Belföld

Szemrevaló budai villára tett szert Mészáros Lőrinc lánya és veje

Gőzerővel zajlik az átalakítása annak az impozáns budaligeti villaépületnek, ami év elején került Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti vállalkozó kisebbik lánya és annak férje érdekeltségébe – tudta meg a 24.hu.

A csaknem 2400 négyzetméteres telken elterülő ingatlan január végén került a Properitus Vagyonkezelő Kft. birtokába, amelynek tulajdonosa Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes.

A II. kerületi villa a tulajdoni lap szerint eredetileg társasház volt, ami egy 180 és egy 80 négyzetméteres lakásra volt szétbontva. Mészárosék átalakítása előtt az ingatlanban összesen 7 és fél szoba volt kialakítva, továbbá legalább két garázs. Arról nincs információnk, hogy az épület átalakítása során bővítették-e az ingatlant, és ha igen, akkor mekkora lett mérete. Az viszont bizonyos, hogy a házaspár cége május végén kezdeményezte a társasház minősítés megszüntetését, ami arra utal, hogy összevonták a két lakásra bontott házat.

Szintén május végi dátummal az egyébként Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank kérelme is fel van tüntetve a tulajdoni lapon, ami az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom törlését kezdeményezi. Ez azért szerepel az iraton, mert a bank februárban 189 millió forint és járulékai erejéig megterhelte az ingatlant, ez azt jelzi, hogy hitelt vett fel a társaság. A jelzálogjog törlésére azért kerülhetett sor, mert vagy kifizették a kölcsönt, vagy mert annak fedezetéül egy másik ingatlant vontak be.

Ez a pénz egyébként önmagában aligha fedezte a ház vételárát, nem beszélve az átalakítási és felújítási munkálatokról. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ebben az utcában egy fele ekkora telken álló hasonló méretű ház értéke 400 millió forint körül van.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A hitelügylet érdekessége, hogy a Properitus Vagyonkezelő Kft. nem kifejezetten jól teljesítő társaság, a tavalyi évre vonatkozó beszámolója szerint majdnem 3 millió forint veszteséget termelt, ennek ellenére úgy tűnik, jelentős hitelt kapott, éppen Mészáros Lőrinc bankjától.

Érdekes mellékszál, hogy nemcsak az ingatlant finanszírozták MKB-s pénzből. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint az MKB csoporthoz tartozó MKB-Euroleasing Autólízing finanszírozza a társaság birtokában álló nagyértékű gépjárművet is.

Mészáros lányáék cége ugyanis tavaly szeptember óta egy Porsche Cayenne Hibrid típusú luxusautót lízingel.

Homlok Zsolt 2017-ben kötött házasságot Mészáros Lőrinc lányával, Homlok-Mészáros Ágnessel. Az üzletember szorosan együttműködik apósával, egyik érdekeltsége 2018 nyarán Mészáros Lőrinccel együtt nyert el 23 milliárd forintos vasútépítési megbízást.

Homlok Zsoltot 2016 szeptemberében menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról. Korábban éppen a Homlok vezette cég kapott megbízást a felcsúti kisvasút építésére, a dél-balatoni vasút 100 milliárd forintos nagyberuházásában pedig konzorciumi társa volt Mészáros cégének, az R-Kord Kft.-nek. Távozása után hozta létre a Homlok Építő Zrt.-t, cégei azóta is kiválóan teljesítenek.

4143 milliós hasznot termeltek Mészáros vejének cégei
Már tavaly megvolt az első milliárdja.

Kiemelt kép:Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik