Belföld

Egy éve nem vonul börtönbe az öt évre ítélt volt polgármester

Noha a Debreceni Ítélőtábla tavaly áprilisban öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki hivatali vesztegetés elfogadása miatt Balmazújváros volt polgármesterére, Veres Margit több mint egy év elteltével is szabadlábon van.

Az egykori városvezető az Igazságügyi Minisztériumon keresztül kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz. És bár ez önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdésére, a polgármester kérhette, hogy az igazságügy-miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását mindaddig, amíg Áder János köztársasági elnök meghozza döntését.

Mivel már több mint egy év eltelt a jogerős ítélet kihirdetése óta, és tavaly decemberben a Kúria is fenntartotta az elmarasztaló döntést, megkerestük Veres Margit védőjét. Rácsai Lajos elmondta, ügyfele jogszerűen van szabadlábon, nem kaptak értesítést arról, hogy kérelmét elbírálták volna. Elismerte, hogy az általunk vázolt forgatókönyv alapján jártak el, azt viszont nem tudta megmondani, hogy az igazságügyi tárcánál vagy a Köztársasági Elnöki Hivatalnál vesztegel-e az egykori polgármester kérvénye.

Ezért mindkét hivatalt megkerestük, de mind a minisztérium, mind az elnöki hivatal azt közölte: egyedi kegyelmi ügyekben nem adnak felvilágosítást.

Így nem tudni, az Igazságügyi Minisztérium vagy a Köztársasági Elnöki Hivatal ül-e szokatlanul hosszú ideje, több mint egy éve az ügyön. A kegyelemben részesülők aránya egyébként az összes kérelmezőhöz viszonyítva mindössze 2 százalék volt az elmúlt 18 évben, tavaly pedig nem érte el az 1 százalékot sem.2018-ban 405 elítélt nyújtott be kegyelmi kérvényt, és mindössze négy kapta meg.

Ennek ellenére úgy tűnik, a volt polgármester nem érzi fenyegetve magát a börtöntől, tavaly októberben vezető fideszes politikusok társaságában Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel, ahol a magyar Országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó mérkőzését tartották.

Veres Margit Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, korábbi balmazújvárosi polgármester mellett volt jegyző, amikor a terhére rótt bűncselekményt elkövette. A vádirat szerint Veres 2012-ben jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni.

Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott. Veres a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor arra utalt, a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást a képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte.

A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában már át is adták a rendezvényközpontot. A nyomozók ekkor már szinte mindent tudtak az ügyben a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, így nem sokkal később gyanúsított, majd vádlott lett Veres Margit és a nagyvállalkozó. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Azt ugyanakkor már nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a másodfokú bíróság, hogy az akkori jegyző 5 millió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Ez azért érdekes, mert a lehallgatott beszélgetésekből, Veres és Tiba vallomásából kitűnt, hogy Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat. Pedig azt ő is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott. De a kormánypárti képviselő azt állította, kölcsönről volt szó.

Veres Margit az ellene hozott ítélet kihirdetése után sajtótájékoztatón panaszkodott arról, hogy Magyarországon nincs igazságszolgáltatás és ártatlan embereket ítélnek el:

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik