Belföld
Budapest, 2018. augusztus 28.
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a Magyarország kincsei - épített örökségünk című fotókiállításon a budapesti Várkert Bazár rendezvénytermében 2018. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Eddig megúszta, de most tényleg megváltak a lakásosztogató fideszes várgondnoktól

Már nem dolgozik a Budai Várbeli beruházásokat menedzselő miniszterelnökségi cégnél Gyutai Csaba fideszes politikus. Információink szerint az egykori zalaegerszegi polgármesternek azt követően kellett végleg megválnia mindkét vezetői posztjától, hogy a kormány új céget alapított a botrányokat halmozó Várgondnokság és a Budavári Kft. helyett.

A Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én alakult meg a Várkapitányság Nonprofit Zrt., amely a kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre. A Várkapitányság igazgatósági elnöke Fodor Gergely lett, akit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban, 2018 nyarán megbízott a budai Várnegyed területén folyó kormányzati beruházások koordinálásával.

Gyutai sorsáról a cégváltás idején nem nyilatkoztak.

A volt főgondnok az előző ciklusban több válságos időszakot is túlélt a vári cégek élén. A Várbazárban szabálytalan közbeszerzéseket bonyolított el, amiért hivatalos írásbeli figyelmeztetést kapott. Lázár János minisztersége idején azonban nem váltották le a Várgondokság éléről, hanem még nagyobb teret kapott, 2016 nyarán kinevezték a több milliárddal gazdálkodó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. élére is.

2017-ben a Miniszterelnökség titkos átvilágítást készíttetett a vári cégek működéséről, ami a sajtóhírek szerint döbbenetes szabálytalanságokat tárt fel. Gyutai beköltözött a Várgondnokság Kft. lakásába, éveken át nem fizetett sem bérleti díjat, sem rezsit, fillérekért osztott ki lakást családtagjainak is. Leváltása ekkor is felmerült, de a Miniszterelnökség eltekintett a felelősségre vonástól.

2017-ben a céges vagyon ügyében vizsgálatot indított a BRFK, de Gyutai akkor is a helyén maradhatott.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények