Belföld

„Először nem is akartam tárcsázni a segélyhívót, mert azt gondoltam, már úgyis tudnak a hajóbalesetről”

A Hableány sétahajó katasztrófáját egy magánszemély jelentette be a hatóságoknak. Megdöbbentette, hogy a segélyhívó munkatársa nem tudott a Dunán történt tragédiáról 10 perccel a baleset után.

Szerdán este tragikus baleset történt a Duna budapesti szakaszán a Margit hídnál, ahol egy kisebb sétahajó, a Hableány összeütközött a Viking Sigyn nevű hatalmas szállodahajóval. A Hableány felborult és körülbelül 7 másodperc alatt elsüllyedt, fedélzetén 33 utassal és két fő személyzettel. Közülük 7 embert mentettek ki, 7 utas meghalt, 21 embert keresnek, beleértve a személyzet tagjait is. A rendőrség tájékoztatása szerint a két jármű ütközése 21.05-kor következett be, ugyanakkor a balesetet csak tíz perccel az ütközés után jelentette a hatóságoknak egy magánszemély.

A 24.hu utolérte a bejelentőt, aki bár nem kívánt névvel nyilatkozni, elmondta mit tapasztalt a baleset körülményeiből. Mint mondta, ő az egyik közelben haladó városnéző hajón utazott, amikor a tragédia bekövetkezett. A parlament környékén jártak amikor arra lett figyelmes, hogy hajóroncsok – székek, asztalok, fadarabok – úsznak a hajójuk körül. Ekkor azt hallotta a hajó egyik matrózától:

Felborult a Hableány, menteni fogunk.

Ezután sokkos állapotban hívta fel a 112-es segélyhívót, amit először nem is akart tárcsázni, mert azt gondolta, hogy a hatóságok már úgyis tudnak a balesetről, de végül úgy döntött, mégis telefonál. Kiderült, jól döntött, meglepetésére ugyanis addig senki nem jelentette a balesetet.

Mint mondta:

Az volt a megdöbbentő, hogy a segélyhívó munkatársa nem tudott a történtekről. Közöltem vele, hogy felborult egy hajó és emberek vannak a vízben.

Hozzátette:

Olyan volt mint a filmekben, még most is a történtek hatása alatt állok. Az a hajó, amelyiken én utaztam két embert mentett ki. Bár én nem láttam, a kapitány azt mondta, hogy holttesteket is sodort a víz.

A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, vélhetően napokba, akár hetekbe telik majd, mire rekonstruálni tudják a történteket. Eddig a felelősség kérdése sem tisztázott, ugyanakkor a rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a szállodahajó ukrán nemzetiségű kapitányát, akit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség kezdeményezte a 64 éves C. Yuriy előzetes letartóztatását, a férfi a gyanúsítás ellen panasszal élt, az őrizetbe vétel ellen viszont nem. Azt is mondta, ő nem szegett szabályt, és sajnálja, hogy nem volt módja a baleset elkerülésére.

A Hableány roncsát egyébként már megtalálták a Margit hídnál, azonban annak kiemelése óriási nehézségekbe ütközik. Egy szakember az állami hírügynökségnek elmondta, a körülmények a képzett, tapasztalt búvárok számára is veszélyesek, főleg az erős sodrás, ami miatt a búváros is csak néhány percre tudtak a vízbe merülni.

Fontos körülmény, hogy szakemberek szerint a csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be a tragédia a folyón, méghozzá két okból:

  • Engedélyezték a szállodahajóknak a sétahajózást a fővárosban, amelyek olykor konvojban indulnak. Van, hogy három 150 méteres hajó követi egymást, ami 450 méternyi összefüggő hajót jelent, így meglehetősen nehéz manőverezniük a kisebb hajóknak.
  • Rengeteg városnéző, kis sétahajó közlekedik a Dunán, nagy a forgalom. Ráadásul a műszaki problémák inkább a kisebb hajók esetében gyakoribbak. A rádiókommunikációban sűrűn hallani, hogy egy-egy kis hajó nem tud manőverezni, irányíthatatlanná vált, vagy egyéb műszaki problémája akadt.

Az elsüllyedt hajó utasai mind dél-koreai állampolgárok – idegenvezető és turisták – voltak, emiatt a dél-koreai külügyminiszter is Magyarországra érkezett.

A balesetről szóló összes hírünket itt találja.

Kiemelt kép:Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik