Belföld

Zuglói parkolás: hatalmas zsákmányt jelent a kiszervezett parkolásellenőrzés a magáncégnek

Újraindult a sakkjátszma a fizetős parkolási rendszer körül a zuglói önkormányzatban, miután hirtelen több főszereplőnek is érzékennyé vált az ügy. Nincs két hónapja, hogy megírtuk, átterjedt a XIV. kerületre a XI. kerületi csoda, vagyis hogy az önkormányzat bukik a fizetős parkolás bevezetésével, mostanra pedig a politikai színpadon is felhasználták a kínos témát. A zuglói polgármester, Karácsony Gergely Fidesz-MSZP háttéralkuról beszél, és igyekszik mosni kezeit, Tarlós István főpolgármester rossz példaként emlegeti a zuglói esetet.

Zuglóra is átterjedt a csoda: veszteséges a fizetős parkolás
Egy cégcsoport akkora díjat szakít, hogy az önkormányzat bukik a fizetős parkoláson.

Karácsony azt lengette be a minap, hogy nemsokára lejár a parkolási rendszer működtetése szempontjából egy fontos szerződés, ő pedig nem akarja azt meghosszabbítani, de nem árulta el, miről van szó pontosan. Mint megtudtuk, ez a parkolás ellenőrzéséről szól, és a szerződés július 9-én jár le: a zuglói önkormányzat egy céget, a több kerület parkolási bizniszeiben mozgó , fideszes kötődésű SIS Parkingot bízta meg a parkolás ellenőrzésével, magyarán, ez a cég foglalkoztat parkolóellenőröket. Zsíros díjért: havonta parkolóhelyenként nettó 5950, bruttó 7556 forintot fizet az önkormányzat a vállalkozásnak – ismertette lapunkkal Várnai László, aki a Civilzugló Egyesület jelöltjeként került be a képviselő-testületbe.

Mivel durván 7 ezer parkolóhely van a kerületben, ez a cégnek havi bő 50, évente 600 millió forintos bruttó bevétel.

A 2017-ben kötött szerződést (Várnai korábbi blogbejegyzése alapján már a parkolóőrök kiszervezésének ötlete is gyanús titkolózás közepette került felszínre két éve) úgy szövegezték meg, hogy meg lehet hosszabbítani újabb két évvel, de ehhez az önkormányzat újabb döntése szükséges. Úgy volt, hogy a napokban ezt terítékre is veszik a kerületi képviselők, úgy hallottuk, a szocialisták forszírozták a hosszabbítást, de aztán Karácsony másképp döntött, így elmaradt a múlt csütörtökre kiírt testületi ülés. (Zuglóban a parkolóbiznisz erőltetésében kulcsszerepet játszottak a szocialisták is, a tervvel ők álltak elő először, és a kerület parkolással kapcsolatos leágazásaiban is több szocialista politikust, volt politikust, szocialista kötődésű személyt találhatunk.)

Karácsony tán ezzel akarja demonstrálni, hogy a két évvel ezelőtt – az ő polgármesteri előterjesztésére – nyélbe ütött, a Fidesz és az MSZP együttszavazásával megkötött parkolási üzlet látványosan megrövidíti Zuglót. Karácsonynak már akkor is lett volna lehetősége vétózni, így nem lépett volna életbe a kerületnek jelentős veszteséget okozó fizetős parkolási rendszer, ehelyett tartózkodott a szavazáson és aláírta a szerződést.

Nem maradtak adósai az akadékoskodó polgármesternek a nagy pártok, a Fidesz és az MSZP képviselői múlt kedden a tulajdonosi közbeszerzési bizottságban nem szavazták meg a polgármesteri kabinet alá tartozó Zuglói Lapok nyomtatásának esedékes közbeszerzését. Ha nem lesz elmozdulás, akkor úgy egy hónap múlva leállhat a kerületi újság.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik