Belföld

Megszűnik egy szakasz a főváros legforgalmasabb kerékpárútjából

Az Arany János utcai metrómegálló körüli Podmaniczky térnél zajló felújítási munkák befejezése után megszüntetik a Bajcsy Zsilinszky úti kerékpárút egy részét.

A Magyar Kerékpárosklub honlapja hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendezési tervek szerint egyszerűen félbeszakítják a pesti oldal legforgalmasabb észak-déli útvonalát jelentő kerékpárutat.

A Bajcsy Zsilinszky úti kerékpárutat rég kinőtte ugyan a város, szakaszos megszüntetése viszont nem oldja meg a problémákat, csak újabb konfliktusokat szülhet azzal, hogy a logikusan továbbhajtók hirtelen szabálytalanná válnak.

Másfél évtized alatt annyit nőtt a kerékpáros és gyalogos forgalom, hogy már rég kétoldali kerékpársávoknak kellett volna felváltania a mostani elrendezést. Az kerékpárosklub becslései szerint napi 2500 kerékpár halad el ezen az útvonalon, amibe a rollereket, segwayeket bele sem számolták. Ráadásul a Bajcsy Zsilinszky út a kevés belvárosi főútvonal egyike, ahol már iskolás gyerekeket is gyakran látni lehet önállóan kerékpározni.

A klub már márciusban megkereste javaslataival a fővárost, és az V. kerületnek is írt. Azt javasolják, hogy 10 km/órás sebességkorlátozást jelentő gyalogos-kerékpáros övezetet jelöljenek ki, miután a sűrű metrópótló járatok miatt a buszsáv használata még a gyakorlottabb bringásoknak is kockázatos mutatvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik