Belföld

Bayer Zsolt: a Fidesz jól járna kizárásával

Orbánék új pártot alapíthatnának, az Európai Néppárt a „legerősebb tagját” veszítené el.

Ebben az esetben érdemes újfent megjegyezni, hogy mégiscsak egy Fidesz-alapító jegyzi a Magyar Nemzet publicisztikáját. Bayer Zsolt írása elején arról értekezik, milyen mélyre is süllyedt az Európai Néppárt, amikor Orbán Viktort támadja, aki pedig nem tett mást, mint igazat mondott.

Brüsszel, az Európai Bizottság és a néppárt bezzeg hazudozik, fenyegetőzik, utóbbi éppen kizárással. A néppárt azonban szerinte csak egy

olyan politikai formáció, amelynek lassan végképp semmi köze sincs a konzervativizmushoz és a kereszténységhez; (….) amely elvesztette önmagát, amelynek se lelke, se tartása, amelyből egy Helmut Kohl fejvesztetten menekülne ma már.

Bayer Zsolt szerint a Fidesz kizárásával a néppárt többet, a „legerősebb tagját” veszítené el, és azzal, azt hiszi, leginkább a Fidesz járna jól.

Egyrészt mert a lengyel és olasz konzervatívokkal, keresztényekkel és igazi európaiakkal összefogva olyan új pártot alapíthatnának, amely igen hamar fejére nőhetne ennek a lelkét vesztett, vörös vonalas néppártnak. És a Fidesz kizárása után jelentős kilépési hullám is megindulna a néppártból.

Akkor Joseph Daul, Weber, Juncker, Merkel végre nyugodtan összefoghatnának Sorossal és Sargentinivel is.

Az írás kapcsán érdemes felidézni, hogy a Bild című német bulvárlapnak Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje egyebek mellett arról is beszélt, hogy valójában Orbán Viktor hagyja el az EPP-t, nem fordítva. Hiába hivatkozik sokszor  Helmut Kohl örökségére,

Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét. Helmut Kohlnak nem a félelemkeltés volt a politikai stílusa.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik