Belföld

Megérkezett a Hableány roncsa a csepeli kikötőbe

Mint azt korábban megírtuk, kedden sikeresen kiemelték a május 29-én tragikus balesetet szenvedett Hableány turistahajót a Dunából Budapestnél.

A hajót a Clark Ádám daruval sikerült az uszályra emelni, 16 óra körül pedig elindultak vele a csepeli kikötőbe, ahová 18 óra magasságában meg is érkezett. Itt átnézik a hajóban lévő iszapos réteget, megkezdik a helyszíni szemlét és a roncs vizsgálatát.

A mentőcsapatok reggel hat óra után kezdték meg a kiemelést, az előkészületi munkák után viszonylag hamar sikerült a roncs egy részét a víz fölé emelni, utána viszont a könnyebb kiemelés érdekében órákig szivattyúzták ki a vizet a hajó testéből. Délelőtt fél 11-ig négy holttestet emeltek ki a hajótestből, köztük egy kislányt és az édesanyját, illetve valószínűleg a hajó kapitányát. További négy holttestet még keresnek a mentőcsapatok.

3 percben a Hableány kiemelése
Így sikerült a hajót a Clark Ádám daruval az uszályra emelni.

A nyomozásnak egy gyanúsítottja van, a Viking Sigyn ukrán állampolgárságú kapitánya, aki adatokat törölt a telefonjáról a baleset után. Magyar György, a matróz családjának jogi képviselője lapunk megkeresésére arról beszélt, addig ülnek a rendőrségen, amíg át nem adják nekik az előzetes szakértői véleményeket.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője a 24.hu-nak korábban elmondta, hogy nagy kő esett le a szívéről a kiemelés után:

Tudtuk, hogy számunkra az igazi felemelő pillanat lesz, amikor a roncs az uszályon koppan. Sikerült ezt a sokrétű munkát igénylő feladatot a sok tapasztalt munkatárssal, búvárral és szakemberrel végrehajtanunk. Mindenki nagyon komoly munkát végzett, hogy ez sikerüljön.

Mindeközben kiderült, hogy a Viking Sigyn még ma folytatja útját és akár kora este Budapestre érhet.

Egy dél-koreai tévé szerint bizonyítékokat tüntettek el a Viking Sigyn hajóról
A stáb még Bécsben vette szemügyre a szállodahajót.

A Hableány sétahajó 13 nappal ezelőtt, május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, négy embert még keresnek.

Legfrissebb cikkeinket ide kattintva találja a dunai hajóbalesettel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik