Belföld

Mészáros Lőrinc lányával is megfizettetné a Tiborcz-adót Karácsony Gergely

Miután kedden beszámoltunk róla, hogy Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti vállalkozó kisebbik lánya és annak férje érdekeltségébe került egy impozáns budaligeti villa, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje személyesen kereste fel az ingatlant, hogy a „Tiborcz-adóról” szóló csekket átadja a tulajdonosoknak. Az Orbán Viktor miniszterelnök vejéről, Tiborcz Istvánról elnevezett adót Karácsony megválasztása esetén azokkal fizettetné meg, akik olyan ingatlan birtokosai, amelyek értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Szemrevaló budai villára tett szert Mészáros Lőrinc lánya és veje
A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó MKB Bank 190 millió forintos jelzálogjoggal terhelte meg a budaligeti ingatlant.

Az ellenzéki politikus a főpolgármesteri előválasztás első szavazási napján a szocialista Kunhalmi Ágnes társaságában látogatott el a 2400 négyzetméteres telken elterülő ingatlanhoz, ami január végén került a Properitus Vagyonkezelő Kft. birtokába, ennek a cégnek a tulajdonosa Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes.

Karácsony a villa előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte:

Itt állunk egy olyan ház előtt, amely nyilvánvalóan nem tisztességes úton szerzett vagyonból épül, hiszen Mészáros Lőrinc lánya és veje azok a tulajdonosok, akik itt lakni fognak. Ez az építkezés is jól mutatja, hogy mit ért a Fidesz azon, hogy családok éve. A családok éve arra néhány családra vonatkozik, amelyek a kormányzati beruházások nyomán irgalmatlan módon meggazdagodott, a többiek pedig egyre nehezebb körülmények között élnek.

Mint mondta, azért is keresték fel Mészárosék villáját, hogy az egyik legfontosabb főpolgármesteri programpontjáról, a Tiborcz-adóról beszéljen, aminek a begyűjtéséből a lakhatási válságot tervezi megoldani.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ugyanis – mondta – miközben van sok tisztességes módon meggazdagodott milliárdos Budapesten, akik nem közpénzekből építették fel vagyonukat, összességében mégis azt látják a budapestiek, hogy olyan emberek gazdagodnak, akik a politikai kapcsolataiknak és a kormányzati megbízásnak köszönhetik a vagyonukat.

A Tiborcz-adót persze mindenkinek be kell fizetni. A tisztességes milliárdosoknak ez nem lesz probléma, hiszen pontosan tudják, hogy sokkal tartoznak ennek a városnak. Azokon, akik viszont csalárd módon jutottak vagyonhoz, azokon egyszerűen bevasaljuk ezt az adót

– szögezte le Karácsony.

Az ellenzéki politikus azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a tervezett adónemből pontosan mekkora összegre számít, ám becslései szerint több milliárd forintról van szó. Kérdésünkre elmondta, hogy egy létező adófajtát szednének be, de csak a felső egy százaléktól. Az adót évente kellene befizetni a félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanok után.

Ennek mértéke 1865 forint lenne négyzetméterenként. Vagyis Mészáros Lőrinc lányáék esetében évente majdnem félmillió forint.

Az esemény végén a Tiborcz-adóról szóló csekket Karácsony Gergelyék kitették az ingatlan kerítésére, ám azt néhány perccel később eltávolították az ingatlannál dolgozó munkások.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik