Belföld

Nagy problémákat okoz, hogy kevés orvos maradt a zalaegerszegi szívsebészeten

Két hónapon belül két főorvos is távozott a zalaegerszegi kórház szívsebészeti osztályáról, ebből a legutóbbi eset kavart igen nagy vihart, az addigi osztályvezető főorvos távozott, egy beteg halála, valamint a tárgyi és személyi feltételek hiánya miatt. De az egy hónappal korábban felmondott orvos esete is komoly gondra irányítja rá a figyelmet: részben a magas munkaterheléssel indokolta távozását a főorvos.

Így a durván másfél millió lakos szívsebészeti ellátásáért felelős kórházban két szakorvos és két rezidens maradt az egész osztályon.

Ennyi dolgozóval azonban nem lehet a törvényes és folyamatos betegellátást biztosítani

írja a 444.hu-n Kunetz Zsombor orvos.

Egy olyan munkahelyen, ahol minden nap 24 órában, a hét hét napján biztosítani kell a folyamatos ellátást, minimum 5 fő szükséges a törvényi korlátok betartására, valamint a betegállományok és a szabadságok zavartalan biztosításához.

Három szakorvosra lenne szükség a készenléti ügyelethez, de most csak 2 van. A hatályos törvény pedig kizárja azt a lehetőséget, hogy a rezidens, vagyis szakorvosjelölt a szakorvos felügyelete nélkül, egyedül lásson el ügyeletet – mutat rá a szakember.

Ráadásul kötelező lenne az ügyelet megszervezése, amelyhez pedig már 5 szakorvosra lenne szükség. Enélkül a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nem teljesíti a törvényi kötelezettségét, amelynek értelmében a szívsebészeti osztály nem is működhetne.

Ami pedig komoly problémát okozhat az egész egészségügyi ellátóláncban, mert azokat az osztályokat is veszélyezteti a szívsebészet elégtelen működése, amelyek az első vonalban mentenek életet: ezek a magas szintű kardiológiai osztályok, amelyeken invazív katéteres eljárással kezelik a szívizom infarktust és a koszorúér szűkületet is.

Reménykedhetnénk abban is, hogy egyszer, majd évek múlva jobb lesz a helyzet, így majd legalább mi valahogy megússzuk, és amikor odakerülünk, akkor már csilivili ellátást kapunk. Azonban erre vajmi kevés a remény.

Tudják, hogy jelenleg hány szívsebész rezidensi hely pályázható? Kettő. És azt, hogy az orvosi egyetem elvégzése után hány év múlva lesz valakiből szívsebész? Hat.

Ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben komolyabb változás itt nem nagyon lesz, de azután is csak akkor következhet be jelentősebb változás, ha már ma elkezdünk ezért dolgozni.

Kiemelt kép: Zalaegerszeg, 2019. február 1. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiai és pulmonológiai osztályát is befogadó épület egyik folyosója a sajtóbejárás napján Zalaegerszegen 2019. február 1-jén. Az épület 2,3 milliárd forintos fejlesztés keretében újult meg, a betegek várhatóan márciustól vehetik birtokba. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik