Nem kért bocsánatot a két rendőr halálát okozó részeg sofőr

Jogosítványa sem volt egy korábbi ittas vezetés miatt. Ügyvédje szerint nem egyértelmű, hogy józanon másképp kanyarodott volna.

A perbeszédekkel folytatódott csütörtökön a Kispesti bíróságon annak a 35 éves férfinak a pere, aki két fiatal rendőr, Demecs Gergely és Windt Bálint halálát okozta 2015 februárjában.

K. Gergely az Üllői út és a Mikszáth Kálmán utca kereszteződéséhez érve akart balra kanyarodni. Szemből érkezett a kereszteződésbe a megkülönböztető jelzést még nem használó, de látható rendőrautó 136-139 kilométeres óránkénti sebességgel. Az ittas fiatalember ennek ellenére levágta a kanyar ívét és megkezdte a szabálytalan balra kanyarodást. Ütközött a rendőrautóval, amely kisodródott, majd hatalmas sebességgel nekicsapódott egy taxinak.

A férfi segítségnyújtás és a mentők értesítése nélkül távozott a helyszínről, és pár utcával arrébb leparkolt a kocsival. A helyszínelés alatt azonban visszament a környékre, a rendőrök ekkor fogták el.

A szakértői vélemény szerint K. Gergely véralkoholszintje 2,30 és 2,42 ezrelék között volt, azaz olyan részeg volt, hogy az alig maradt el az alkoholmérgezéstől.

K. Gergely az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmulasztását elismerte, de a baleset miatt nem érezte magát felelősnek. Korábbi vallomásában azt mondta, alkoholfogyasztás nélkül ugyanígy kanyarodott volna.

A két rendőr haláláért felelős férfi azt állította, hogy mindössze 10-20 kilométeres sebességgel ment, amikor kanyarodott. Nem észlelte, hogy egy rendőrautó közeledik a kereszteződéshez, szirénát sem hallott, és azt sem vette észre, hogy egy másik autónak csapódott az az autó, amivel ütközött.

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta, kétség sem férhet ahhoz, hogy K. Gergely okozta a két ember halálával járó balesetet. Egyértelmű, hogy a rendőrautónak volt elsőbbsége, akkor is, ha nem volt még bekapcsolva a megkülönböztető jelzés a járőrkocsin. Az ügyész kiemelte, hogy

K. Gergelynek nem volt jogosítványa, mert korábban bevonták ugyancsak ittas vezetés miatt.

Álláspontja szerint a rendőrök sebességtúllépése csak sértetti közrehatásként értékelhető, akkor sem tudták volna ugyanis elkerülni a balesetet, ha ötvennel haladnak. Ellenben a vádlott elkerülhette volna a balesetet, ha előrenéz azután, hogy meggyőződött arról, hogy egyik oldalról sem közeledik autó, vagy nem vágta volna le a kanyar ívét. Az ügyész szerint összefüggés van K. Gergely ittassága és a baleset között, hiszen józanul nem ilyen meggondolatlanul kanyarodott volna.

Az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetésben, és négyrendbeli segítségnyújtás elmulasztásában mondja ki bűnösnek a férfit. A büntetés mértékével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy hat és fél év a középmérték, és lefelé nincs ok eltérni ettől.

Fotó: A szerző felvétele

Súlyosító körülményként értékelte, hogy K. Gergely ittasan vezetett, nem volt jogosítvány, és hogy egy ember maradandó sérülést szenvedett. Enyhítő körülmény az idő múlása és a vádlott büntetlen előélete.

K. Gergely ügyvédje szerint az orvosszakértő nem adott határozott választ arra, hogy védence másképp közlekedett volna akkor, ha józan. Pláne, hogy jól ismerte az adott útszakaszt, hiszen minden nap ott közlekedik.

Az ügyvéd szerint a sértettnek is észlelnie kellett volna, hogy a védence a felezővonalnál bekanyarodik. Ahogy az is bizonyítható, hogy a rendőrök nem tettek elkerülő manővert és gyorsítottak az ütközés előtt. Védőbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy a büntetés kiszabásakor jelentős enyhítő körülményként értékelje a sértetti közrehatást, és ügyfele megbánását.

A két elhunyt rendőr szülei semmit sem tapasztaltak a megbánásból, amire a védő hivatkozott. A balesetben elhunyt rendőr apja azt mondta, a férfi egyszer sem kért bocsánatot tőlük a tragédia óta eltelt közel négy és fél év alatt.

„Én semmilyen megbánást nem vettem észre rajta. Próbálja a védelem elkenni az egészet, és elterelni a hangsúlyt az ittasságról. Ha nem ül részegen autóba, akkor ez nem történt volna meg. Nemcsak neki, de nekünk is eltelt négy év. Ami neki enyhítő körülmény, nekünk fájdalom”

– mondta Demecs László.

Címkék: