Belföld

Orbán szerint Weber alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével.

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor a közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: Heinz-Christian Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet. Arról is beszélt, hogy szeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek.

Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is

– vetette fel, úgy fogalmazva, hogy ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet. A találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni – mondta Orbán Viktor.

A hvg.hu beszámolója szerint Orbán arról is beszélt, hogy a jelenlegi jelöltek alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére, és Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét is alkalmatlannak nevezte:

A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg, márpedig Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni. Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira. Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet.

(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs) 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik