Belföld

Ferencváros kétmilliárd forint helyett ingyen adja át területeit a kézilabdacsarnok és az atlétikai központ megépítéséhez

A ferencvárosi önkormányzat körülbelül kétmilliárd forint értékű területéről mondott le ingyen a magyar állam javára – tudta meg a 24.hu Jancsó Andrea független képviselőtől. A képviselő-testület csütörtök délután arról szavazott, hogy nagyjából 40 ezer négyzetméternyi területet ad át a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti helyszíneként felépülő csarnok, valamint a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központ megépítéshez. Többnyire olyan területekről van szó, ahol közutak futnak.

  • A multifunkciósra tervezett kézilabdacsarnok építéséhez több mint 23 ezer négyzetmétert,
  • a Nemzeti Atlétikai Központ építéséhez több mint 18 ezer négyzetméter ad át a IX. kerület.

Ezt pénzben is kifejezte az önkormányzat:

  • Az előbbi összesen 1,7 milliárd forinton nyilvántartott értékű terület,
  • az utóbbi értékét pedig 300 millió forinton tartják nyilván.

A lépés aligha véletlen, hiszen a napokban több cikk is foglalkozott azzal, hogy a 2022-es férfi kézilabda Eb-re épülő csarnok beruházási költségei alaposan elszálltak. Elsőként a G7 írta meg, hogy 115 milliárd forintba is kerülhet a csarnok megépítése. Ezután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azzal érvelt, hogy az elmúlt években jelentősen megdrágultak az építkezések Magyarországon, de leszögezte, hogy a fővállalkozói szerződés összege 100 milliárd forint alatt kell, hogy maradjon.

Az ajánlattételre felkért cégek által benyújtott első körös, jóval nettó százmilliárd forintot meghaladó vállalási árai végül 78-81 milliárdra csökkentek a második körben.

A több mint húszezer ember befogadására alkalmas kézilabdaaréna a IX. kerületben, a népligeti Volán-buszpályaudvar melletti telkeken épülhet fel, amit 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vett meg az állam külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaságoktól. A telket övező önkormányzati területeket adta át most nagyvonalúan, ingyen Ferencváros az államnak.

Érdekes, hogy a magántulajdonért hajlandó volt fizetni az állam, de az önkormányzati vagyonért már nem kell fizetnie, pedig a kerület nyilván tudná mire fordítani a pénzt. 

Az atlétikai stadion helyszínére szintén tízmilliárdos összeget fordított az állam, összesen 16,5 milliárd forintért vásárolta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti területet, ami korábban a Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. – az egykori Wallis – tulajdona volt. A társaság korábban 100 milliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméter irodával, ám ebből nem lett semmi.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik