Belföld

Penész virágzott ki az iskola tábláin, mindjárt kezdődik a tanév

Kaposváron az egyik iskola – Gárdonyi Géza Tagiskola – tetőszerkezetét még tavasszal megbontották (amúgy energetikai fejlesztését hajtottak végre az intézményen), amikor is májusban jött egy nagy eső és nagyon beázott az épület. Erről a hvg.hu cikkében fotók is vannak, amelyeket helyiek készítettek.

Az iskolát azóta nem lehet használni, tilos bemenni, az órákat a tanév végéig egy kollégium tanulószobáiban tartották (de ott nem ideálisak a körülmények, túl magasak a padok az alsósok számára, és a cuccaikat hurcibálniuk kell, iskolabusszal szállítják őket abba az épületbe a város másik pontjáról.)

Annyira beázott az iskola, és vízzel telítődtek a falak, az álmennyezet, hogy egy ideig félő volt, leszakad a mennyezet. Ez ugyan nem következett be, de van arról fotó, hogy kivirágzott a penész a táblákon.

A több száz diák szülője abban reménykedett, hogy nyáron rendbe teszik az iskolát. Vártak. És aggódva figyelték, hogy milyen kevés munkást látnak az iskolánál. Pedig a szülők fel is ajánlották segítségüket, mentek volna festeni, takarítani, rendet rakni.

A felújítási munkákat arra a Szemeco Kft.-re bízta a kaposvári önkormányzat, amely egyre-másra nyeri el a nagy helyi kivitelezési megbízásokat, de a teljesítéssel több esetben is gondok adódtak, a határidőkkel megcsúsztak – írja a hvg.hu.

Hiába kérdezte a portál az önkormányzatot, miért halad ilyen nyögvenyelősen az elázott iskola felújtása, pedig már csak pár hét van a tanévkezdésig, az önkormányzat nem válaszolt a kérdésekre.

Ellenben a lap érdeklődése után hirtelen felgyorsultak az események: a város jegyzője személyesen tekintette meg a károsodott iskolát és az ott folyó munkálatokat, a tankerületi igazgatóval együtt.

A szülők pedig rögtön ezután online választ kaptak az alpolgármestertől egy pár nappal korábbi dátumot viselő levélben. Ebben Borhi Zsombor alpolgármester azzal biztatta őket, hogy „a kivitelező cég ügyvezetője ígéretet tett arra, hogy az iskola épülete a tanévkezdéskor megfelelő állapotban fogja várni a tanárokat, a diákokat és a gyermekeik tanulmányai miatt aggódó szülőket”.

A lap arról is beszámol, hogy ráadásul a hirtelen megtáltosodott polgármester egy egyeztetésre is meginvitálta a diákok családjának képviselőit a tankerület, az iskolaigazgató és a kivitelező részvételével, miközben addig közel két hónap telt el úgy, hogy nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

A felújítást végző cég szerint a munkák tervszerűen, ütemezetten folynak, és a tanévkezdés akadálytalanul lezajlik. A tankerület is zavartalan tanévkezdést ígér.

Kiemelt képünkön Kásler Miklós, az oktatásért is felelős emberierőforrás-miniszter. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik