Belföld

Orbán nem ment hozzá, eljön Salvini

Két hét múlva látogat Budapestre az olasz Liga vezetője.

A Magyar Nemzet úgy tudja, május 2-án érkezik Matteo Salvini. A belügyminiszter és olasz miniszterelnök-helyettes az európai parlamenti választások előtt akar egyeztetni Orbán Viktorral a lehetséges együttműködésről az újonnan megalakuló Európai Parlamentben.

A jobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetője április 8-án Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége.

Az akkori találkozóról távol maradt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, de csatlakozott többek között az Osztrák Szabadságpárt, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, a német AfD, a Finnek pártja és a Dán Néppárt is csatlakozott.

Matteo Salvini tavaly augusztusban fogadta Milánóban Orbán Viktort. A találkozóról az olasz politikus akkor azt mondta, hogy az egy folyamatot indít el egy új Európa megteremtéséért. Néhány hete Kövér László házelnök már tárgyalt a Liga vezetőjével, akinek gratulált az elmúlt hetek, napok választási sikereihez

A fideszes politikus azt mondta, a Fidesz az Európai Néppártban (EPP) képzeli el a jövőjét, de szerintük az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is, nem csak balra. Ő azt mondta, Matteo Salvini a magyar belügyminiszter meghívására jön Magyarországra.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik