Belföld

„Megöllek titeket” – kiabálta a 12 éves kislány, édesapját mellkason, nevelőanyját pedig vesén szúrta

Meghosszabbította a letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság annak a kislánynak, aki megpróbálta megölni az édesapját és a mostohaanyját januárban.

A lány 12 éves korában, egy meghiúsult szökési kísérletet követően keveredett szóváltásba az édesapjával. Magához vett egy körülbelül 17 centiméter pengehosszúságú kést és a „Megöllek titeket!” kiáltással édesapját mellkason, a mostohaanyját vesetájékon szúrta.

Az apa elkapta a lánya kezét, egy másik ott tartózkodó pedig rávágott a seprűvel, így végül elejtette a kést. A családtagok a mentők érkezéséig a lányt a nappaliban lévő kanapéra ültették és őrizték. Ezt követően előbb a ceglédi, majd egy fővárosi kórház pszichiátriai osztályára szállították.

Mivel a gyerek még nem töltötte be a 14. életévét, a bíróság beszerezte az igazságügyi. elmeorvos és pszichológus szakértők szakvéleményét, e szerint a késelés elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A kihallgatások alatt a lány magatartása fokozatosan pszichopátiás jelleget öltött, többszöri figyelmeztetés ellenére a jelenlevő ügygondnok, védő, ügyész és rendőr előtt több módszerrel is megpróbált végezni magával. Előfordult, hogy megpróbálta felszakítani az ereket a csuklóján, illetve ököllel ütötte a fejét.

Viselkedése és nyilatkozatai alapján is feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén az apja és mostohaanyja ellen fordulna, vagy újabb testi épség elleni bűncselekményt követne el, illetve kísérelne meg abban az esetben is, ha gyermekvédelmi intézményben helyeznék el, ahol őrzése és folyamatos felügyelete alapellátásban nem biztosítható. A lány ugyanis a javítóintézetbe kerülése óta többször fenyegette növendéktársait. Már a harmadik héten biztonsági elkülönítésére volt szükség ön- és közveszélyes magatartása miatt, és azóta öt alkalommal ismét.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását. A letartóztatás helyéül a bíróság továbbra is a Rákospalotai Javítóintézetet jelölte ki. A döntés nem végleges, de végrehajtható.

Fotó:Az ország első, 1890-ben alapított állami leányjavító intézete Rákospalotán, ahol a 14-19 év közötti bűnelkövető fiatalok előzetes letartóztatásukat javítóintézeti nevelés keretei között töltik. Fotó: Cseke Csilla / MIT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik