Belföld

Török Gábor: Orbán két szék között imbolyog, arccal a padló felé

A miniszterelnök hiába a magyar politika kommunikációs zsenije, ha valami gond, bizonytalanság van, az egy-két napig mindig meglátszik a fideszes megszólalókon – mondta Török Gábor a Magyar Narancsnak adott interjújában.

A politikai elemző szerint amikor a korábbi kommunikációs vonaltól elütő hangokat hallunk, nyilvánvaló, hogy a Fideszt meglepik az események, az összevissza beszédből pedig arra következtet, hogy most is ez történt.

Török Gábor úgy véli, amikor Orbán nőnapon nem kormánypárti újságírónőkkel találkozott, mondott néhány nem megszokott mondatot, például elismerte Soros György érdemeit a rendszerváltásban.

Ez is megerősíti, hogy nem az ő szándékai, elvárásai szerint alakult a történet. Nem lehet tagadni, hogy zavar támadt az erőben, még ha ez belpolitikailag nem is lesz igazán fájdalmas a Fidesznek

– fogalmazott.

Az elemző szerint két módon változhatott volna Orbán befolyása az európai döntéshozatalra: vagy a Néppárton belüli pozíciója erősítésével, vagy azzal, hogy több európai országban kiemelkednek a populisták, ennek a tábornak pedig a magyar miniszterelnök lesz az ikonikus alakja.

Ehhez képest ma a Néppárton belül szinte elképzelhetetlen Orbán erősödése, valószínűleg meggyengül vagy akár ki is kerül a pártcsaládból; az egyébként is széttöredezett radikális jobboldal pedig nem fog egyharmadnál több helyet szerezni az Európai Parlamentben

– jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán számított-e arra, hogy a radikális pártok jobban előretörnek, Török azt mondta, a brexit-népszavazás és Trump megválasztása után nem tűnt elképzelhetetlennek egy brutális előretörés, azonban ugyan a pártrendszerek „recsegnek-ropognak”, ez mégsem következett be, és

Orbán most két szék között imbolyog, arccal a padló felé. Nem jöttek be a számításai, még ha néhány gondolata meg is termékenyítette az európai politikát.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik