Belföld

A szavazókörök negyedében nem lesz ellenzéki pártdelegált

A szavazókörök negyedében nem lesz ellenzéki pártdelegált

A tavalyi országgyűlési választás legfőbb tanulsága, hogy a választási csalásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek megelőzésének – ha nem is elégséges, de szükséges – feltétele, hogy a kormányoldal mellett az ellenzéki delegáltak is (felkészülten) képviseltetik magukat a szavazókörökben. Fogadkoztak is a pártok, hogy többet nem fordul elő, hogy ne jusson pártdelegált minden urna mellé. Most vasárnap az EP-választáson mégis előfordul. Bár a Political Capital által kikért adatok szerint az ellenzéki pártoknak összesen jóval több delegáltja lesz, mint ahány szavazókör van, ezek közül legalább 2495 helyre egyikük sem jut el. Ez részben az ellenzéki koordináció elmaradásának, részben pedig annak köszönhető, hogy a kistelepüléseken nagyon kevesen vállalják fel az ellenzéki elkötelezettséget, a lakóhelytől távoli munkára pedig még annyian sem rávehetők.

Mivel a szavazókörök pártdelegáltjairól a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csak a jelölőszervezetek szerint összesített bontást közli, a nyilvánosan elérhető adatokból nem derül ki az az alapvető információ, hogy mely szavazókörök azok, amelyekben lesznek, illetve hol nem lesznek ellenzéki pártdelegáltak. Ezért kértünk részletes, szavazóköri szintű adatbázist az NVI-től. Bár a delegálási határidő már május 17-én lejárt, öt nappal később is csak megközelítőleg teljes adatállományt tudott az iroda a rendelkezésünkre bocsátani.

A választás belföldön 3177 település 10277 szavazókörében zajlik majd, a hozzánk május 22-én eljuttatott adatbázis viszont csak 2884 település 9840 szavazókörének adatait tartalmazza; ez az összes szavazókör 96 százaléka, ami már jól közelíti a tényleges adatokat.

A jelölőszervezetek egy vagy két delegáltat küldhetnek minden egyes szavazókörbe; számításaink során mi nem a delegáltak számára fókuszálunk, hanem arra, hogy az egyes szavazókörökben mely jelölőszervezeteknek vannak megfigyelői.

Abban a 437 szavazókörben, amelyek nem szerepelnek az adatbázisban, nem tudjuk, hogy közülük melyek azok, ahol egyáltalán nincs delegált, és melyek azok, ahol csak nem töltötték fel az adatokat a helyi választási irodák. Az alábbi megállapítások ezért kizárólag arra a 9840 szavazókörre vonatkoznak, amelyekről tudjuk, hogy legalább egy pártdelegált munkához fog látni vasárnap.

  • A 9840 szavazókör 97 százalékában (9560) van a Fidesz-KDNP-nek delegáltja. Ezzel messze a legnagyobb lefedettséggel bíró jelölőszervezet.
  • Az MSZP-Párbeszédnek a szavazókörök 46 százalékában (4544) van megfigyelője.
  • A Jobbik és a DK lefedettsége hasonló: előbbit a szavazókörök 28 (2721), utóbbit a 27 (2668) százalékában képviseli megbízott.

A többi jelölőszervezet a szavazókörök töredékébe tudott vagy akart megfigyelőt küldeni:

  • Mi Hazánk: 492 szavazókör (5%)
  • Momentum: 298 (3%)
  • LMP: 147 (1,5%)
  • Kétfarkú Kutya Párt: 143 (1,5%)
  • Munkáspárt: 2 (0%)

2688 szavazókörben, az adatbázisban szereplők 27 százalékában csupán egyetlen pártnak van delegáltja. Ez 1637 esetben egyetlen főt jelent, míg 1051 szavazókörben két delegáltja is van az egyetlen jelölőszervezetnek. A 2688 „egyjelölőszervezetes” szavazókör 93 százalékában (2495) kizárólag a Fidesz-KDNP-nek van delegáltja. Ez azt jelenti, hogy

legalább 2495 olyan szavazókör van, ahol egyetlen ellenzéki pártdelegált sem fogja ellenőrizni a szavazást.

Elenyésző azoknak az „egyjelölőszervezetes” szavazóköröknek a száma, ahol kizárólag valamelyik ellenzéki párt delegál megfigyelőt:

  • MSZP-Párbeszéd: 85
  • DK: 62
  • Jobbik: 39
  • Mi Hazánk: 3
  • Kétfarkú Kutya Párt: 2
  • Momentum: 2

Olyan szavazókörből van a legtöbb, ahová két jelölőszervezet küld megbízottat. A 4227 ilyen szavazókörből viszont mindössze 71 olyan, ahová nem a Fidesz-KDNP az egyik jelölőszervezet, hanem két ellenzéki párt.

Öt olyan szavazókör van, ahol 6 szervezet is delegált megfigyelőt. Ezek mindegyikében van delegáltja a Fidesz-KDNP-nek, a DK-nak, a Jobbiknak, a Mi Hazánknak és az MSZP-Párbeszédnek. Három szavazókörben hatodikként a Momentumnak van delegáltja (ezek: Budapest XIII. 10-es, Budapest XIII. 34-es és a Dunaújváros 45-ös szavazókör), kettőben pedig az LMP a hatodik szervezet (ezek: Budapest XIV. 23-as, illetve a Kiskunhalas 15-ös szavazókör).

Molnár Csaba – László Róbert

A szerzők a Political Capital elemzői.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Olvasói sztorik