább illik Medgyesegyházára, mint a megyeszékhelyre, ennek ellenére a hatóságok ezzel a beruházással sem foglalkoznak, dacára, hogy a 60 millió forintos szerelőcsarnok a jelek szerint egyetlen munkahelyet sem teremtett.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik