Belföld

Pintér Sándor köre 12 milliárdért vigyázhat a közvagyonra

Egy kilenc tagból álló konzorciummal kötött összesen 12 milliárd forintos keretszerződését (.pdf-ben itt található) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A többségében Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető cégek az MNV székházának, bérleményeinek és saját tulajdonú ingatlanjainak komplex vagyonvédelmi feladatait látják el.

A szerződésben időbeli hatályt nem szabtak, csupán annyit kötöttek ki, hogy a munka ellenértéke nem haladhatja meg a nettó 12 milliárd forintot. Az MNV nem vállalt kötelezettséget a teljes keretösszeg lehívására.

A kilenctagú társaság egymással és a belügyminiszterrel is szövevényes kapcsolatban áll:

  • A konzorciumvezető ESG Holding Zrt. résztulajdonosa Pintér Sándor egykori rendészeti államtitkára, Tasnádi László. Tasnádi megbízatása 2016. december 10-én járt le, távozásának sajtóhírek szerint köze lehet ahhoz, hogy kiderült: Orbán Viktor Nagy Imre-újratemetésen elmondott beszéde idején Tasnádi még a BRFK III/II-es operatív tisztjeként a beépített ügynököktől várt jelentéseket az ott történtekről. Munkanélküliként mindössze néhány napot töltött: 2017 elején már Pintér Sándor egykori cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél kapott igazgatói posztot.
  • A gigantikus keretszerződésből a Civil Zrt.-nek, illetve a leányvállalatának, a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft.-nek is jutott egy szelet. A  belügyminiszter a Civil Zrt.-t a 2010-es választások után a Prostasia Zrt.-nek adta el, azóta is töretlenül szárnyalnak. Közbeszerzési sikereikről rendszeresen írunk.
  • A befutó csapatban van az NG 12 Kft., amely már korábban szép sikereket ért el a Civil Zrt.-vel karöltve: tavaly egy 7,4 milliárdos keretszerződést nyertek el egy konzorcium tagjaként az MNV Zrt.-től. A cég korábbi ügyvezetője, Jobb Sándor korábban ugyanilyen posztot töltött be a Civil Zrt. tulajdonában lévő Pajzs 07 Zrt.-ben is. Az Opten céginfomációs adatbázis szerint Jobb érdekelt az ESG Holding Zrt.-ben is.
  • A Novum Guard Kft. egyik tulajdonosa, Illés István a Rogán Antal-féle V. kerületi önkormányzat közterületi igazgatója volt. Idén éppen a Novum-Guard nyerte el az V. kerületi önkormányzat kerületőrzésre vonatkozó 400 millió forintos megbízását.
  • Két nyertes, a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft. és a Hunex Team Kft. mögött a PFM Holding Zrt.-n keresztül  ugyanazok a befektetők állnak a G7 szerint. A PFM Holding Zrt. egyébként szintén a nyertes konzorcium tagja, a vállalatról korábban a 444.hu írta meg, hogy egyik legnagyobb tulajdonosa az a Marton László, aki 2010 és 2012 között vezette a Civil Biztonsági Zrt.-t vezérigazgatóként, miután Pintér Sándor kiszállt a cégből.
  • Szintén a konzorcium tagja a Elit Security Group Kft., ami a Volánbusztól korábban százmilliókért kapott munkát. A cég ügyvezetője és résztulajdonosa Nemes Sándor, aki Tasnádi László ESG Holdingjában szintén cégvezető és résztulajdonos.
Biankó szerződéssel került Pintér Sándor régi őrzővédő cége az MTVA-hoz
Pedig a jó üzletet jelentő megbízásra a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t nem is a közszolgálati televízió alkalmazta.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik