Belföld

Zárt ülésen tárgyaltak a debreceni katonai iskolában történt szexuális erőszakról

Kósa Lajos kezdeményezésére zárt ülésen tárgyalt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban történt szexuális erőszakról. Ezt a bizottság egyhangúlag támogatta.

Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke  kezdeményezte a hvg.hu-n megjelent cikk nyomán, amely szerint májusban szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Az információk arról szóltak, hogy egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és védekezésre képtelen állapotban megerőszakoltak, vagy “legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak”.

Kósa Lajos az ülés után azt mondta, hogy a bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot.

Az iskola igazgatója arról tájékoztatott: átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék

– közölte Kósa Lajos, hozzátéve: az iskola által meghozott intézkedéseket támogatják. Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen. A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami a hvg.hu cikkében megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék. A jövő nemzedékek védelme elsődleges feladat – jelentette ki. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. Ugyanakkor kijelentette: a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék. A szocialista Harangozó Tamás azt mondta: egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. Megjegyezte, az volt az “érzése”, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet.

Az MSZP-s politikus azt mondta, hogy az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, s a nevelők körében is volt felelősségre vonás.  Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: “alapos kikérdezés volt”, az iskola igazgatója is részletesen beszámolt a történekről. Kiemelte, különleges egyetértés alakult ki a bizottságban arról, hogy semmilyen erőszak nem tűrhető el. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Megjegyezte továbbá, hogy álláspontja szerint “nem túl gyorsan” folytatták le a fegyelmi eljárást. Szorgalmazta, hogy az iskola vezetése és a minisztérium indítson programot azért, hogy megakadályozzák a hasonló cselekményeket, s hogy az eset áldozatát segítsék. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményben tanulók a jövő katonái. Kiemelte, bízik benne, hogy a honvédelmi tárca nem tűri sorai között azokat, akik bármiféle erőszakot követnek el.

Vadai kezdeményezte, hogy vegyék napirendre a HM több mint 500 milliárdos fegyverbeszerzésének ügyét is, de ezt a kormánypárti többség leszavazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik