Belföld

Mindössze 30-80 centiről lőtte fejbe Győrkös az alezredest – 101 évesen sem engedné ki az ügyészség

Mint arról korábban beszámoltunk, életfogytig tartó fegyházra ítélte júniusban a Szombathelyi Törvényszék első fokon Győrkös Istvánt a bőnyi rendőrgyilkosság miatt.

A nyugdíjas férfit azzal vádolják, hogy megölt egy őrnagyot, amikor gépkarabélyával rálőtt a házkutatást végző rendőrökre. A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de mint utóbb kiderült, nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte.

A vád szerint ekkor Győrkös elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a minősítés és a büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyben. Több ember életét veszélyeztetve minősítő körülmény megállapítását és a vádlott feltételes szabadságra bocsátás esedékességének későbbi időpontban kimondását indítványozta. Ez azt jelent, hogy a fellebbviteli főügyészség még 101 éves korában sem engedné ki a börtönből Győrköst. A nyugdíjas férfi ugyanis ennyi lesz, ha 25 év múlva kiengedik feltételesen.

Azt írják, hogy a lövések elől kitérni próbáló alezredes mindössze 30-80 centiméterre volt a gépkarabély csőtorkolatától, amikor az elkövető három lövésből álló sorozatot adott le, ezek közül az egyik fejbe találta.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a vádlott terhére további minősítő körülmény is róható, és a büntetés céljait nem elégíti ki, ha 25 év múlva szabadulhat az életfogytig tartó szabadságvesztésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik