Belföld

Ezrek a budapesti klímatüntetésen, Jávor Benedek felrobbant a Hír Tv kérdésétől

Te azért fogsz meghalni, mert megöregszel, én a klímaváltozás miatt

– ezt üzente a több ezer fős, zömében tízen-huszonéves fiatalokból álló tömeg az idősebb generációknak, illetve a politikai és a gazdasági döntéshozóknak Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetésén, Budapesten.

A demonstrációt Fridays for Future (Péntekek a jövőért) nevű szervezett hirdette meg, melynek tagjai tizenkét hete, minden pénteken tüntetnek a budapesti Kossuth téren.

A Fridays for Future mozgalmat Greta Thunberg, egy 16 éves svéd lány indította el, aki a tavalyi, minden eddiginél forróbb nyár végén egyszemélyes tiltakozásba kezdett a svéd parlament épületénél azért, hogy a döntéshozók végre minden egyéb kérdésnél fontosabbként kezeljék a klímaváltozást.

Az aspergeres lány, aki figyelmeztet, hogy lángol az otthonunk
A 16 éves Greta Thunberg tavaly nyáron kezdett tüntetni a klímavédelem fontosságáért, fél év elteltével pedig úgy tűnik, nem adja fel, amíg a világ vezetői meg nem hallják követeléseit.

A budapesti tüntetésen felszólalók azt hangsúlyozták, hogy

teljes életmódváltásra van szükség, a kormánytól pedig azt követelték, hogy hirdessen klímavészhelyzetet.

A fiatalok szerint már nem igaz az a mondás, hogy „az unokáink jövője a tét”, mert most már ennél sokkal sürgetőbb a helyzet. Hangsúlyozták, hogy a folyamatot, ami a jelenlegi, katasztrófaközeli helyzetet előidézte mi, a fogyasztói társadalom tagjai tartjuk fenn. Minden egyes vásárlásunkkal, minden kiadott forintunkkal arról döntünk, hogy a pusztulásunk, vagy a megmaradásunk folyamatát támogatjuk. Bejelentették, hogy a következő nagy demonstrációt szeptember 27-én tartják majd, de aktivistáik addig is, minden pénteken ott lesznek majd a Kossuth téren.

Halász János a Fidesz frakció szóvivője szerdán megfejtette, hogy miről is szól a mai klímatüntetés, a Hír Tv-ben szerdán azt mondta:

Ráillik a Soros-hálózat működésére a klímasztrájk.

A klímatüntetés napján Jávor Benedek Karácsony Gergellyel tartott közös sajtótájékoztatót, felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire fontos ez a mai esemény. A Hír Tv munkatársa is megjelent a sajtótájékoztatón, de őt nem a Földünk jövője érdekelte, sokkal inkább az, hogy akkor most hogy is van ez a Soros-szál, valóban ő szervezi-e a világ száznál több országában a demonstrációt.

Fotó: Bielik István /24.hu

Jávor, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje láthatóan megdöbbenten ezen a kérdésen és indulatosan reagált a felvetésre:

10 éve vagyok ebben a szakmában, de azért időnként tudnak sokkolni. Ez az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, amivel foglalkozni kell. Emberek azért mennek ki az utcára, hogy a politikusok tegyék meg a szükséges lépéseket azért, hogy a ma fiatal generáció még emberhez méltóan tudjon élni. Erre maga idejön és arról dumál, hogy az AVAAZ-t a Nyílt Társadalom Intézet finanszírozza, miközben a tüntetést nem ők szervezik hanem a Fridays for Future. (…) Komolyan mondom katasztrófa, siralmas, hogy itt tartunk, ezért mert tönkre körülöttünk a világ, mert 30 éve ilyen politikusok és ilyen újságírók hülyét csinálnak a társadalomból. De ennek vége, mert a fiatalok – nem a pártok, nem Soros György – kimentek végre az utcára.

A Hír Tv munkatársának kérdése és Jávor válasza az alábbi videó 24. percében látható:

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik