Belföld

Hazárdjáték: Velence FINA-uszodát épít, de nincs meg rá a pénze

Már majdnem befejeződött a képviselőtestület júliusi ülése a velencei önkormányzatban, amikor Koszti András Fidesz-KDNP-s polgármester elővezette az évek óta húzódó uszodaberuházás ügyét, majd a szóban vázolt helyzetről gyorsan meg is szavaztatta a képviselőket – értesült a 24.hu.

Forrásaink szerint így dőlt el, hogy a 2,2 milliárd forintos éves költségvetéssel, ezen belül 150-200 millió forint szabad felhasználású kerettel rendelkező település belevág egy 4-5 milliárd forintos építkezésbe úgy, hogy a szükséges pénz nagyobb része nem áll a rendelkezésére.

Megkötötték a kivitelezési szerződést, és a jól menő Velence Resort & Spa Szálloda közvetlen szomszédságában, a Velencei-tó partján lévő hatalmas telken sietve el is kezdődtek az előkészítő munkálatok. Az ötezer lakosú városban ezzel elindult egy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabványainak is megfelelő, négymedencés, ötszáz fős lelátói és ezerfős öltözői kapacitással rendelkező versenyuszoda építése.

A különösnek tűnő beruházás ötletével négy éve először L. Simon László állt a nyilvánosság elé. A fideszes politikus, egykori államtitkár és kormánybiztos a környék legbefolyásosabb politikusa, Gárdonyban van családi birtoka. 2015 nyarán a Fejér Megyei Hírlapban közölt írásában a tópart sportolási lehetőségeiről értekezett, de a cikket használta arra is, hogy tudassa, a gárdonyiak és a velenceiek megérdemelnek egy uszodát.

Fotó: Bielik István /24.hu

A velencei önkormányzat cége, a Velence Plus Sport, Termálvíz- és Geotermikus Energiaszolgáltató Kft. be is adott  egy sportfejlesztési programot az uszoda támogatására a Magyar Vízilabda Szövetséghez. A pályázatban azt írták, „jelenleg közel 20 sportoló tartozik” hozzájuk, ahhoz azonban, hogy növeljék a létszámot, „szükség van kedvező, csábító feltételek biztosítására”. Ez jó érvelésnek bizonyult, a település már első körben megkapott majd’ 1,4 milliárd forint taopénzt.

Csakhogy ez az összeg messze nem elég egy igazi versenyuszodára, ráadásul közben L. Simon csillaga is leáldozott a kormányban, Lázár János kitette a Miniszterelnökségről, ezért egyre reménytelenebb lett a hiányzó 3 milliárd forint megszerzése. Eközben taóból is újabb forrásokhoz akartak jutni Velencén. Az egyik sportfejlesztési programban például arra hivatkoztak, hogy az eredeti pályázat benyújtása után jelentősen nőttek az építőipari költségek, ezért módosították a tervet. Ráadásul így a funkcionalitása is jobb lesz a létesítménynek, mert a meccsek idejére nem kell lezárni az egész uszodát, a mérkőzésekkel egy időben a többi medencében zavartalan lehet a gyermekek úszásoktatása.

A Fidesz-frakció 2017-ben mellesleg a Velence Spa Hotelben tartotta kihelyezett ülését, de az egyéb kormányzati támogatásért folyó lobbizás akkor eredménytelen maradt. Az idő előrehaladtával viszont kezdett egyre sürgetőbbé válni a beruházás, mert ha 2019-ben sem sikerül elindítani a munkát, a taopénz is elveszik.

Nagyon szorít a határidő

– ismerte el Koszti András, aki idén januárban a Feol.hu cikkében vázolta a taoámogatás körüli helyzetet. A város már háromszor kért hosszabbítást az Emberi Erőforrások Minisztériumától, valamint a vízilabda-szövetségtől, ahhoz pedig, hogy a projekt végső befejezési dátumaként meghatározott 2020. június 30. tartható legyen (további halasztásra a taoprogramban nincs lehetőség), elengedhetetlen, hogy 2019 tavaszán meg tudják kezdeni az építkezést – húzta alá a polgármester. Némi csúszás tehát már így is mutatkozik.

Koszti azt is elmondta, hogy 4,7 milliárd forint a beruházás tervezett költsége, ebből a kivitelezéshez szükséges önerő 1,4 milliárd, amelyet Tessely Zoltán kormánybiztos nyilatkozata szerint egészében a kormánytól várnak. A polgármester a már idézett cikkben elismerte ugyan, hogy az uszoda felépítéséhez szükséges pénznek csak egy része van meg, szerinte azonban „egy ilyen beruházásnál nem szükséges egyszerre a teljes fedezet megléte – nincs is meg mind –, szakaszolni lehet ugyanis az építkezést. Vagyis

a meglévő összegből elindulhat a munka, és menet közben is lehet igényelni a támogatásokat, amelyek az önrészhez adódnak.

Függő viszony

A beruházás megindításában a vízilabdacsapat csaknem 20 fős létszámának növelése mellett más érdekek is közrejátszhattak.

A Velence Spa Hotel számára a wellness részlege miatt például jól jön a szomszédban egy rendes uszoda. Információink szerint már előkerültek olyan elképzelések is, amelyek szerint függőhíd köti össze a két épületet.

Ennek fényében érdemes lesz arra figyelni, hogy valóban a gyermekek úszásoktatása zajlik-e majd vízilabdameccsekkel párhuzamosan a medencékben, azaz az említett módosítás nem azért született-e meg, hogy a hotel vendégei mindvégig zavartalanul használhassák az uszodát.

A taotámogatásra pályázó önkormányzati cégben ugyanis, amely egyébként roppant olcsó termálvízzel látja el a hotelt, résztulajdonnal rendelkeznek a hotel tulajdonosai is. A Velence Plus Kft.-ben 2015 óta kisebbségben van a város, mert a taopénz megszerzése érdekében beengedték a Velencei-tavi Úszó és Vízilabda Egyesületet, és jelentős tulajdoni hányadot kapott a Kenyeresház Vagyonkezelő Kft. is. Ez utóbbi cégen keresztül több szál is kapcsolja a hotelt irányító család tagjait a projekthez.

Fotó: Marjai János /24.hu

Forrásaink szerint a hotel fő irányítója Csapó Tamás, aki korábban Demján Sándor bizalmi embere volt, jó ideig a milliárdos legfontosabb építő cégének, az Arcadom Zrt.-nek a vezérigazgatója. A Demján-birodalmon belüli karrierjét nem befolyásolta az sem, hogy közben a Honvédelmi Minisztérium médiacégénél, a HM Zrínyi Kommunikációs Kht.-nál elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Az évekig húzódó ügyben első fokon különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 5 év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá, másodfokon viszont – az Átlátszó cikke szerint – új eljárás lefolytatására kötelezték a Fővárosi Törvényszéket, mert nem tett eleget indoklási kötelezettségének és nem derítette fel kellően a tényállást.

Csapó ügyvezető volt az Eventhotelsben is, amely hosszú ideig üzemeltetője, majd végső tulajdonosa lett a velencei szállodának. A cég egyetlen részvényese Csapó Tamás édesapja. Az uszodás önkormányzati cég egyik résztulajdonosa tehát – a Kenyeresház Kft. mögött álló Eventhotels Zrt.-n keresztül – Csapó édesapja, a másik pedig – egy könyvelőcégen keresztül – Csapó felesége, Fritsch Margit. Az Átlátszó korábban kiderítette azt is, hogy az Eventshotels üzlettársa lett egy L. Simon László felesége nevén jegyzett cégnek. A politikus agárdi birtokait is tulajdonló Agárdi Aratrum Kft. 2016 tavaszán alapított közös vagyonkezelő céget Csapóékkal.

A 24.hu az önkormányzati döntés miatt megkereste Koszti András polgármestert, de ő nem válaszolt kérdéseinkre, hanem a Velence Plus Kft.-hez irányított minket. A beruházás megkezdését László Csaba ügyvezető érdeklődésünkre megerősítette.

Úgy tudjuk, a képviselő-testület nem egyhangúlag szavazta meg az Egyéb napirendi pontok közé helyezett előterjesztést. Fésűs Attila nemmel szavazott, és úgy értesültünk, már korábban is jelezte, hogy nem támogatja az uszodaépítést, sőt javasolta is a testületnek, hogy ne szavazzák meg a komoly kockázatot rejtő beruházást. Nemcsak ő ódzkodott a beruházástól, hanem a szintén független Szabó Attila is végig ellenezte azt. Forrásaink szerint a képviselők ráadásul úgy szavazták meg az előterjesztést, hogy konkrétumokat nem tudtak a tervekről.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik